De rol van overheid in cybersecurity

Cybercriminelen zijn allang niet meer studenten op een zolderkamer. Het zijn criminele organisaties geworden die een professionele strategie hanteren. Daarnaast versnelt de digitale transformatie enorm en kent het geen landgrenzen.

Dit heeft ertoe geleid dat er nog nooit zo veel effectieve hacks hebben plaatsgevonden als in de afgelopen jaren. Het is daarom van belang dat Nederland digitaal weerbaarder wordt. Hoe krijgen we dat voor elkaar? Hoe zorgen we ervoor dat alle bedrijven, groot en klein, beter beschermd zijn tegen toekomstige cyberaanvallen? En welke rol heeft de Nederlandse overheid hierin?

Het is een goede zaak dat onze staatssecretaris van Digitalisering Alexandra Van Huffelen zich inzet voor het creeren van bewustwording bij kleine en middelgrote bedrijven rond cyberweerbaarheid (cyber resilience). Het is van belang dat dit in samenwerking met experts uit het bedrijfsleven en belangengroepen wordt gedaan. Door budget vrij te maken voor initiatieven gericht op cyberweerbaarheid en gerichte subsidies toe te kennen, kan het kabinet bedrijven en managed service providers (msp s) stimuleren om hiermee actief aan de slag te gaan. Prima dat er nu een staatssecretaris is aangesteld die dit soort zaken expliciet aanpakt. Uiteindelijk is het een mooi doel om een ministerie van Digitale Zaken te creeren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen