CISO Rijk Aart Jochem: Sturen op informatiebeveiliging

Informatieveiligheid is ook een kernpunt bij het toenemende werken in de cloud. Jochem kondigt aan dat het Rijk niet staatsgeheime data wil laten beheren in de public cloud. Cloudproviders moeten een adequate risicobeheersing aan kunnen tonen, met audits en een exit strategie. Een optie, zegt Jochem, is data ook bij een tweede cloudaanbieder te stallen.

In het licht van alle permanente cyberdreigingen bracht de Algemene Rekenkamer een aantal kritische rapporten uit over de stand van de informatiebeveiliging van de ministeries en Hoge Colleges van Staat. Bij 11 van de 18 onderzochte organisaties is die nog niet op orde. Whatsapp-accounts van Kamerleden en ambtenaren werden gehackt en het uitbundige videobellen met WebEx en MS Teams bleek inherent onveilig. De inhaalslag die is gemaakt, heeft nog niet tot beheersing van de risico s geleid. Het ministerie van BZK werd op de vingers getikt om ministeries bij de les te houden en de informatiebeveiliging rijksbreed te verbeteren. Aart Jochem, anderhalf jaar geleden aangesteld als eerste CISO Rijk, onthult aan de hand van de een nog concept-roadmap hoe de directie CIO Rijk van BZK dat wil gaan aanpakken in een tijd, waarin de cyberdreigingen tegen de Nederlandse overheid als gevolg van de Russische aanval op Oekraine groter zijn dan ooit. We moeten flink versnellen om onze veiligheidsproblemen op te lossen, zegt Jochem.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen