Ambitieus plan voor Europees patientendossier

De Europese Commissie wil een platform optuigen voor patienteninformatie. Via de European Health Data Space, EHDS, kunnen burgers onmiddellijk en gemakkelijk toegang krijgen tot hun elektronische gezondheidsgegevens. Vervolgens zijn ze in staat deze data te delen met artsen en andere zorgprofessionals in zowel hun eigen land als andere lidstaten. Het betekent de eerste gemeenschappelijke dataruimte van de EU op een specifiek gebied.

Het ambitieuze voorstel zal de gezondheidszorg verbeteren en moet leiden tot een doorbraak in de digitale transformatie van de gezondheidszorg in de EU, aldus de Commissie. Het orgaan dekt zich in tegen kritiek dat hiermee de privacy te grabbel wordt gegooid. Volgens Brussel wordt namelijk de volledige naleving van de hoge EU-normen voor gegevensbescherming gewaarborgd. Ook houden burgers de volledige controle over hun gegevens. Ze kunnen informatie toevoegen en onjuiste gegevens corrigeren. Ze kunnen ook de toegang van anderen beperken en informatie verkrijgen over hoe en voor welk doel hun gegevens worden gebruikt.

Waken

De lidstaten moeten ervoor waken dat patientendossiers, elektronische voorschriften, beelden en beeldverslagen, laboratoriumresultaten en ontslag-verslagen in een gemeenschappelijk Europees formaat worden opgesteld en aanvaard. Interoperabiliteit en beveiliging zullen verplichte vereisten worden. Fabrikanten van systemen voor elektronische medische dossiers moeten de naleving van deze normen certificeren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.
Implementatie van BCM – voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat je kritische bedrijfsprocessen stilvallen, is het slim om potentiële bedreigingen vroegtijdig in kaart te brengen en een inschatting te maken van het effect van elke bedreiging op deze kritische processen. Dit proces noemen we ook wel Bedrijfs Continuïteits Management (BCM) of Bedrijfscontinuïteit. Maar hoe ga je hier mee aan de slag?
Voldoe je als gemeente aan de AVG?
Veel gemeenten hebben zich de afgelopen jaren met de AVG beziggehouden om ervoor te zorgen dat zij AVG-proof zijn. Met de AVG ben je alleen nooit ‘klaar’. Privacy is namelijk een continu proces. Maar hoe weet je of je als gemeente voldoet aan de AVG?

Meer recente berichten

Zo bereid je je voor op Russische cyberaanval
Verder lezen
Privacy gebruikers van sommige zelfhulpapps onder de maat
Verder lezen
Ambitieus plan voor Europees patientendossier
Verder lezen
DTC waarschuwt ruim 300 keer voor kwetsbare Atlassian Confluence systemen
Verder lezen
IT bedrijf niet aansprakelijk voor gevolgen ransomware
Verder lezen
Zorgen om privacy werknemers bij wet Werken waar je wilt
Verder lezen
Inperking privacy door cyberwet legitiem
Verder lezen
Risico op verwarring tijdens cybercrises door wetsvoorstel
Verder lezen
Pointer: Tienduizenden routers in Nederland slecht beveiligd
Verder lezen
Toezichthouders willen verbeteringen Data Act
Verder lezen