Zo bereid je je voor op Russische cyberaanval

Terwijl de wereld toekijkt naar de ontwikkelingen in Oekraine, slapen cybersecurityprofessionals met een oog open. Want vanaf het moment dat Rusland troepen verzamelde aan de Oekraiense grens, intensiveerden de Russische cyberaanvallen op het land.

Zo vond er medio januari een defacement plaats van Oekraiense overheidswebsites, in combinatie met een wisseraanval die de securityindustrie later Whispergate heeft genoemd. En halverwege februari werden Oekraiense bank- en overheidswebsites het doelwit van een grootschalige ddos-aanval van de Russische militaire inlichtingendienst.

Kortom, sinds het begin van de oorlog zijn talloze incidenten vastgesteld, waardoor organisaties zich moeten voorbereiden op de mogelijkheid van Russische aanvallen op andere landen, zoals Nederland. Hoe bereid je je hier – zo goed en zo kwaad als dat kan – op voor?

Niet nieuw

De Russische cyberdreiging is niet nieuw. Rusland heeft een lange geschiedenis van cyberoperaties tegen Oekraine. Deze begonnen in navolging van de Euromaidan-protesten eind 2013. De cyberantagonist Voodoo Bear, oftewel Unit 74455 van de Russische militaire inlichtingenoperatie, was een belangrijke aanjager van deze aanvallen. Met als doel om het vertrouwen van Oekrainers in de overheid en industriesectoren te verminderen. Uiteindelijk was Voodoo Bear verantwoordelijk voor verstoringen in de kritische infrastructuur van Oekraine, die zowel in december 2015 als 2016 voor stroomuitval zorgden. Activiteiten van de groep zorgden bovendien voor grote internationale bezorgdheid toen een op Oekraine gerichte supplychainaanval resulteerde in de verspreiding van NotPetyamalware. NotPetya veroorzaakte naar schatting tien miljard dollar aan schade en had gevolgen voor bedrijven en openbare diensten over de hele wereld.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen