Skip to main content

Aanpak digitale veiligheid Gelderse gemeenten gelanceerd

Provincie Gelderland wil gemeenten ondersteunen bij de verbetering van hun digitale veiligheid. Daarom wordt een zogeheten cyberchallenge aangeboden.

Expertise om de gemeentelijke internetomgeving een stuk veiliger te maken, project Troje. Geinteresseerde gemeenten krijgen een nulmeting aangeboden. Dat vormt dan het uitgangspunt van een verbetertraject. De 3 best scorende gemeenten winnen vervolgens een red cell, waarbij ze compleet worden doorgelicht.

Er gaan weinig weken voorbij zonder publiciteit over hacken, gijzelsoftware of digitale datadiefstallen. Ook provincie Gelderland is daar het slachtoffer van geweest. Uit onderzoek van het medium Binnenlands Bestuur (2021) blijkt dat gemeenten ondanks geruchtmakende incidenten, enigszins kwetsbaar zijn/blijven voor cyberaanvallen. Het provinciale programma Weerbaarheid wil Gelderse gemeenten ondersteunen om ze digitaal weerbaarder maken.

Daarvoor wordt er gewerkt in 2 fases. In fase 1 doen we een nulmeting bij alle gemeenten die zich hiervoor aanmelden. Daarmee wordt duidelijk wat het huidige niveau van cyberweerbaarheid is. De focus ligt primair op de menselijke factor. Daarnaast worden ook technische en fysieke componenten getest. Deelnemende gemeenten geven beveiligingsexperts dus de mogelijkheid tot een inkijkje in de eigen digitale omgeving. Een soort paard van Troje dus, maar dan met een goede afloop.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Samenhang Europese digitale wetgeving: voorbereiding voor gemeenten
Tussen nu en 2026 krijg je als gemeente te maken met maar liefst 13 nieuwe wetten die de digitale toekomst van Europa vormgeven. Deze nieuwe digitale wetten hebben veel invloed op wat gemeenten doen. Om deze gevolgen beter te begrijpen, heeft de VNG een impactanalyse uitgevoerd.
Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.

Meer recente berichten

Niemand wil een abonnement op Facebook of Instagram
Verder lezen
Schendingen van informatiebeveiliging door personeel richten evenveel schade aan als hacken, blijkt uit onderzoek van Kaspersky
Verder lezen
IBD publiceert aanpak cyberteam
Verder lezen
Overheid poogt data impasse te doorbreken
Verder lezen
Ministerie moet fraudesleepnetten in arme wijken definitief stoppen
Verder lezen
CIO beraad Rijk krijgt meerdere onderraden
Verder lezen
NIS2: tijdig voorbereid op Europese wettelijke cybersecurity regels
Verder lezen
Enschede probeert opnieuw onder boete van 6 ton voor privacy schending uit te komen
Verder lezen
Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen