India morrelt aan VPN diensten, Slecht nieuws voor de privacy

India verplicht providers van VPN diensten voortaan om de gegevens van hun klanten op te slaan. Dat doet vrezen voor de online privacy, met name van activisten, klokkenluiders en dissidenten.

Virtual private networks (VPN s) versleutelen data en zorgen er zo voor dat internetgebruikers anoniem kunnen surfen en communiceren. De diensten kennen een grote groei in India door de inspanningen van de overheid om dissidente stemmen op het net te smoren, en door de opmars van thuiswerken.

Maar nu verlaten verschillende VPN-providers het land, en nog meer bedrijven overwegen hetzelfde te doen. De reden daarvoor zijn nieuwe regels rond VPN s, die volgens de Indiase overheid gericht zijn op cyberveiligheid, maar die volgens de bedrijven makkelijk te misbruiken zijn en die de data van gebruikers in gevaar brengen.

Onder de wetgeving, die deze maand van kracht wordt, zullen de providers verplicht worden om hun gebruikersgegevens en IP-adressen voor minstens vijf jaar te bewaren, ook als een klant afhaakt.

Cruciaal voor privacy

VPN s zijn cruciaal voor online privacy, anonimiteit en vrijheid van meningsuiting, dus deze restricties zijn niets minder dan een aanval op de digitale rechten, zegt Harold Li, vicepresident van ExpressVPN. De nieuwe regels reiken te ver en zijn zo breed geformuleerd dat ze misbruik mogelijk maken. We weigeren de data van onze gebruikers in gevaar te brengen. Daarom hebben we meteen de beslissing gemaakt om onze VPN-servers in India te verwijderen.

India is bij de top-20 van landen met het meeste VPN-gebruik, volgens de AtlasVPN global index. Vooral in 2020 en 2021 steeg het aantal gebruikers snel, zoals overal ter wereld, naarmate meer mensen van thuis uit begonnen te werken en bedrijven hun netwerken wilden beveiligen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.
Implementatie van BCM – voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat je kritische bedrijfsprocessen stilvallen, is het slim om potentiële bedreigingen vroegtijdig in kaart te brengen en een inschatting te maken van het effect van elke bedreiging op deze kritische processen. Dit proces noemen we ook wel Bedrijfs Continuïteits Management (BCM) of Bedrijfscontinuïteit. Maar hoe ga je hier mee aan de slag?

Meer recente berichten

Noordenvelders geven meer prioriteit aan privacy
Verder lezen
Gemeenten: groot verschil tussen fysieke en digitale veiligheid
Verder lezen
Zo bereid je je voor op Russische cyberaanval
Verder lezen
Privacy gebruikers van sommige zelfhulpapps onder de maat
Verder lezen
Ambitieus plan voor Europees patientendossier
Verder lezen
DTC waarschuwt ruim 300 keer voor kwetsbare Atlassian Confluence systemen
Verder lezen
IT bedrijf niet aansprakelijk voor gevolgen ransomware
Verder lezen
Zorgen om privacy werknemers bij wet Werken waar je wilt
Verder lezen
Inperking privacy door cyberwet legitiem
Verder lezen
Risico op verwarring tijdens cybercrises door wetsvoorstel
Verder lezen