Datahonger Chinese overheid groter dan gedacht

Het surveillancesysteem van de Chinese overheid om persoonsgegevens van burgers te verzamelen, is vele malen groter dan werd aangenomen. Apparaten om mobiele telefoons te traceren zijn overal te vinden. Dat geldt ook voor camera s met gezichtsherkenningstechnologie en apparatuur om stemafdrukken van burgers te vergaren en verwerken.

Dat blijkt uit onderzoek van The New York Times. De Amerikaanse krant onderzocht een jaar lang meer dan 100.000 documenten van de Chinese overheid. Deze zijn afkomstig van het digitale tijdschrift ChinaFile van non-profitorganisatie Asia Society.

Inrichting van een surveillancemaatschappij

In de papieren is informatie te vinden contracten voor de levering van bewakingstechnologie, productvereisten en financiele budgetten. Ze geven een ontluisterend beeld over de inrichting van een massale surveillancemaatschappij. Chinese wetgeving schrijft voor dat dergelijke documenten openbaar moeten worden gedeeld. In werkelijkheid verschijnen ze wel op internet, maar zijn ze bijna niet te vinden. Daarnaast worden ze vaak zonder aankondiging snel weer verwijderd, zo weet The New York Times.

Volgens het dagblad is het doel van de Chinese regering glashelder: ze wil een systeem ontwerpen dat zo eenvoudig mogelijk zo veel mogelijk persoonlijke informatie over burgers verzamelt. De overheid wil precies weten waar burgers zich ophouden, met wie ze contact hebben en wat ze van dag tot dag doen. Zowel zakelijk als in hun vrije tijd. Kortom, de overheid wil een totalitair regime instellen, precies zoals George Orwell beschreef in zijn roman 1984.

Maximale controle en beheersing

Naar schatting zijn er wereldwijd een miljard bewakingscamera s in omloop. De helft daarvan hangt in China. Lange tijd was onduidelijk wat de camera s precies vastlegden. Uit onderzoek van The New York Times blijkt dat de camera s op strategische locaties zijn opgehangen, zoals restaurants, hotels, winkelcentra en reisbureaus.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen