Aanpak digitale veiligheid Gelderse gemeenten gelanceerd

Provincie Gelderland wil gemeenten ondersteunen bij de verbetering van hun digitale veiligheid. Daarom wordt een zogeheten cyberchallenge aangeboden.

Expertise om de gemeentelijke internetomgeving een stuk veiliger te maken, project Troje. Geinteresseerde gemeenten krijgen een nulmeting aangeboden. Dat vormt dan het uitgangspunt van een verbetertraject. De 3 best scorende gemeenten winnen vervolgens een red cell, waarbij ze compleet worden doorgelicht.

Er gaan weinig weken voorbij zonder publiciteit over hacken, gijzelsoftware of digitale datadiefstallen. Ook provincie Gelderland is daar het slachtoffer van geweest. Uit onderzoek van het medium Binnenlands Bestuur (2021) blijkt dat gemeenten ondanks geruchtmakende incidenten, enigszins kwetsbaar zijn/blijven voor cyberaanvallen. Het provinciale programma Weerbaarheid wil Gelderse gemeenten ondersteunen om ze digitaal weerbaarder maken.

Daarvoor wordt er gewerkt in 2 fases. In fase 1 doen we een nulmeting bij alle gemeenten die zich hiervoor aanmelden. Daarmee wordt duidelijk wat het huidige niveau van cyberweerbaarheid is. De focus ligt primair op de menselijke factor. Daarnaast worden ook technische en fysieke componenten getest. Deelnemende gemeenten geven beveiligingsexperts dus de mogelijkheid tot een inkijkje in de eigen digitale omgeving. Een soort paard van Troje dus, maar dan met een goede afloop.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen