NSO Group: Ten minste vijf Europese landen gebruiken Pegasus

Minimaal vijf Europese lidstaten maken gebruik van de Israelische spionagesoftware Pegasus. Om welke landen het gaat is onbekend. We weten wel dat NSO Group, de ontwikkelaar van de afluistersoftware, het contract heeft opgezegd met een van deze landen.

Dat zei Chaim Gelfand, juridisch adviseur bij NSO Group, dinsdag tegen de PEGA-commissie, zo schrijft Politico. Deze commissie, bestaande uit 38 leden van het Europees Parlement, onderzoekt het gebruik van spionagesoftware in de EU.

Journalisten en politici massaal afgeluisterd met Pegasus

Pegasus is een spionageproduct van NSO Group. Met het afluisterprogramma kunnen inlichtingen- en veiligheidsdiensten alle denkbare informatie van smartphones en andere geinfecteerde apparaten halen. Naast digitale communicatie (sms jes, e-mails en WhatsApp-berichten) verzamelt de software ook foto s, video s, telefoonnummers, locatiegegevens en opgeslagen documenten. Tevens is het mogelijk om telefoongesprekken af te luisteren en ongemerkt screenshots en video s te maken.

Kortom, Pegasus is invasieve software die een ernstige inbreuk vormt op onze privacy en veiligheid. Vorig jaar juli meldden 17 nieuwsorganisaties dat de software tussen 2016 en juni 2019 is gebruikt om minimaal 189 journalisten af te luisteren. Hun telefoonnummers stonden op een lijst waar in totaal 50.000 nummers werden genoemd.

Ook prominente figuren als de Franse president Emmanuel Macron, de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en de koning van Marokko Mohammed VI zouden met Pegasus bespioneerd zijn. Onlangs werd bekend dat Pegasus tevens werd gebruikt om Catalaanse en Spaanse politici af te luisteren, waaronder de Spaanse minister van Defensie en de minister van het Presidentschap. De zaak was dusdanig ernstig en omvangrijk dat het hoofd van de Spaanse geheime dienst werd ontslagen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen
Cyberbeveiliging: Parlement neemt nieuwe wet aan om veerkracht EU te versterken
Verder lezen
Raad van State uit kritiek op wet voor delen data door overheid
Verder lezen
Impactstudie CSIRT s in het kader van de herziening van de NIB richtlijn
Verder lezen
NCSC: meer onderzoek naar impact van encryptie
Verder lezen
Privacytoets vergeten: onderzoek naar verkeersstromen in Enschede ligt stil
Verder lezen
PEGA commissie wil Europese regels voor inzet spyware
Verder lezen