AI projecten: nieuwe wijn in oude zakken of toch niet?

Steeds meer gemeenten zetten innovatieve Artificial Intelligence (AI) projecten op om sociale vraagstukken inzichtelijk te maken of op te lossen. Vaak worden hierbij persoonsgegevens gebruikt. Gaandeweg het project komt het besef dat er niet voldoende is nagedacht en geregeld om op een verantwoorde manier persoonsgegevens te gebruiken.

Het stellen van de juiste vragen aan de start van een AI project blijkt de sleutel. Wat wil ik oplossen? Heb ik wel persoonsgegevens nodig, van welke technieken ga ik gebruik maken, voldoe ik aan alle randvoorwaarden voor ik gegevens ga verwerken? Kan iemand de Data Protection Impact Assesment (DPIA) uitvoeren?

Vooral privacy en ethische vragen bij AI projecten zijn ingewikkeld vanuit de invalshoeken beleid, data en juridische zaken. Tijdens het Machine Learning Lab (MLL) project zijn verschillende privacy en ethische vraagstukken vanuit gemeenten ter tafel gekomen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen