Zwak beleid veroorzaakt cyberaanval op gemeente Buren

Cybercriminelen misbruikten de inloggegevens van een IT leverancier voor een ransomware aanval op Buren, een gemeente in Gelderland. Dat blijkt uit nader onderzoek naar het incident. De oorzaak roept vragen op over het securitybeleid van overheidsinstanties.

De gemeente werd op 1 april slachtoffer van een ransomware-aanval. De cybercriminelen maakten 130GB aan gegevens buit, waaronder kopieen van 1.331 identiteitsbewijzen. De data werd naderhand op het darkweb verhandeld.

Brengt een datalek de privacy van personen in gevaar, dan dan moet een organisatie het datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens melden. Buren hield zich aan de regels. Na de aanval nam de gemeente contact op met de Autoriteit Persoonsgegevens en het Openbaar Ministerie.

Het incident werd door externe specialisten onderzocht, waaronder securitybedrijf Hunt and Hackett. Inmiddels is het onderzoek rond. De aanvallers kregen toegang tot de systemen van de gemeente via de inloggegevens van een IT-leverancier. Dat roept vragen op.

De gemeente is niet het probleem

Volgens de gemeente kwamen de aanvallers binnen omdat 2-factorauthenticatie op de account ontbrak. Het klopt dat tweestapsverificatie de aanval waarschijnlijk had kunnen voorkomen, maar de vraag is of en waarom een IT-leverancier uberhaupt toegang tot het systeem nodig had.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen
1 op de 3 mkb bedrijven onbekend met privacyregels
Verder lezen
Politie Nederland deed mee met actie tegen botnet dat 700.000 pc s infecteerde
Verder lezen
Russische cybercrimebende Trickbot harder aangepakt door VS en VK
Verder lezen
Poging tot invoeren verplicht online ID sneuvelt bij Amerikaanse rechter
Verder lezen
Antwerpen worstelt met gevolgen hack
Verder lezen
Nulmeting Normenkader IBP: waar staat het funderend onderwijs met informatiebeveiliging?
Verder lezen