Privacy gebruikers van sommige zelfhulpapps onder de maat

Gebruik je een app die je helpt bij trauma, angst of depressie? Let dan op, want uit onderzoek blijkt dat de privacy van de gebruikers van sommige apps niet op orde is.

Mozilla Foundation, dat het onderzoek uitvoerde, noemt de privacy van dit soort apps zelfs slechter dan van welke categorie ook die ze de afgelopen zes jaar onderzochten. Apps kunnen een handig hulpmiddel zijn om de geestelijke gezondheid te verbeteren. 

Chatgesprekken verzameld

Apps met de allerslechtste privacy en beveiliging zijn het in Nederland ook te downloaden BetterHelp, Youper, Woebot en Talkspace. Zij zouden een te vaag privacybeleid voeren of delen persoonlijke informatie met derden. De app Talkspace verzamelt zelfs chattransscipties van gebruikers. Apps kunnen ook gebruikt worden door verzekeraars die met deze voorwaarden meer gegevens mogen verzamelen over de mensen die ze verzekeren. 

Van een groot deel van de onderzochte apps werd de beveiliging door Mozilla zelfs lachwekkend genoemd. Als wachtwoord werd bijvoorbeeld 11111111 toegestaan. De app moodfit, die stemmingsgegevens verzamelt, stond zelfs een letter of cijfer toe als wachtwoord.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.
Implementatie van BCM – voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat je kritische bedrijfsprocessen stilvallen, is het slim om potentiële bedreigingen vroegtijdig in kaart te brengen en een inschatting te maken van het effect van elke bedreiging op deze kritische processen. Dit proces noemen we ook wel Bedrijfs Continuïteits Management (BCM) of Bedrijfscontinuïteit. Maar hoe ga je hier mee aan de slag?

Meer recente berichten

Noordenvelders geven meer prioriteit aan privacy
Verder lezen
Gemeenten: groot verschil tussen fysieke en digitale veiligheid
Verder lezen
Zo bereid je je voor op Russische cyberaanval
Verder lezen
Privacy gebruikers van sommige zelfhulpapps onder de maat
Verder lezen
Ambitieus plan voor Europees patientendossier
Verder lezen
DTC waarschuwt ruim 300 keer voor kwetsbare Atlassian Confluence systemen
Verder lezen
IT bedrijf niet aansprakelijk voor gevolgen ransomware
Verder lezen
Zorgen om privacy werknemers bij wet Werken waar je wilt
Verder lezen
Inperking privacy door cyberwet legitiem
Verder lezen
Risico op verwarring tijdens cybercrises door wetsvoorstel
Verder lezen