Gartner komt met top vijf zakelijke privacy trends tot 2024

Organisaties wereldwijd moeten zich concentreren op vijf privacy trends om uitdagingen op het gebied van de bescherming van persoonlijke gegevens aan te kunnen en te voldoen aan wettelijke vereisten. Dat stelt marktonderzoeker Gartner. Over een paar jaar zullen de data van zo n 75 procent van de wereldbevolking namelijk vallen onder privacy regulering zoals de Europese GDPR.

Deze evolutie van de regelgeving is de dominante katalysator geweest voor de operationalisering van privacy, stelt Nader Henein, VP Analyst bij Gartner. Omdat de meeste organisaties geen specifieke privacy-praktijk hebben, wordt de verantwoordelijkheid voor het operationaliseren van deze vereisten overgedragen aan technologie, meer specifiek cybersecurity, onder de paraplu van het CISO-kantoor.

Wegens de uitbreiding van de (politieke en overheids-)inspanningen op het gebied van privacyregelgeving in tientallen rechtsgebieden de komende twee jaar, zullen veel organisaties de noodzaak inzien om nu te beginnen met hun inspanningen op het gebied van privacy-programma s. Gartner voorspelt zelfs dat het gemiddelde jaarlijkse budget van grote organisaties voor privacy in 2024 meer dan 2,5 miljoen dollar (2,33 miljoen euro) zal bedragen.

Gartner onderkent vijf privacytrends die de privacy-praktijk van organisaties ondersteunen, maar ook zakelijke beslissers faciliteren.

1. Gegevenslokalisatie

In een grenzeloze digitale samenleving lijkt het contra-intuitief om het land te monitoren waar gegevens zich bevinden. Deze controle is echter een directe vereiste of een bijproduct van veel opkomende privacywetten.

De risico s voor een bedrijfsstrategie over meerdere landen heen zorgen voor een nieuwe benadering van het ontwerp en de aanschaf van de cloud voor alle servicemodellen, aangezien leiders op het gebied van beveiliging en risicobeheer worden geconfronteerd met een ongelijk regelgevingslandschap met verschillende regio s die verschillende lokalisatiestrategieen vereisen. Als gevolg hiervan zal de planning van datalokalisatie een topprioriteit worden bij het ontwerpen en verwerven van cloudservices.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.
Implementatie van BCM – voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat je kritische bedrijfsprocessen stilvallen, is het slim om potentiële bedreigingen vroegtijdig in kaart te brengen en een inschatting te maken van het effect van elke bedreiging op deze kritische processen. Dit proces noemen we ook wel Bedrijfs Continuïteits Management (BCM) of Bedrijfscontinuïteit. Maar hoe ga je hier mee aan de slag?

Meer recente berichten

Noordenvelders geven meer prioriteit aan privacy
Verder lezen
Gemeenten: groot verschil tussen fysieke en digitale veiligheid
Verder lezen
Zo bereid je je voor op Russische cyberaanval
Verder lezen
Privacy gebruikers van sommige zelfhulpapps onder de maat
Verder lezen
Ambitieus plan voor Europees patientendossier
Verder lezen
DTC waarschuwt ruim 300 keer voor kwetsbare Atlassian Confluence systemen
Verder lezen
IT bedrijf niet aansprakelijk voor gevolgen ransomware
Verder lezen
Zorgen om privacy werknemers bij wet Werken waar je wilt
Verder lezen
Inperking privacy door cyberwet legitiem
Verder lezen
Risico op verwarring tijdens cybercrises door wetsvoorstel
Verder lezen