Skip to main content

NSO Group: Ten minste vijf Europese landen gebruiken Pegasus

Minimaal vijf Europese lidstaten maken gebruik van de Israelische spionagesoftware Pegasus. Om welke landen het gaat is onbekend. We weten wel dat NSO Group, de ontwikkelaar van de afluistersoftware, het contract heeft opgezegd met een van deze landen.

Dat zei Chaim Gelfand, juridisch adviseur bij NSO Group, dinsdag tegen de PEGA-commissie, zo schrijft Politico. Deze commissie, bestaande uit 38 leden van het Europees Parlement, onderzoekt het gebruik van spionagesoftware in de EU.

Journalisten en politici massaal afgeluisterd met Pegasus

Pegasus is een spionageproduct van NSO Group. Met het afluisterprogramma kunnen inlichtingen- en veiligheidsdiensten alle denkbare informatie van smartphones en andere geinfecteerde apparaten halen. Naast digitale communicatie (sms jes, e-mails en WhatsApp-berichten) verzamelt de software ook foto s, video s, telefoonnummers, locatiegegevens en opgeslagen documenten. Tevens is het mogelijk om telefoongesprekken af te luisteren en ongemerkt screenshots en video s te maken.

Kortom, Pegasus is invasieve software die een ernstige inbreuk vormt op onze privacy en veiligheid. Vorig jaar juli meldden 17 nieuwsorganisaties dat de software tussen 2016 en juni 2019 is gebruikt om minimaal 189 journalisten af te luisteren. Hun telefoonnummers stonden op een lijst waar in totaal 50.000 nummers werden genoemd.

Ook prominente figuren als de Franse president Emmanuel Macron, de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en de koning van Marokko Mohammed VI zouden met Pegasus bespioneerd zijn. Onlangs werd bekend dat Pegasus tevens werd gebruikt om Catalaanse en Spaanse politici af te luisteren, waaronder de Spaanse minister van Defensie en de minister van het Presidentschap. De zaak was dusdanig ernstig en omvangrijk dat het hoofd van de Spaanse geheime dienst werd ontslagen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen
DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen