Rusland gaat cyberverdediging opschroeven

Het aantal cyberaanvallen op de Russische infrastructuur neemt de laatste jaren steeds verder toe. Sinds de speciale militaire operatie in de Donbas regio in Oekraine is de cyberdreiging nog groter geworden. Daarom gaat het land er alles aan doen om zijn cyberverdediging op te voeren.

Dat vertelde president Vladimir Poetin tijdens een vergadering met zijn Security Council, zo meldt het Russische staatspersbureau TASS.

Poetin: Rusland was klaar voor cyberaanvallen

Volgens de Russische president is er sprake van een echte agressie tegen Rusland. Volgens hem worden de cyberaanvallen vanuit verschillende landen uitgevoerd en zijn ze perfect gecoordineerd. Veiligheidsdiensten en hackers in dienst van de staat zijn hiervoor verantwoordelijk. Poetin zei dat de aanvallen gerichte pogingen waren om de Russische informatie-infrastructuur plat te leggen.

Pogingen om in te breken in bedrijfsnetwerken van toonaangevende Russische bedrijven worden ook veel vaker gedocumenteerd, zo voegde Poetin daar aan toe. Nu al kunnen we zeggen dat de cyberagressie tegen ons, evenals de algemene sanctieaanval op Rusland, is mislukt. Over het geheel genomen waren we klaar voor deze aanval.

Er mogen geen zwakke plekken zijn

Russische veiligheidsspecialisten hebben volgens de president de cyberaanvallen vanuit het buitenland afgeslagen. Het is echter wel zaak dat om dit nauwlettend in de gaten te blijven houden. De aard van de uitdagingen en bedreigingen is dynamisch aan het veranderen. De informatiesfeer ontwikkelt zich snel, aldus Poetin.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen