Vooronderzoek naar impact ransomware aanvallen afgerond

Het Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS, heeft in samenwerking met het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC, verkenningsonderzoek gedaan naar ransomware aanvallen bij Nederlandse overheidsdiensten en bedrijven. De onderzoekers keken onder meer naar de tijdslijn en kosten van aanvallen met gijzelsoftware. Vanwege de gevoeligheid van de verzamelde data, is het rapport niet online gepubliceerd.

Dat schrijft het CBS in een persbericht.

Hier keken de onderzoekers naar

Medewerkers van het CBS en NCSC probeerden door middel van interviews een beeld te vormen over ransomware-aanvallen. Ze spraken een onbekend aantal medewerkers van overheids- en niet-overheidsorganisaties om de omvang en impact van aanvallen met gijzelsoftware in kaart te brengen.

De onderzoekers informeerden bij de bedrijven en organisaties naar vier aspecten:

  • De tijdslijn van aanvallen met ransomware
  • De kosten van aanvallen met ransomware voor bedrijven, waaronder losgeld dat is betaald, reputatieschade en omzetverlies
  • De technische kenmerken van ransomware-aanvallen en
  • De maatregelen die de bedrijven hebben genomen om de digitale weerbaarheid te vergroten.

Vervolgstappen op verkenningsonderzoek worden besproken

Het CBS benadrukt dat het om een verkennend onderzoek gaat. Het daadwerkelijk verzamelen van datasets en het publiceren van cijfers over ransomware waren geen onderdeel van het onderzoek. De onderzoeksresultaten zijn enkel bekend bij het CBS en het NCSC. Vanwege de gevoeligheid van de uitkomsten en mogelijke consequenties voor individuele bedrijven, kunnen journalisten het rapport niet opvragen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen
Cyberbeveiliging: Parlement neemt nieuwe wet aan om veerkracht EU te versterken
Verder lezen
Raad van State uit kritiek op wet voor delen data door overheid
Verder lezen
Impactstudie CSIRT s in het kader van de herziening van de NIB richtlijn
Verder lezen
NCSC: meer onderzoek naar impact van encryptie
Verder lezen
Privacytoets vergeten: onderzoek naar verkeersstromen in Enschede ligt stil
Verder lezen
PEGA commissie wil Europese regels voor inzet spyware
Verder lezen