Privacy gebruikers van sommige zelfhulpapps onder de maat

Gebruik je een app die je helpt bij trauma, angst of depressie? Let dan op, want uit onderzoek blijkt dat de privacy van de gebruikers van sommige apps niet op orde is.

Mozilla Foundation, dat het onderzoek uitvoerde, noemt de privacy van dit soort apps zelfs slechter dan van welke categorie ook die ze de afgelopen zes jaar onderzochten. Apps kunnen een handig hulpmiddel zijn om de geestelijke gezondheid te verbeteren. 

Chatgesprekken verzameld

Apps met de allerslechtste privacy en beveiliging zijn het in Nederland ook te downloaden BetterHelp, Youper, Woebot en Talkspace. Zij zouden een te vaag privacybeleid voeren of delen persoonlijke informatie met derden. De app Talkspace verzamelt zelfs chattransscipties van gebruikers. Apps kunnen ook gebruikt worden door verzekeraars die met deze voorwaarden meer gegevens mogen verzamelen over de mensen die ze verzekeren. 

Van een groot deel van de onderzochte apps werd de beveiliging door Mozilla zelfs lachwekkend genoemd. Als wachtwoord werd bijvoorbeeld 11111111 toegestaan. De app moodfit, die stemmingsgegevens verzamelt, stond zelfs een letter of cijfer toe als wachtwoord.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Informatiemanagement op school, het belang van informatiebeveiliging en privacy
Verder lezen
Ransomware en malware steeds meer gebruikt in aanloop naar fysieke oorlog
Verder lezen
Handreiking AT helpt bij voorbereiding op telecom of IT uitval
Verder lezen
Geen camera s in Park16hoven, D66: privacy, privacy, privacy
Verder lezen
AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen