Rusland gaat cyberverdediging opschroeven

Het aantal cyberaanvallen op de Russische infrastructuur neemt de laatste jaren steeds verder toe. Sinds de speciale militaire operatie in de Donbas regio in Oekraine is de cyberdreiging nog groter geworden. Daarom gaat het land er alles aan doen om zijn cyberverdediging op te voeren.

Dat vertelde president Vladimir Poetin tijdens een vergadering met zijn Security Council, zo meldt het Russische staatspersbureau TASS.

Poetin: Rusland was klaar voor cyberaanvallen

Volgens de Russische president is er sprake van een echte agressie tegen Rusland. Volgens hem worden de cyberaanvallen vanuit verschillende landen uitgevoerd en zijn ze perfect gecoordineerd. Veiligheidsdiensten en hackers in dienst van de staat zijn hiervoor verantwoordelijk. Poetin zei dat de aanvallen gerichte pogingen waren om de Russische informatie-infrastructuur plat te leggen.

Pogingen om in te breken in bedrijfsnetwerken van toonaangevende Russische bedrijven worden ook veel vaker gedocumenteerd, zo voegde Poetin daar aan toe. Nu al kunnen we zeggen dat de cyberagressie tegen ons, evenals de algemene sanctieaanval op Rusland, is mislukt. Over het geheel genomen waren we klaar voor deze aanval.

Er mogen geen zwakke plekken zijn

Russische veiligheidsspecialisten hebben volgens de president de cyberaanvallen vanuit het buitenland afgeslagen. Het is echter wel zaak dat om dit nauwlettend in de gaten te blijven houden. De aard van de uitdagingen en bedreigingen is dynamisch aan het veranderen. De informatiesfeer ontwikkelt zich snel, aldus Poetin.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen