Zo bereid je je voor op Russische cyberaanval

Terwijl de wereld toekijkt naar de ontwikkelingen in Oekraine, slapen cybersecurityprofessionals met een oog open. Want vanaf het moment dat Rusland troepen verzamelde aan de Oekraiense grens, intensiveerden de Russische cyberaanvallen op het land.

Zo vond er medio januari een defacement plaats van Oekraiense overheidswebsites, in combinatie met een wisseraanval die de securityindustrie later Whispergate heeft genoemd. En halverwege februari werden Oekraiense bank- en overheidswebsites het doelwit van een grootschalige ddos-aanval van de Russische militaire inlichtingendienst.

Kortom, sinds het begin van de oorlog zijn talloze incidenten vastgesteld, waardoor organisaties zich moeten voorbereiden op de mogelijkheid van Russische aanvallen op andere landen, zoals Nederland. Hoe bereid je je hier – zo goed en zo kwaad als dat kan – op voor?

Niet nieuw

De Russische cyberdreiging is niet nieuw. Rusland heeft een lange geschiedenis van cyberoperaties tegen Oekraine. Deze begonnen in navolging van de Euromaidan-protesten eind 2013. De cyberantagonist Voodoo Bear, oftewel Unit 74455 van de Russische militaire inlichtingenoperatie, was een belangrijke aanjager van deze aanvallen. Met als doel om het vertrouwen van Oekrainers in de overheid en industriesectoren te verminderen. Uiteindelijk was Voodoo Bear verantwoordelijk voor verstoringen in de kritische infrastructuur van Oekraine, die zowel in december 2015 als 2016 voor stroomuitval zorgden. Activiteiten van de groep zorgden bovendien voor grote internationale bezorgdheid toen een op Oekraine gerichte supplychainaanval resulteerde in de verspreiding van NotPetyamalware. NotPetya veroorzaakte naar schatting tien miljard dollar aan schade en had gevolgen voor bedrijven en openbare diensten over de hele wereld.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen
Cyberbeveiliging: Parlement neemt nieuwe wet aan om veerkracht EU te versterken
Verder lezen
Raad van State uit kritiek op wet voor delen data door overheid
Verder lezen
Impactstudie CSIRT s in het kader van de herziening van de NIB richtlijn
Verder lezen
NCSC: meer onderzoek naar impact van encryptie
Verder lezen
Privacytoets vergeten: onderzoek naar verkeersstromen in Enschede ligt stil
Verder lezen
PEGA commissie wil Europese regels voor inzet spyware
Verder lezen