Skip to main content

Hoe Rijkswaterstaat security naar een hoger niveau bracht

De digitale beveiliging van Rijkswaterstaat kreeg in 2019 forse kritiek in het rapport Digitale Dijkverzwaring van de Algemene Rekenkamer. Sindsdien zijn er grote stappen gezet en geldt de organisatie zelfs als voorbeeld voor andere overheidsorganisaties. Hoe pakte Rijkswaterstaat dat aan? AG Connect sprak erover met betrokkenen.

In 2019 was de kritiek van de Algemene Rekenkamer op Rijkswaterstaat niet mals. De digitale veiligheid van tunnels, bruggen, sluizen en waterkeringen in Nederland schoot tekort. Dat maakte in de politiek en in de media veel los. De bevindingen waren reden tot zorg, maar toch was het niet zo dat Rijkswaterstaat in 2019 qua digitale veiligheid nog op nul moest beginnen, benadrukken CISO Sandor de Coninck en Willem Dittrich, hoofd van het Security Centre.

Het rapport zorgde ervoor dat cybersecurity de hoogste bestuurlijke aandacht kreeg

De Rekenkamer hanteerde in 2019 voor het eerst een werkwijze waarbij onze beveiliging ook fysiek werd getest. Dat bleek een eyeopener, legt de Coninck uit. Maar we zaten toen het rapport verscheen al in een al rijdende trein van een groot verbeterproces van onze veiligheid. De bevindingen van het rapport hebben we toen meegenomen in dit traject, bovenop de verbeteringen waarmee we al bezig waren.

Urgentie creeert bestuurlijke aandacht

Het rapport zal binnen Rijkswaterstaat vermoedelijk even slikken geweest zijn, maar er waren ook voordelen: het zorgde ervoor dat cybersecurity de hoogste bestuurlijke aandacht kreeg. En dat maakte veel mogelijk. De minister moest onder meer aan de Tweede Kamer uitleggen welke stappen er genomen werden om de digitale beveiliging te verbeteren. Die grote aandacht is enorm belangrijk gebleken, want het zorgde voor slagvaardigheid, aldus De Coninck, die zelf al sinds 2016 betrokken is bij de digitale beveiliging van Rijkswaterstaat.

Een eerste stap naar verbetering in 2019 was dat de monitoring van de belangrijkste Rijkswaterstaat-objecten werd uitgebreid. We zijn meer objecten gaan monitoren. Dit was een van de zaken die we als eerste uitvoerden. De Coninck zag door de jaren heen de securitytak binnen Rijkswaterstaat enorm groeien: van vijf naar meer dan honderd cybersecurityspecialisten.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Slimme camera s schudden retail op
Verder lezen
Vijf stappen om je bedrijf te wapenen tegen opkomende cybercrime met AI
Verder lezen
Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen