Skip to main content

Noordenvelders geven meer prioriteit aan privacy

Steeds meer Noordenvelders maken zich zorgen over hun online privacy. Ze zijn dan ook voorzichtiger geworden met het delen van hun persoonsgegevens op het internet. Met de trend mee in de rest van Nederland maken de inwoners van Noordenveld zich vooral zorgen over of het gemakkelijk is om hun locatie te achterhalen als ze op het internet surfen. Ook ouders zeggen zorgen te hebben over wat online platforms weten over hun kinderen.

Uit onderzoek onder 5000 Noordenvelders van 12 jaar of ouder blijkt dat de inwoners zich zorgen maken over privacy. Niet voor niets kiezen dan ook steeds meer gebruikers er voor om maatregelen te nemen.

Maatregelen om meer prioriteit te geven aan privacy

Maar liefst 85 procent van alle respondenten geeft aan maatregelen te hebben genomen om de online privacy beter te beschermen. Zo geven ze minder vaak toestemming aan apps om de locatie van de gebruiker bij te houden. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de online stappenteller waarmee het mogelijk is om een route bij te houden. Privacy is de laatste jaren steeds belangrijker geworden voor de Noordenvelder. Dat past in een trend met de rest van Nederland: in 2020 is negen van de tien gebruikers online privacy bewust geworden. Dat terwijl dat in de vier jaar ervoor nog maar acht op de tien Nederlanders waren.

Nederlanders zijn het voorzichtigst met het online delen van hun gegevens ten opzichte van de rest van de Europese Unie. Ook in Noordenveld is deze trend goed zichtbaar. Vooral het afschermen van de thuislocatie heeft topprioriteit.

Afschermen thuislocatie

In het onderzoek zegt 89 procent van de respondenten het eens te zijn met de stelling: Niet iedereen hoeft te weten waar ik woon. Daarbij werden er verschillende maatregelen aangeklikt. Zo zeggen de respondenten hun privegegevens niet zomaar te geven, maar ook online apps de mogelijkheid te ontzeggen om de locatie nog langer te tracken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Slimme camera s schudden retail op
Verder lezen
Vijf stappen om je bedrijf te wapenen tegen opkomende cybercrime met AI
Verder lezen
Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen