Hoe ga je op juiste wijze om met informatie bij de aanpak van ondermijning?

Bij de aanpak van ondermijning is het belangrijk te weten welke informatie en signalen je wel en niet mag delen of gebruiken binnen je gemeente. Om daarbij een handje te helpen, heeft het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) een webdossier samengesteld met onder meer een overzichtelijk stappenplan.

Basis van het webdossier is het modelprotocol Handleiding binnengemeentelijke gegevensuitwisseling ten behoeve van de bestrijding van ondermijning van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Dit is een handleiding, waarin staat beschreven hoe je op de juiste wijze en volgens het wettelijk kader omgaat met informatie binnen je gemeente.  

Modelprotocol ondermijning

In het webdossier Modelprotocol lees je globaal hoe het protocol werkt en hoe je signalen herkent en of het signaal in aanmerking komt voor een signaalanalyse. Dit zie je terug in het stappenplan. Daarnaast vind je een overzicht van belangrijke wet- en regelgeving als het gaat om privacy en gegevensuitwisseling.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.
Implementatie van BCM – voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat je kritische bedrijfsprocessen stilvallen, is het slim om potentiële bedreigingen vroegtijdig in kaart te brengen en een inschatting te maken van het effect van elke bedreiging op deze kritische processen. Dit proces noemen we ook wel Bedrijfs Continuïteits Management (BCM) of Bedrijfscontinuïteit. Maar hoe ga je hier mee aan de slag?

Meer recente berichten

Noordenvelders geven meer prioriteit aan privacy
Verder lezen
Gemeenten: groot verschil tussen fysieke en digitale veiligheid
Verder lezen
Zo bereid je je voor op Russische cyberaanval
Verder lezen
Privacy gebruikers van sommige zelfhulpapps onder de maat
Verder lezen
Ambitieus plan voor Europees patientendossier
Verder lezen
DTC waarschuwt ruim 300 keer voor kwetsbare Atlassian Confluence systemen
Verder lezen
IT bedrijf niet aansprakelijk voor gevolgen ransomware
Verder lezen
Zorgen om privacy werknemers bij wet Werken waar je wilt
Verder lezen
Inperking privacy door cyberwet legitiem
Verder lezen
Risico op verwarring tijdens cybercrises door wetsvoorstel
Verder lezen