Microsoft stopt met gezichtsherkenningsanalyse wegens privacyzorgen

Gezichtsherkenningstechnologie inzetten om de gemoedstoestand van mensen te bestuderen en identificerende eigenschappen in kaart te brengen gaat Microsoft een stap te ver. Het bedrijf maakt zich zorgen om de privacy en misbruik van deze techniek. Daarom stopt het Amerikaanse hard en softwarebedrijf per direct met gezichtsherkenningstechnologie die voor deze doeleinden wordt ingezet.

Dat schrijft Microsoft in een blog.

Microsoft stelt strengere eisen aan gebruik gezichtsherkenning

Microsoft weet dat gezichtsherkenning voordelen met zich meebrengt voor handhavings- en opsporingsinstanties. Tegelijkertijd erkent het bedrijf dat er ook gevaren en risico s aan kleven. Om op een verantwoorde manier met deze technologie om te gaan, heeft Microsoft een aantal spelregels opgesteld in een intern document. Daarin worden diverse beveiligings- en voorzorgsmaatregelen opgesomd zodat de techniek op een verstandige en doordachte manier gebruikt wordt.

Microsoft past deze richtlijnen regelmatig aan. Werknemers hebben de regels onlangs nog eens doorgenomen en de eisen nog verder aangescherpt. Nieuwe klanten moeten bijvoorbeeld vanaf nu toegang aanvragen om gezichtsherkenningstechnologie in Azure Face API, Computer Vision en Video Indexer te gebruiken. Bestaande klanten hebben een jaar de tijd om deze goedkeuring te verkrijgen. Vanaf juni 2023 geldt dat ze niet langer gebruik mogen maken van Microsofts gezichtsherkenningstechnologie als de aanvraag niet is goedgekeurd.

Door beperkte toegang te introduceren, voegen we een extra beschermingslaag toe aan het gebruik en de inzet van gezichtsherkenning om ervoor te zorgen dat het gebruik van deze diensten in overeenstemming is met Microsofts Responsible AI Standard en bijdraagt aan hoogwaardige eindgebruikers en maatschappelijke voordelen, schrijft de techgigant in zijn blog.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen