Zo bereid je je voor op Russische cyberaanval

Terwijl de wereld toekijkt naar de ontwikkelingen in Oekraine, slapen cybersecurityprofessionals met een oog open. Want vanaf het moment dat Rusland troepen verzamelde aan de Oekraiense grens, intensiveerden de Russische cyberaanvallen op het land.

Zo vond er medio januari een defacement plaats van Oekraiense overheidswebsites, in combinatie met een wisseraanval die de securityindustrie later Whispergate heeft genoemd. En halverwege februari werden Oekraiense bank- en overheidswebsites het doelwit van een grootschalige ddos-aanval van de Russische militaire inlichtingendienst.

Kortom, sinds het begin van de oorlog zijn talloze incidenten vastgesteld, waardoor organisaties zich moeten voorbereiden op de mogelijkheid van Russische aanvallen op andere landen, zoals Nederland. Hoe bereid je je hier – zo goed en zo kwaad als dat kan – op voor?

Niet nieuw

De Russische cyberdreiging is niet nieuw. Rusland heeft een lange geschiedenis van cyberoperaties tegen Oekraine. Deze begonnen in navolging van de Euromaidan-protesten eind 2013. De cyberantagonist Voodoo Bear, oftewel Unit 74455 van de Russische militaire inlichtingenoperatie, was een belangrijke aanjager van deze aanvallen. Met als doel om het vertrouwen van Oekrainers in de overheid en industriesectoren te verminderen. Uiteindelijk was Voodoo Bear verantwoordelijk voor verstoringen in de kritische infrastructuur van Oekraine, die zowel in december 2015 als 2016 voor stroomuitval zorgden. Activiteiten van de groep zorgden bovendien voor grote internationale bezorgdheid toen een op Oekraine gerichte supplychainaanval resulteerde in de verspreiding van NotPetyamalware. NotPetya veroorzaakte naar schatting tien miljard dollar aan schade en had gevolgen voor bedrijven en openbare diensten over de hele wereld.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen