Zwak beleid veroorzaakt cyberaanval op gemeente Buren

Cybercriminelen misbruikten de inloggegevens van een IT leverancier voor een ransomware aanval op Buren, een gemeente in Gelderland. Dat blijkt uit nader onderzoek naar het incident. De oorzaak roept vragen op over het securitybeleid van overheidsinstanties.

De gemeente werd op 1 april slachtoffer van een ransomware-aanval. De cybercriminelen maakten 130GB aan gegevens buit, waaronder kopieen van 1.331 identiteitsbewijzen. De data werd naderhand op het darkweb verhandeld.

Brengt een datalek de privacy van personen in gevaar, dan dan moet een organisatie het datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens melden. Buren hield zich aan de regels. Na de aanval nam de gemeente contact op met de Autoriteit Persoonsgegevens en het Openbaar Ministerie.

Het incident werd door externe specialisten onderzocht, waaronder securitybedrijf Hunt and Hackett. Inmiddels is het onderzoek rond. De aanvallers kregen toegang tot de systemen van de gemeente via de inloggegevens van een IT-leverancier. Dat roept vragen op.

De gemeente is niet het probleem

Volgens de gemeente kwamen de aanvallers binnen omdat 2-factorauthenticatie op de account ontbrak. Het klopt dat tweestapsverificatie de aanval waarschijnlijk had kunnen voorkomen, maar de vraag is of en waarom een IT-leverancier uberhaupt toegang tot het systeem nodig had.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen
Cyberbeveiliging: Parlement neemt nieuwe wet aan om veerkracht EU te versterken
Verder lezen
Raad van State uit kritiek op wet voor delen data door overheid
Verder lezen
Impactstudie CSIRT s in het kader van de herziening van de NIB richtlijn
Verder lezen
NCSC: meer onderzoek naar impact van encryptie
Verder lezen
Privacytoets vergeten: onderzoek naar verkeersstromen in Enschede ligt stil
Verder lezen
PEGA commissie wil Europese regels voor inzet spyware
Verder lezen