Advies aan Nederlandse overheid: gebruik MS Teams niet voor gevoelige informatie

De Rijksoverheid en universiteiten wordt aangeraden om geen Microsoft Teams te gebruiken voor het uitwisselen van gevoelige informatie. Dat schrijft Privacy Company in een rapport dat is opgesteld in opdracht van onder meer het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid.

In het Data protection impact assessment of DPIA wordt onder andere gesproken over een hoog risico voor de bescherming van gevoelige gegevens dat bestaat bij het gebruik van Microsoft Teams. Dat risico is gerelateerd aan het mogelijk opvragen van die gegevens door Amerikaanse wetshandhavings- en inlichtingendiensten, omdat Microsoft een Amerikaans bedrijf is.

Het risico zou niet afnemen als Microsoft gegevens op Europees grondgebied opslaat, omdat de VS dergelijke gegevens dan alsnog kan opvragen via wetten als de US Clouds Act. Privacy Company schrijft in een samenvatting dat Microsoft gedwongen kan worden om gegevens te ontsleutelen zolang het bedrijf toegang heeft tot de encryptiesleutel. Dat risico is wel voornamelijk theoretisch, schrijft Privacy Company. Microsoft heeft verklaard dat het nog nooit gegevens van werknemers van publiekesectorinstellingen heeft verstrekt aan enige overheid, dus ook niet aan de Amerikaanse overheid. Microsoft schrijft zelf: Microsoft verstrekt geen persoonsgegevens van EU-burgers aan regeringen en heeft dat ook nooit gedaan.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen