Skip to main content

Log4j: Wat hebben we tot nu toe geleerd?

In een nieuwe blog bespreekt Hugo Leisink, specialist in informatiebeveiliging en privacy en senior adviseur bij NCSC, de recente ontwikkelingen rondom Log4J en de tot nu toe geleerde lessen. Zero Trust is onmisbaar voor een goede beveiliging, maar daar moeten nog grote stappen worden gemaakt. 

Ik hoor het mezelf nog denken op vrijdag 10 december. Er zit een kwetsbaarheid in Log4j, maar er is ook al een patch beschikbaar. Wat is precies het probleem? Nou, dat probleem werd al vrij snel duidelijk en dus mocht ik een groot deel van het weekend samen met collega s aan het werk in het inmiddels opgerichte calamiteitenteam. Het waren lange en drukke dagen, ook voor velen buiten het NCSC. Maar met de gezelligheid van mijn collega s en de goede zorg vanuit het NCSC had ik niets te klagen. Op de woensdag in de week erna mocht ik mijn zondag inhalen en gingen andere collega s vanuit het calamiteitenteam aan de slag met de Log4j-uitdaging. Dat gaf mij tijd om eens rustig na te denken, want er is nu al heel wat te leren. 

Softwareontwikkeling

Eigenlijk best bizar, hoe een softwarefout tot zoveel gedoe kan leiden, maar tegelijkertijd verbaast het mij ook weer niet. 10 jaar geleden werkte ik in de softwareontwikkeling. Ik vind dat als je iets doet, je het goed moet doen. Met mijn hackers-mindset deed ik dan ook mijn uiterste best om veilige software te schrijven. Echter, ik merkte toen dat niet iedereen hier hetzelfde over denkt. Neem bijvoorbeeld het gebruik van open source repositories. Dit zijn websites waar je software-onderdelen kan downloaden om jouw applicatie met specifieke functionaliteit uit te breiden, bijvoorbeeld met log-functionaliteit. Dat scheelt tijd, want waarom code schrijven als anderen dat al gedaan hebben? Maar hoe veilig is die code van anderen eigenlijk? En welke ongewenste functionaliteiten sleep ik daarmee mijn applicatie in? Ik was dus zeer terughoudend in het gebruik van open-source software. Maar genoeg ontwikkelaars die deze kritische houding niet hadden en, zoals gezegd, vooral het gemak zagen. Gezien de grootte van het Log4j-gebeuren, is er in de afgelopen 10 jaar blijkbaar niet zoveel veranderd. De Log4j-kwetsbaarheid is een knaller van een klassieke injection, nummer 3 in de OWASP Top 10. Bizar dat dit al die jaren onopgemerkt is gebleven, toch?

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen