Microsoft stopt met gezichtsherkenningsanalyse wegens privacyzorgen

Gezichtsherkenningstechnologie inzetten om de gemoedstoestand van mensen te bestuderen en identificerende eigenschappen in kaart te brengen gaat Microsoft een stap te ver. Het bedrijf maakt zich zorgen om de privacy en misbruik van deze techniek. Daarom stopt het Amerikaanse hard en softwarebedrijf per direct met gezichtsherkenningstechnologie die voor deze doeleinden wordt ingezet.

Dat schrijft Microsoft in een blog.

Microsoft stelt strengere eisen aan gebruik gezichtsherkenning

Microsoft weet dat gezichtsherkenning voordelen met zich meebrengt voor handhavings- en opsporingsinstanties. Tegelijkertijd erkent het bedrijf dat er ook gevaren en risico s aan kleven. Om op een verantwoorde manier met deze technologie om te gaan, heeft Microsoft een aantal spelregels opgesteld in een intern document. Daarin worden diverse beveiligings- en voorzorgsmaatregelen opgesomd zodat de techniek op een verstandige en doordachte manier gebruikt wordt.

Microsoft past deze richtlijnen regelmatig aan. Werknemers hebben de regels onlangs nog eens doorgenomen en de eisen nog verder aangescherpt. Nieuwe klanten moeten bijvoorbeeld vanaf nu toegang aanvragen om gezichtsherkenningstechnologie in Azure Face API, Computer Vision en Video Indexer te gebruiken. Bestaande klanten hebben een jaar de tijd om deze goedkeuring te verkrijgen. Vanaf juni 2023 geldt dat ze niet langer gebruik mogen maken van Microsofts gezichtsherkenningstechnologie als de aanvraag niet is goedgekeurd.

Door beperkte toegang te introduceren, voegen we een extra beschermingslaag toe aan het gebruik en de inzet van gezichtsherkenning om ervoor te zorgen dat het gebruik van deze diensten in overeenstemming is met Microsofts Responsible AI Standard en bijdraagt aan hoogwaardige eindgebruikers en maatschappelijke voordelen, schrijft de techgigant in zijn blog.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen