NCSC geeft tips over response bij ransomware aanval

Het Nationaal Cyber Security Center, NCSC, heeft een incidentresponseplan gedeeld voor ransomware aanvallen. Het document dient als inspiratiebron voor een eigen responseplan binnen bedrijven, en geeft tips over hoe er gereageerd kan worden bij ransomware aanvallen.

Ransomware-aanvallen komen steeds vaker voor en bij zo n aanval telt snelheid. Toch hebben lang niet alle bedrijven een crisisplan dat ingezet kan worden als zij getroffen worden, zo bleek in maart uit onderzoek van Thales. Minder dan 48 procent van de ondervraagde organisaties heeft zo n plan klaar liggen.

Het NCSC heeft nu een document gedeeld dat als inspiratie kan dienen voor zo n plan. Daarin staat hoe bedrijven zich voor kunnen bereiden op dergelijke aanvallen – bijvoorbeeld door goede back-ups te maken en het netwerk te segmenteren – en hoe ze ransomware kunnen herkennen en van zo n aanval kunnen herstellen. Daarbij kan het behulpzaam zijn om vooraf al een stuk op weg te zijn met deze plannen en een ingevuld beginpunt te hebben. Het incidentresponsplan ransomware kan hierbij behulpzaam zijn. Allerlei aspecten zijn erin benoemd, van algemeen en abstract tot zeer specifiek en concreet.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen
Cyberbeveiliging: Parlement neemt nieuwe wet aan om veerkracht EU te versterken
Verder lezen
Raad van State uit kritiek op wet voor delen data door overheid
Verder lezen
Impactstudie CSIRT s in het kader van de herziening van de NIB richtlijn
Verder lezen
NCSC: meer onderzoek naar impact van encryptie
Verder lezen
Privacytoets vergeten: onderzoek naar verkeersstromen in Enschede ligt stil
Verder lezen
PEGA commissie wil Europese regels voor inzet spyware
Verder lezen