Skip to main content

Hoe Rijkswaterstaat security naar een hoger niveau bracht

De digitale beveiliging van Rijkswaterstaat kreeg in 2019 forse kritiek in het rapport Digitale Dijkverzwaring van de Algemene Rekenkamer. Sindsdien zijn er grote stappen gezet en geldt de organisatie zelfs als voorbeeld voor andere overheidsorganisaties. Hoe pakte Rijkswaterstaat dat aan? AG Connect sprak erover met betrokkenen.

In 2019 was de kritiek van de Algemene Rekenkamer op Rijkswaterstaat niet mals. De digitale veiligheid van tunnels, bruggen, sluizen en waterkeringen in Nederland schoot tekort. Dat maakte in de politiek en in de media veel los. De bevindingen waren reden tot zorg, maar toch was het niet zo dat Rijkswaterstaat in 2019 qua digitale veiligheid nog op nul moest beginnen, benadrukken CISO Sandor de Coninck en Willem Dittrich, hoofd van het Security Centre.

Het rapport zorgde ervoor dat cybersecurity de hoogste bestuurlijke aandacht kreeg

De Rekenkamer hanteerde in 2019 voor het eerst een werkwijze waarbij onze beveiliging ook fysiek werd getest. Dat bleek een eyeopener, legt de Coninck uit. Maar we zaten toen het rapport verscheen al in een al rijdende trein van een groot verbeterproces van onze veiligheid. De bevindingen van het rapport hebben we toen meegenomen in dit traject, bovenop de verbeteringen waarmee we al bezig waren.

Urgentie creeert bestuurlijke aandacht

Het rapport zal binnen Rijkswaterstaat vermoedelijk even slikken geweest zijn, maar er waren ook voordelen: het zorgde ervoor dat cybersecurity de hoogste bestuurlijke aandacht kreeg. En dat maakte veel mogelijk. De minister moest onder meer aan de Tweede Kamer uitleggen welke stappen er genomen werden om de digitale beveiliging te verbeteren. Die grote aandacht is enorm belangrijk gebleken, want het zorgde voor slagvaardigheid, aldus De Coninck, die zelf al sinds 2016 betrokken is bij de digitale beveiliging van Rijkswaterstaat.

Een eerste stap naar verbetering in 2019 was dat de monitoring van de belangrijkste Rijkswaterstaat-objecten werd uitgebreid. We zijn meer objecten gaan monitoren. Dit was een van de zaken die we als eerste uitvoerden. De Coninck zag door de jaren heen de securitytak binnen Rijkswaterstaat enorm groeien: van vijf naar meer dan honderd cybersecurityspecialisten.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen