Britse overheid ontdekt nieuwe variant van spionagemalware SparrowDoor

Het Britse National Cyber Security Centre, NCSC, heeft vorig jaar een variant van de spionagemalware SparrowDoor op een niet nader genoemd Brits netwerk aangetroffen. Vandaag is een analyse van de variant gepubliceerd, die onder andere nu gegevens uit het clipboard kan stelen. Daarnaast zijn er indicators of compromise en Yara rules beschikbaar gemaakt waarmee organisaties de malware binnen hun eigen netwerk kunnen detecteren.

De eerste versie van SparrowDoor werd ontdekt door antivirusbedrijf ESET en zou onder andere tegen hotels wereldwijd zijn ingezet, alsmede tegen overheden. De aanvallers maakten gebruik van kwetsbaarheden in Microsoft Exchange, Microsoft SharePoint en Oracle Opera om bij organisaties in te breken. Getroffen organisaties bevonden zich onder andere in Canada, Israel, Frankrijk, Saudi-Arabie, Taiwan, Thailand en het Verenigd Koninkrijk. Wat het exacte doel van de aanvallers is liet ESET niet weten.

Het Britse NCSC zegt dat het vorig jaar op een Brits netwerk een variant van SparrowDoor heeft aangetroffen. Deze versie kan data uit het clipboard stelen en controleert aan de hand van een hardcoded lijst of bepaalde antivirussoftware draait.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen