Datahonger Chinese overheid groter dan gedacht

Het surveillancesysteem van de Chinese overheid om persoonsgegevens van burgers te verzamelen, is vele malen groter dan werd aangenomen. Apparaten om mobiele telefoons te traceren zijn overal te vinden. Dat geldt ook voor camera s met gezichtsherkenningstechnologie en apparatuur om stemafdrukken van burgers te vergaren en verwerken.

Dat blijkt uit onderzoek van The New York Times. De Amerikaanse krant onderzocht een jaar lang meer dan 100.000 documenten van de Chinese overheid. Deze zijn afkomstig van het digitale tijdschrift ChinaFile van non-profitorganisatie Asia Society.

Inrichting van een surveillancemaatschappij

In de papieren is informatie te vinden contracten voor de levering van bewakingstechnologie, productvereisten en financiele budgetten. Ze geven een ontluisterend beeld over de inrichting van een massale surveillancemaatschappij. Chinese wetgeving schrijft voor dat dergelijke documenten openbaar moeten worden gedeeld. In werkelijkheid verschijnen ze wel op internet, maar zijn ze bijna niet te vinden. Daarnaast worden ze vaak zonder aankondiging snel weer verwijderd, zo weet The New York Times.

Volgens het dagblad is het doel van de Chinese regering glashelder: ze wil een systeem ontwerpen dat zo eenvoudig mogelijk zo veel mogelijk persoonlijke informatie over burgers verzamelt. De overheid wil precies weten waar burgers zich ophouden, met wie ze contact hebben en wat ze van dag tot dag doen. Zowel zakelijk als in hun vrije tijd. Kortom, de overheid wil een totalitair regime instellen, precies zoals George Orwell beschreef in zijn roman 1984.

Maximale controle en beheersing

Naar schatting zijn er wereldwijd een miljard bewakingscamera s in omloop. De helft daarvan hangt in China. Lange tijd was onduidelijk wat de camera s precies vastlegden. Uit onderzoek van The New York Times blijkt dat de camera s op strategische locaties zijn opgehangen, zoals restaurants, hotels, winkelcentra en reisbureaus.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen