Log4j: Wat hebben we tot nu toe geleerd?

In een nieuwe blog bespreekt Hugo Leisink, specialist in informatiebeveiliging en privacy en senior adviseur bij NCSC, de recente ontwikkelingen rondom Log4J en de tot nu toe geleerde lessen. Zero Trust is onmisbaar voor een goede beveiliging, maar daar moeten nog grote stappen worden gemaakt. 

Ik hoor het mezelf nog denken op vrijdag 10 december. Er zit een kwetsbaarheid in Log4j, maar er is ook al een patch beschikbaar. Wat is precies het probleem? Nou, dat probleem werd al vrij snel duidelijk en dus mocht ik een groot deel van het weekend samen met collega s aan het werk in het inmiddels opgerichte calamiteitenteam. Het waren lange en drukke dagen, ook voor velen buiten het NCSC. Maar met de gezelligheid van mijn collega s en de goede zorg vanuit het NCSC had ik niets te klagen. Op de woensdag in de week erna mocht ik mijn zondag inhalen en gingen andere collega s vanuit het calamiteitenteam aan de slag met de Log4j-uitdaging. Dat gaf mij tijd om eens rustig na te denken, want er is nu al heel wat te leren. 

Softwareontwikkeling

Eigenlijk best bizar, hoe een softwarefout tot zoveel gedoe kan leiden, maar tegelijkertijd verbaast het mij ook weer niet. 10 jaar geleden werkte ik in de softwareontwikkeling. Ik vind dat als je iets doet, je het goed moet doen. Met mijn hackers-mindset deed ik dan ook mijn uiterste best om veilige software te schrijven. Echter, ik merkte toen dat niet iedereen hier hetzelfde over denkt. Neem bijvoorbeeld het gebruik van open source repositories. Dit zijn websites waar je software-onderdelen kan downloaden om jouw applicatie met specifieke functionaliteit uit te breiden, bijvoorbeeld met log-functionaliteit. Dat scheelt tijd, want waarom code schrijven als anderen dat al gedaan hebben? Maar hoe veilig is die code van anderen eigenlijk? En welke ongewenste functionaliteiten sleep ik daarmee mijn applicatie in? Ik was dus zeer terughoudend in het gebruik van open-source software. Maar genoeg ontwikkelaars die deze kritische houding niet hadden en, zoals gezegd, vooral het gemak zagen. Gezien de grootte van het Log4j-gebeuren, is er in de afgelopen 10 jaar blijkbaar niet zoveel veranderd. De Log4j-kwetsbaarheid is een knaller van een klassieke injection, nummer 3 in de OWASP Top 10. Bizar dat dit al die jaren onopgemerkt is gebleven, toch?

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen