Geruzie met privacywaakhond om wifitracking kostte Enschede al ruim 140 duizend euro

Enschede is de afgelopen twee jaar ruim 140 duizend euro kwijt geweest om zich te verzetten tegen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De privacywaakhond legde de gemeente vorig jaar een boete op van zeshonderdduizend euro vanwege wifitracking. De juridische kosten van Enschede om zich te verzetten tegen die boete, lopen daarbij hoog op. De uitspraak in de kwestie wordt de komende periode verwacht.

Enschede begon in 2017 de drukte in de binnenstad te meten met sensoren via zogenoemde wifitracking. Volgens de toezichthouder was hierbij de privacy van burgers niet goed gewaarborgd. In 2020 werd de gemeente daarover voor het eerst op de vingers getikt door de Autoriteit Persoonsgegevens. Het was het begin van een juridisch steekspel, dat de gemeente in twee jaar tijd 143.205 euro aan belastinggeld heeft gekost, blijkt uit raadsdocumenten.

Beroep tegen boete

De gemeente is in beroep gegaan tegen de boete van zeshonderdduizend euro, die in april vorig jaar werd opgelegd door de privacywaakhond. De bezwaarprocedure daarover loopt nog steeds. Vermoedelijk neemt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) deze of volgende maand een beslissing, al laat een woordvoerder weten dat van een concrete datum nog geen sprake is.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de gemeenteraad bij informatiebeveiliging en privacy
De gemeenteraad heeft een belangrijke rol om er op toe te zien dat informatiebeveiliging en privacybescherming goed wordt geborgd binnen de gemeentelijke organisatie. In deze blog lees je wat die rol inhoudt en welke taken en verantwoordelijkheden daarbij horen.
Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog

Meer recente berichten

Kaag: digitale euro moet anoniemer zijn dan huidige digitale valuta
Verder lezen
Aandacht van cybercriminelen verschuift naar mkb
Verder lezen
Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen