Skip to main content

Noordenvelders geven meer prioriteit aan privacy

Steeds meer Noordenvelders maken zich zorgen over hun online privacy. Ze zijn dan ook voorzichtiger geworden met het delen van hun persoonsgegevens op het internet. Met de trend mee in de rest van Nederland maken de inwoners van Noordenveld zich vooral zorgen over of het gemakkelijk is om hun locatie te achterhalen als ze op het internet surfen. Ook ouders zeggen zorgen te hebben over wat online platforms weten over hun kinderen.

Uit onderzoek onder 5000 Noordenvelders van 12 jaar of ouder blijkt dat de inwoners zich zorgen maken over privacy. Niet voor niets kiezen dan ook steeds meer gebruikers er voor om maatregelen te nemen.

Maatregelen om meer prioriteit te geven aan privacy

Maar liefst 85 procent van alle respondenten geeft aan maatregelen te hebben genomen om de online privacy beter te beschermen. Zo geven ze minder vaak toestemming aan apps om de locatie van de gebruiker bij te houden. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de online stappenteller waarmee het mogelijk is om een route bij te houden. Privacy is de laatste jaren steeds belangrijker geworden voor de Noordenvelder. Dat past in een trend met de rest van Nederland: in 2020 is negen van de tien gebruikers online privacy bewust geworden. Dat terwijl dat in de vier jaar ervoor nog maar acht op de tien Nederlanders waren.

Nederlanders zijn het voorzichtigst met het online delen van hun gegevens ten opzichte van de rest van de Europese Unie. Ook in Noordenveld is deze trend goed zichtbaar. Vooral het afschermen van de thuislocatie heeft topprioriteit.

Afschermen thuislocatie

In het onderzoek zegt 89 procent van de respondenten het eens te zijn met de stelling: Niet iedereen hoeft te weten waar ik woon. Daarbij werden er verschillende maatregelen aangeklikt. Zo zeggen de respondenten hun privegegevens niet zomaar te geven, maar ook online apps de mogelijkheid te ontzeggen om de locatie nog langer te tracken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen