Geruzie met privacywaakhond om wifitracking kostte Enschede al ruim 140 duizend euro

Enschede is de afgelopen twee jaar ruim 140 duizend euro kwijt geweest om zich te verzetten tegen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De privacywaakhond legde de gemeente vorig jaar een boete op van zeshonderdduizend euro vanwege wifitracking. De juridische kosten van Enschede om zich te verzetten tegen die boete, lopen daarbij hoog op. De uitspraak in de kwestie wordt de komende periode verwacht.

Enschede begon in 2017 de drukte in de binnenstad te meten met sensoren via zogenoemde wifitracking. Volgens de toezichthouder was hierbij de privacy van burgers niet goed gewaarborgd. In 2020 werd de gemeente daarover voor het eerst op de vingers getikt door de Autoriteit Persoonsgegevens. Het was het begin van een juridisch steekspel, dat de gemeente in twee jaar tijd 143.205 euro aan belastinggeld heeft gekost, blijkt uit raadsdocumenten.

Beroep tegen boete

De gemeente is in beroep gegaan tegen de boete van zeshonderdduizend euro, die in april vorig jaar werd opgelegd door de privacywaakhond. De bezwaarprocedure daarover loopt nog steeds. Vermoedelijk neemt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) deze of volgende maand een beslissing, al laat een woordvoerder weten dat van een concrete datum nog geen sprake is.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen