Gemeenten krijgen securityhulp op locatie in pilotproject IBD

Gemeenten die getroffen worden door grote security incidenten kunnen aanspraak maken op professionele hulp ter plaatse in een nieuw pilotproject dat dit jaar loopt. Deze proef van de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) vereist geen aanmelding vooraf door gemeenten, maar kent wel een andere beperkende voorwaarde.

De pilot voor snelle triage op locatie is deze maand gestart en loopt in 2022. Eventueel kan de looptijd langer zijn, antwoordt een woordvoerder op vragen van AG Connect. Dat is namelijk afhankelijk van of de zelfopgelegde limiet wordt bereikt van drie grote incidenten. Het proefproject wil namelijk lering trekken uit plaatselijke hulp bij grote security incidenten en beperkt dat tot drie stuks.

Vooral alert op ransomware

In theorie doen dus alle Nederlandse gemeenten mee aan deze pilot voor snelle securityhulp ter plaatse. Vooraf aanmelden is niet nodig. Bij een groot incident bieden we deze dienst aan. Een gemeente kan zelf beslissen of zij er prijs op stelt, legt de woordvoerder van de IBD uit. Vooraf bepaalt het CERT (Computer Emergency Response Team) van de dienst of er sprake is van een grootschalig incident.

Het IBD-CERT doet deze triage van een security inbreuk dan telefonisch. Hierbij zijn we vooral alert op signalen van ransomware en het aantal geraakte systemen en/of servers. Het criterium of een incident ernstig genoeg is om in aanmerking te komen voor de hulp op locatie is de potentiele schade. Wanneer die meer dan een kwart miljoen euro is, zorgt de IBD er dan voor dat een team van security experts binnen enkele uren ter plaatse is. De IBD heeft hiervoor specialistische capaciteit ingekocht bij IT beveiligingsbedrijf Northwave Security.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen