Skip to main content

Denkt u bij een slimme deurbel aan privacy? Wij wel

Privacy. Het thema is actueler dan ooit vanwege de snel digitaliserende samenleving. Nieuwe technische snufjes zijn handig. Denk aan de slimme deurbel met camera die in opmars is. Als gemeente denken we na over de gevolgen van het gebruik van camera s en sensoren. Ook als we die zelf inzetten. Wat doen wij om uw privacy te beschermen? Het is 28 januari, Europese dag van de Privacy.

Een camera op straat, een slimme deurbel, of een sensor die verkeersdrukte registreert. De beelden die deze apparaten maken, noemen we data. En aan het gebruik en ontwerp van die data zijn regels verbonden om uw privacy te beschermen. We onderzoeken en nemen maatregelen, zoals een meldingsplicht.

Meldingsplicht voor camera s en dataverzamelsensoren

Bedrijven, instellingen en overheden moeten sinds december 2021 hun sensoren in de openbare ruimte melden. Denk aan camera s in winkelcentra, apparaten die verkeersstromen registreren en de gemeentelijke sensoren waarmee we bijvoorbeeld de luchtkwaliteit meten. Waar die sensoren zich bevinden, kunt u zien op een kaart. Meer informatie en de kaart vindt u op de webpagina Camera s, sensoren en uw privacy.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen