Hoe ga je op juiste wijze om met informatie bij de aanpak van ondermijning?

Bij de aanpak van ondermijning is het belangrijk te weten welke informatie en signalen je wel en niet mag delen of gebruiken binnen je gemeente. Om daarbij een handje te helpen, heeft het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) een webdossier samengesteld met onder meer een overzichtelijk stappenplan.

Basis van het webdossier is het modelprotocol Handleiding binnengemeentelijke gegevensuitwisseling ten behoeve van de bestrijding van ondermijning van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Dit is een handleiding, waarin staat beschreven hoe je op de juiste wijze en volgens het wettelijk kader omgaat met informatie binnen je gemeente.  

Modelprotocol ondermijning

In het webdossier Modelprotocol lees je globaal hoe het protocol werkt en hoe je signalen herkent en of het signaal in aanmerking komt voor een signaalanalyse. Dit zie je terug in het stappenplan. Daarnaast vind je een overzicht van belangrijke wet- en regelgeving als het gaat om privacy en gegevensuitwisseling.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Informatiemanagement op school, het belang van informatiebeveiliging en privacy
Verder lezen
Ransomware en malware steeds meer gebruikt in aanloop naar fysieke oorlog
Verder lezen
Handreiking AT helpt bij voorbereiding op telecom of IT uitval
Verder lezen
Geen camera s in Park16hoven, D66: privacy, privacy, privacy
Verder lezen
AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen