Noordenvelders geven meer prioriteit aan privacy

Steeds meer Noordenvelders maken zich zorgen over hun online privacy. Ze zijn dan ook voorzichtiger geworden met het delen van hun persoonsgegevens op het internet. Met de trend mee in de rest van Nederland maken de inwoners van Noordenveld zich vooral zorgen over of het gemakkelijk is om hun locatie te achterhalen als ze op het internet surfen. Ook ouders zeggen zorgen te hebben over wat online platforms weten over hun kinderen.

Uit onderzoek onder 5000 Noordenvelders van 12 jaar of ouder blijkt dat de inwoners zich zorgen maken over privacy. Niet voor niets kiezen dan ook steeds meer gebruikers er voor om maatregelen te nemen.

Maatregelen om meer prioriteit te geven aan privacy

Maar liefst 85 procent van alle respondenten geeft aan maatregelen te hebben genomen om de online privacy beter te beschermen. Zo geven ze minder vaak toestemming aan apps om de locatie van de gebruiker bij te houden. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de online stappenteller waarmee het mogelijk is om een route bij te houden. Privacy is de laatste jaren steeds belangrijker geworden voor de Noordenvelder. Dat past in een trend met de rest van Nederland: in 2020 is negen van de tien gebruikers online privacy bewust geworden. Dat terwijl dat in de vier jaar ervoor nog maar acht op de tien Nederlanders waren.

Nederlanders zijn het voorzichtigst met het online delen van hun gegevens ten opzichte van de rest van de Europese Unie. Ook in Noordenveld is deze trend goed zichtbaar. Vooral het afschermen van de thuislocatie heeft topprioriteit.

Afschermen thuislocatie

In het onderzoek zegt 89 procent van de respondenten het eens te zijn met de stelling: Niet iedereen hoeft te weten waar ik woon. Daarbij werden er verschillende maatregelen aangeklikt. Zo zeggen de respondenten hun privegegevens niet zomaar te geven, maar ook online apps de mogelijkheid te ontzeggen om de locatie nog langer te tracken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen