Groep achter hackaanval gemeente Buren bekend

De groepering die de hackaanval op de gemeente Buren uitvoerde is bekend, maar de naam wordt op last van de politie nog niet bekendgemaakt.

De naam van de groepering die de hackaanval op de gemeente Buren uitvoerde is bekend, net als om welke ransomware-soort het gaat. Toch wil staatssecretaris Alexandra van Huffelen de naam van de groepering niet delen, in overleg met politie, Openbaar Minister en de Informatiebeveiligingsdienst (IBD). Het is duidelijk dat het hier gaat om een groepering die internationaal veel slachtoffers maakt.

Aangifte

Dat schrijft Van Huffelen in antwoord op vragen van VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski. Er is aangifte gedaan en de IBD heeft de beveiligingsfunctionarissen van Nederlandse gemeenten geinformeerd over de ransomware-aanval en maatregelen die mogelijk zijn om dergelijke situaties te voorkomen. Via de IBD is ook het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) betrokken die, waar nodig, andere sectoren zal informeren.

Forensisch onderzoek

Beide organen staan in nauw contact met de gespecialiseerde cybersecuritybedrijven die bezig zijn met een forensisch onderzoek naar de aanval. De resultaten zullen, zo meldt de gemeente Buren mij, in een publiek rapport beschikbaar worden gesteld. Er zal ook een evaluatie openbaar worden gemaakt. Intussen worden inwoners en ondernemers, medewerkers en raadsleden doorlopend door de gemeente Buren geinformeerd over de gevolgen van de aanval.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.
Implementatie van BCM – voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat je kritische bedrijfsprocessen stilvallen, is het slim om potentiële bedreigingen vroegtijdig in kaart te brengen en een inschatting te maken van het effect van elke bedreiging op deze kritische processen. Dit proces noemen we ook wel Bedrijfs Continuïteits Management (BCM) of Bedrijfscontinuïteit. Maar hoe ga je hier mee aan de slag?

Meer recente berichten

Noordenvelders geven meer prioriteit aan privacy
Verder lezen
Gemeenten: groot verschil tussen fysieke en digitale veiligheid
Verder lezen
Zo bereid je je voor op Russische cyberaanval
Verder lezen
Privacy gebruikers van sommige zelfhulpapps onder de maat
Verder lezen
Ambitieus plan voor Europees patientendossier
Verder lezen
DTC waarschuwt ruim 300 keer voor kwetsbare Atlassian Confluence systemen
Verder lezen
IT bedrijf niet aansprakelijk voor gevolgen ransomware
Verder lezen
Zorgen om privacy werknemers bij wet Werken waar je wilt
Verder lezen
Inperking privacy door cyberwet legitiem
Verder lezen
Risico op verwarring tijdens cybercrises door wetsvoorstel
Verder lezen