Hoe Rijkswaterstaat security naar een hoger niveau bracht

De digitale beveiliging van Rijkswaterstaat kreeg in 2019 forse kritiek in het rapport Digitale Dijkverzwaring van de Algemene Rekenkamer. Sindsdien zijn er grote stappen gezet en geldt de organisatie zelfs als voorbeeld voor andere overheidsorganisaties. Hoe pakte Rijkswaterstaat dat aan? AG Connect sprak erover met betrokkenen.

In 2019 was de kritiek van de Algemene Rekenkamer op Rijkswaterstaat niet mals. De digitale veiligheid van tunnels, bruggen, sluizen en waterkeringen in Nederland schoot tekort. Dat maakte in de politiek en in de media veel los. De bevindingen waren reden tot zorg, maar toch was het niet zo dat Rijkswaterstaat in 2019 qua digitale veiligheid nog op nul moest beginnen, benadrukken CISO Sandor de Coninck en Willem Dittrich, hoofd van het Security Centre.

Het rapport zorgde ervoor dat cybersecurity de hoogste bestuurlijke aandacht kreeg

De Rekenkamer hanteerde in 2019 voor het eerst een werkwijze waarbij onze beveiliging ook fysiek werd getest. Dat bleek een eyeopener, legt de Coninck uit. Maar we zaten toen het rapport verscheen al in een al rijdende trein van een groot verbeterproces van onze veiligheid. De bevindingen van het rapport hebben we toen meegenomen in dit traject, bovenop de verbeteringen waarmee we al bezig waren.

Urgentie creeert bestuurlijke aandacht

Het rapport zal binnen Rijkswaterstaat vermoedelijk even slikken geweest zijn, maar er waren ook voordelen: het zorgde ervoor dat cybersecurity de hoogste bestuurlijke aandacht kreeg. En dat maakte veel mogelijk. De minister moest onder meer aan de Tweede Kamer uitleggen welke stappen er genomen werden om de digitale beveiliging te verbeteren. Die grote aandacht is enorm belangrijk gebleken, want het zorgde voor slagvaardigheid, aldus De Coninck, die zelf al sinds 2016 betrokken is bij de digitale beveiliging van Rijkswaterstaat.

Een eerste stap naar verbetering in 2019 was dat de monitoring van de belangrijkste Rijkswaterstaat-objecten werd uitgebreid. We zijn meer objecten gaan monitoren. Dit was een van de zaken die we als eerste uitvoerden. De Coninck zag door de jaren heen de securitytak binnen Rijkswaterstaat enorm groeien: van vijf naar meer dan honderd cybersecurityspecialisten.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Russische hackers vallen ziekenhuizen aan om steun aan Oekraine
Verder lezen
Dag van de Privacy: Mag iemand een foto van mij op social media plaatsen?
Verder lezen
Onduidelijkheid over Google Analytics duurt voort: Complexe zaak
Verder lezen
Cisco legt pijnlijk probleem bloot door lekken in oudere routers te negeren
Verder lezen
Wat betekent NIS2 voor Nederlandse organisaties?
Verder lezen
Ministers van Financien EU: Digitale Euro moet privacy beschermen
Verder lezen
EC komt deze zomer met wetsvoorstel digitale euro
Verder lezen
Politiek wil mkb keurmerk voor cyber security leveranciers
Verder lezen
Kritiek op niet naleven securityregels overheidswebsites: geen rocketscience
Verder lezen
AP wordt landelijk coordinator algoritmetoezicht
Verder lezen