Skip to main content

Microsoft stopt met gezichtsherkenningsanalyse wegens privacyzorgen

Gezichtsherkenningstechnologie inzetten om de gemoedstoestand van mensen te bestuderen en identificerende eigenschappen in kaart te brengen gaat Microsoft een stap te ver. Het bedrijf maakt zich zorgen om de privacy en misbruik van deze techniek. Daarom stopt het Amerikaanse hard en softwarebedrijf per direct met gezichtsherkenningstechnologie die voor deze doeleinden wordt ingezet.

Dat schrijft Microsoft in een blog.

Microsoft stelt strengere eisen aan gebruik gezichtsherkenning

Microsoft weet dat gezichtsherkenning voordelen met zich meebrengt voor handhavings- en opsporingsinstanties. Tegelijkertijd erkent het bedrijf dat er ook gevaren en risico s aan kleven. Om op een verantwoorde manier met deze technologie om te gaan, heeft Microsoft een aantal spelregels opgesteld in een intern document. Daarin worden diverse beveiligings- en voorzorgsmaatregelen opgesomd zodat de techniek op een verstandige en doordachte manier gebruikt wordt.

Microsoft past deze richtlijnen regelmatig aan. Werknemers hebben de regels onlangs nog eens doorgenomen en de eisen nog verder aangescherpt. Nieuwe klanten moeten bijvoorbeeld vanaf nu toegang aanvragen om gezichtsherkenningstechnologie in Azure Face API, Computer Vision en Video Indexer te gebruiken. Bestaande klanten hebben een jaar de tijd om deze goedkeuring te verkrijgen. Vanaf juni 2023 geldt dat ze niet langer gebruik mogen maken van Microsofts gezichtsherkenningstechnologie als de aanvraag niet is goedgekeurd.

Door beperkte toegang te introduceren, voegen we een extra beschermingslaag toe aan het gebruik en de inzet van gezichtsherkenning om ervoor te zorgen dat het gebruik van deze diensten in overeenstemming is met Microsofts Responsible AI Standard en bijdraagt aan hoogwaardige eindgebruikers en maatschappelijke voordelen, schrijft de techgigant in zijn blog.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen
DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen