CISO Rijk Aart Jochem: Sturen op informatiebeveiliging

Informatieveiligheid is ook een kernpunt bij het toenemende werken in de cloud. Jochem kondigt aan dat het Rijk niet staatsgeheime data wil laten beheren in de public cloud. Cloudproviders moeten een adequate risicobeheersing aan kunnen tonen, met audits en een exit strategie. Een optie, zegt Jochem, is data ook bij een tweede cloudaanbieder te stallen.

In het licht van alle permanente cyberdreigingen bracht de Algemene Rekenkamer een aantal kritische rapporten uit over de stand van de informatiebeveiliging van de ministeries en Hoge Colleges van Staat. Bij 11 van de 18 onderzochte organisaties is die nog niet op orde. Whatsapp-accounts van Kamerleden en ambtenaren werden gehackt en het uitbundige videobellen met WebEx en MS Teams bleek inherent onveilig. De inhaalslag die is gemaakt, heeft nog niet tot beheersing van de risico s geleid. Het ministerie van BZK werd op de vingers getikt om ministeries bij de les te houden en de informatiebeveiliging rijksbreed te verbeteren. Aart Jochem, anderhalf jaar geleden aangesteld als eerste CISO Rijk, onthult aan de hand van de een nog concept-roadmap hoe de directie CIO Rijk van BZK dat wil gaan aanpakken in een tijd, waarin de cyberdreigingen tegen de Nederlandse overheid als gevolg van de Russische aanval op Oekraine groter zijn dan ooit. We moeten flink versnellen om onze veiligheidsproblemen op te lossen, zegt Jochem.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen