Skip to main content

Wethouder Eerenberg: Datalek bij Samen Veilig is onacceptabel

Verbazing en ergernis bij politici, bestuurders en andere betrokkenen nadat bekend geworden is dat er opnieuw sprake is van een groot datalek bij jeudgzorgbedrijf Samen Veilig Midden Nederland. Wethouder Eelco Eerenberg noemt de situatie onacceptabel en eist een onafhankelijk onderzoek. Raadsleden zijn boos en ook het bedrijf zelf zegt geschrokken te zijn.

Eerder vandaag werd bekend dat een systeembeheerder van Samen Veilig het complete intranet per ongeluk op het openbare internet had gezet. Duizenden pagina s waren zo voor iedereen te lezen. Daaronder waren persoonlijke gegevens van medewerkers, persoonlijke verhalen en wachtwoorden tot gemeenschappelijk websites. Ook blijkt dat er nog steeds vertrouwelijke dossiers naar verkeerde personen worden gestuurd. Samen Veilig handelt onder de namen SAVE Jeugdbescherming en Veilig Thuis Utrecht.

Lees ook: Opnieuw groot datalek bij SAVE en Veilig Thuis, duizenden interne pagina s op internet

Raadsleden uit Utrecht reageren geschokt, Utrechts wethouder Eerenberg is not amused en ook het bestuur van Samen Veilig Midden Nederland reageert geschrokken op het nieuws dat de inhoud van hun intranet op straat ligt. Bestuurder Paul Janssen wil niet ingaan op vragen van RTV Utrecht, maar komt wel met een statement. Wij zijn erg geschrokken van het feit dat er recent een datalek heeft plaatsgevonden met betrekking tot ons intranet. Dit is voor ons onacceptabel en we nemen deze zaak dan ook hoog op. Het bedrijf zegt de Autoriteit Persoonsgegevens en gemeenten op de hoogte te hebben gesteld van dit datalek.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

Alarmerend jaarverslag van AIVD: We zitten in het voorportaal van een oorlog
Verder lezen
OpenAI wordt geconfronteerd met privacyklacht in Oostenrijk
Verder lezen
EU dataplatform voor medische gegevens stap dichterbij
Verder lezen
Brancheorganisaties slaan alarm om nieuwe eisen cyberveiligheid
Verder lezen
NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen