India morrelt aan VPN diensten, Slecht nieuws voor de privacy

India verplicht providers van VPN diensten voortaan om de gegevens van hun klanten op te slaan. Dat doet vrezen voor de online privacy, met name van activisten, klokkenluiders en dissidenten.

Virtual private networks (VPN s) versleutelen data en zorgen er zo voor dat internetgebruikers anoniem kunnen surfen en communiceren. De diensten kennen een grote groei in India door de inspanningen van de overheid om dissidente stemmen op het net te smoren, en door de opmars van thuiswerken.

Maar nu verlaten verschillende VPN-providers het land, en nog meer bedrijven overwegen hetzelfde te doen. De reden daarvoor zijn nieuwe regels rond VPN s, die volgens de Indiase overheid gericht zijn op cyberveiligheid, maar die volgens de bedrijven makkelijk te misbruiken zijn en die de data van gebruikers in gevaar brengen.

Onder de wetgeving, die deze maand van kracht wordt, zullen de providers verplicht worden om hun gebruikersgegevens en IP-adressen voor minstens vijf jaar te bewaren, ook als een klant afhaakt.

Cruciaal voor privacy

VPN s zijn cruciaal voor online privacy, anonimiteit en vrijheid van meningsuiting, dus deze restricties zijn niets minder dan een aanval op de digitale rechten, zegt Harold Li, vicepresident van ExpressVPN. De nieuwe regels reiken te ver en zijn zo breed geformuleerd dat ze misbruik mogelijk maken. We weigeren de data van onze gebruikers in gevaar te brengen. Daarom hebben we meteen de beslissing gemaakt om onze VPN-servers in India te verwijderen.

India is bij de top-20 van landen met het meeste VPN-gebruik, volgens de AtlasVPN global index. Vooral in 2020 en 2021 steeg het aantal gebruikers snel, zoals overal ter wereld, naarmate meer mensen van thuis uit begonnen te werken en bedrijven hun netwerken wilden beveiligen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Aanvaller raadt wachtwoord Belgische politie en lekt gestolen data online
Verder lezen
De ethiek van slimme steden
Verder lezen
Informatiemanagement op school, het belang van informatiebeveiliging en privacy
Verder lezen
Ransomware en malware steeds meer gebruikt in aanloop naar fysieke oorlog
Verder lezen
Handreiking AT helpt bij voorbereiding op telecom of IT uitval
Verder lezen
Geen camera s in Park16hoven, D66: privacy, privacy, privacy
Verder lezen
AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen