NSO Group: Ten minste vijf Europese landen gebruiken Pegasus

Minimaal vijf Europese lidstaten maken gebruik van de Israelische spionagesoftware Pegasus. Om welke landen het gaat is onbekend. We weten wel dat NSO Group, de ontwikkelaar van de afluistersoftware, het contract heeft opgezegd met een van deze landen.

Dat zei Chaim Gelfand, juridisch adviseur bij NSO Group, dinsdag tegen de PEGA-commissie, zo schrijft Politico. Deze commissie, bestaande uit 38 leden van het Europees Parlement, onderzoekt het gebruik van spionagesoftware in de EU.

Journalisten en politici massaal afgeluisterd met Pegasus

Pegasus is een spionageproduct van NSO Group. Met het afluisterprogramma kunnen inlichtingen- en veiligheidsdiensten alle denkbare informatie van smartphones en andere geinfecteerde apparaten halen. Naast digitale communicatie (sms jes, e-mails en WhatsApp-berichten) verzamelt de software ook foto s, video s, telefoonnummers, locatiegegevens en opgeslagen documenten. Tevens is het mogelijk om telefoongesprekken af te luisteren en ongemerkt screenshots en video s te maken.

Kortom, Pegasus is invasieve software die een ernstige inbreuk vormt op onze privacy en veiligheid. Vorig jaar juli meldden 17 nieuwsorganisaties dat de software tussen 2016 en juni 2019 is gebruikt om minimaal 189 journalisten af te luisteren. Hun telefoonnummers stonden op een lijst waar in totaal 50.000 nummers werden genoemd.

Ook prominente figuren als de Franse president Emmanuel Macron, de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en de koning van Marokko Mohammed VI zouden met Pegasus bespioneerd zijn. Onlangs werd bekend dat Pegasus tevens werd gebruikt om Catalaanse en Spaanse politici af te luisteren, waaronder de Spaanse minister van Defensie en de minister van het Presidentschap. De zaak was dusdanig ernstig en omvangrijk dat het hoofd van de Spaanse geheime dienst werd ontslagen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen