Groep achter hackaanval gemeente Buren bekend

De groepering die de hackaanval op de gemeente Buren uitvoerde is bekend, maar de naam wordt op last van de politie nog niet bekendgemaakt.

De naam van de groepering die de hackaanval op de gemeente Buren uitvoerde is bekend, net als om welke ransomware-soort het gaat. Toch wil staatssecretaris Alexandra van Huffelen de naam van de groepering niet delen, in overleg met politie, Openbaar Minister en de Informatiebeveiligingsdienst (IBD). Het is duidelijk dat het hier gaat om een groepering die internationaal veel slachtoffers maakt.

Aangifte

Dat schrijft Van Huffelen in antwoord op vragen van VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski. Er is aangifte gedaan en de IBD heeft de beveiligingsfunctionarissen van Nederlandse gemeenten geinformeerd over de ransomware-aanval en maatregelen die mogelijk zijn om dergelijke situaties te voorkomen. Via de IBD is ook het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) betrokken die, waar nodig, andere sectoren zal informeren.

Forensisch onderzoek

Beide organen staan in nauw contact met de gespecialiseerde cybersecuritybedrijven die bezig zijn met een forensisch onderzoek naar de aanval. De resultaten zullen, zo meldt de gemeente Buren mij, in een publiek rapport beschikbaar worden gesteld. Er zal ook een evaluatie openbaar worden gemaakt. Intussen worden inwoners en ondernemers, medewerkers en raadsleden doorlopend door de gemeente Buren geinformeerd over de gevolgen van de aanval.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen