Digitale ID: veiliger zonder Europees identiteitsnummer

Politiek en maatschappelijk is er de nodige discussie over wel of geen digitaal paspoort of een Europese digitale identiteit. Een Europese wallet vereist een soort Europees Burgerservicenummer (BSN). Is het nou zo wenselijk dat je overal online met steeds hetzelfde persoonsnummer bekend staat? Krijg je dan niet een soort Europees supercookie? Dat moet en kan beter.

De Tweede Kamer bespreekt 31 mei, voorafgaand aan de Telecomraad van 3 juni, het EU-voorstel voor een raamwerk voor een Europese digitale identiteit. In Brussel is een belangrijke update van de technische eIDAS verordening aangekondigd. De verordening die Europees de totstandkoming van een digitaal ID regelt.

Uitdaging

Het gaat erom een veilige, betrouwbare digitaal ID opzetten die mensen praktisch kunnen gebruiken. Met de Europese ID-wallet, typisch een mobiele app, moet iemand overal in Europa kunnen inloggen: zowel bij een overheidsinstantie als bij een webshop. Een gereguleerde markt van veilige mobiele apps, die ons minder afhankelijk maken van Amerikaanse big tech en online zakendoen makkelijker en veiliger maakt.

Een datalek bij een dienstverlener kan ineens grote gevolgen hebben.

De voornaamste uitdaging bij de wallet is de spanning tussen privacy, veiligheid en gebruiksgemak. De kern is dat om effectief te zijn een wallet vaak gebruik maakt van een algemeen persoonsnummer (een nummertje voor iedere dienstverlener). Voor veiligheid heeft dat een groot voordeel. Het stelt partijen in staat om gemakkelijk identiteitsverwisseling te signaleren en maakt identiteitsfraude lastiger. In praktijk verschilt het binnen Europa: sommige landen kennen voor bedrijven en overheid hetzelfde persoonsnummer. In andere lidstaten, zoals Nederland, zijn de overheid persoonsnummers in het private domein niet toegestaan. De risico s bij een breed gebruikt nummer is inbreuk op privacy en een datalek bij een dienstverlener kan ineens grote gevolgen hebben.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen