Advies aan Nederlandse overheid: gebruik MS Teams niet voor gevoelige informatie

De Rijksoverheid en universiteiten wordt aangeraden om geen Microsoft Teams te gebruiken voor het uitwisselen van gevoelige informatie. Dat schrijft Privacy Company in een rapport dat is opgesteld in opdracht van onder meer het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid.

In het Data protection impact assessment of DPIA wordt onder andere gesproken over een hoog risico voor de bescherming van gevoelige gegevens dat bestaat bij het gebruik van Microsoft Teams. Dat risico is gerelateerd aan het mogelijk opvragen van die gegevens door Amerikaanse wetshandhavings- en inlichtingendiensten, omdat Microsoft een Amerikaans bedrijf is.

Het risico zou niet afnemen als Microsoft gegevens op Europees grondgebied opslaat, omdat de VS dergelijke gegevens dan alsnog kan opvragen via wetten als de US Clouds Act. Privacy Company schrijft in een samenvatting dat Microsoft gedwongen kan worden om gegevens te ontsleutelen zolang het bedrijf toegang heeft tot de encryptiesleutel. Dat risico is wel voornamelijk theoretisch, schrijft Privacy Company. Microsoft heeft verklaard dat het nog nooit gegevens van werknemers van publiekesectorinstellingen heeft verstrekt aan enige overheid, dus ook niet aan de Amerikaanse overheid. Microsoft schrijft zelf: Microsoft verstrekt geen persoonsgegevens van EU-burgers aan regeringen en heeft dat ook nooit gedaan.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen