NCSC geeft tips over response bij ransomware aanval

Het Nationaal Cyber Security Center, NCSC, heeft een incidentresponseplan gedeeld voor ransomware aanvallen. Het document dient als inspiratiebron voor een eigen responseplan binnen bedrijven, en geeft tips over hoe er gereageerd kan worden bij ransomware aanvallen.

Ransomware-aanvallen komen steeds vaker voor en bij zo n aanval telt snelheid. Toch hebben lang niet alle bedrijven een crisisplan dat ingezet kan worden als zij getroffen worden, zo bleek in maart uit onderzoek van Thales. Minder dan 48 procent van de ondervraagde organisaties heeft zo n plan klaar liggen.

Het NCSC heeft nu een document gedeeld dat als inspiratie kan dienen voor zo n plan. Daarin staat hoe bedrijven zich voor kunnen bereiden op dergelijke aanvallen – bijvoorbeeld door goede back-ups te maken en het netwerk te segmenteren – en hoe ze ransomware kunnen herkennen en van zo n aanval kunnen herstellen. Daarbij kan het behulpzaam zijn om vooraf al een stuk op weg te zijn met deze plannen en een ingevuld beginpunt te hebben. Het incidentresponsplan ransomware kan hierbij behulpzaam zijn. Allerlei aspecten zijn erin benoemd, van algemeen en abstract tot zeer specifiek en concreet.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen