Gartner: drie stappen ter voorbereiding op veranderende dreigingslandschap

Cyberbeveiligingsstrategie, leiderschap en technologieen blijven zich voortdurend ontwikkelen. Het is goed om die ontwikkelingen in de gaten te houden, maar ook nu zijn er al stappen die zakelijke beslissers en leiders op het gebied van cybersecurity kunnen zetten om zich voor te bereiden op het dreigingslandschap dat zich de komende 10 jaar gaat presenteren. Marktonderzoeker Gartner lichtte drie van die stappen toe op de Gartner Security and Risk Management Summit, 7 tot 10 juni in National Harbor, Maryland.

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is een tweesnijdend zwaard voor CISO s, stelt Katell Thielemann, VP-analist bij Gartner. Bedrijven worden geconfronteerd met een stortvloed aan geautomatiseerde cyberaanvallen, die exponentieel toenemen in snelheid, varieteit en complexiteit. AI ondersteunt echter tegelijkertijd beveiligingsteams bij het detecteren van en reageren op bedreigingen, waardoor de verdedigingsparadigma s van organisaties fundamenteel veranderen.

Als de jaren 2020 het decennium van hybride alles waren, zullen de jaren 2030 het decennium zijn van alles aangevuld, voegde Andrew Walls, VP-analist bij Gartner, toe. Aanvallers bewapenen AI net zo snel als organisaties hun verdediging ermee versterken, wat betekent dat het niet genoeg is voor cyberbeveiligingstechnologieen om te evolueren – strategie en leiderschapsbenaderingen moeten ook veranderen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.
Implementatie van BCM – voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat je kritische bedrijfsprocessen stilvallen, is het slim om potentiële bedreigingen vroegtijdig in kaart te brengen en een inschatting te maken van het effect van elke bedreiging op deze kritische processen. Dit proces noemen we ook wel Bedrijfs Continuïteits Management (BCM) of Bedrijfscontinuïteit. Maar hoe ga je hier mee aan de slag?

Meer recente berichten

Noordenvelders geven meer prioriteit aan privacy
Verder lezen
Gemeenten: groot verschil tussen fysieke en digitale veiligheid
Verder lezen
Zo bereid je je voor op Russische cyberaanval
Verder lezen
Privacy gebruikers van sommige zelfhulpapps onder de maat
Verder lezen
Ambitieus plan voor Europees patientendossier
Verder lezen
DTC waarschuwt ruim 300 keer voor kwetsbare Atlassian Confluence systemen
Verder lezen
IT bedrijf niet aansprakelijk voor gevolgen ransomware
Verder lezen
Zorgen om privacy werknemers bij wet Werken waar je wilt
Verder lezen
Inperking privacy door cyberwet legitiem
Verder lezen
Risico op verwarring tijdens cybercrises door wetsvoorstel
Verder lezen