AP: Miljoenen slachtoffers door datalekken bij IT leveranciers

De Autoriteit Persoonsgegevens schat dat zo n zeven miljoen mensen het afgelopen jaar slachtoffer werden van in totaal 28 verschillende datalekken bij IT leveranciers. De waakhond verlegt daarom steeds meer de focus naar IT leveranciers. Door onder meer angst voor reputatieschade falen zij in het tijdig inlichten van slachtoffers.

In algemene zin nam het aantal datalekmeldingen het afgelopen jaar met 4 procent toe tot bijna 25.000, zo blijkt uit de Datalekkenrapportage 2021 van de Autoriteit Persoonsgegevens. Opvallend daarbij is dat het aantal datalekmeldingen door cyberaanvallen zoals phishing en malware bijna is verdubbeld. Cyberaanvallen veroorzaakten vorig jaar nog 5 procent van alle meldingen, dit jaar is dat 9 procent. 

IT-leveranciers spelen bij deze datalekken een sleutelrol, omdat zij een steeds meer gewild doelwit zijn voor hackers. Ze slaan gegevens op en leveren softwarepakketten of digitale werkplekken. Zo zijn ze verbonden aan enorm veel organisaties, die na een geslaagde aanval worden meegetrokken, zo lichten privacy-experts van de AP tijdens de presentatie van de rapportage toe. IT-leveranciers zijn daarom voor criminelen goud waard en een populairder wordend doelwit.

IT-bedrijven lichten slachtoffers niet in

In totaal zijn er in 2021 28 meldingen gemaakt van datalekken bij IT-leveranciers. Dat zorgde weer voor 18.000 meldingen van organisaties die zakendoen met de IT-leveranciers in kwestie. De schatting van de AP is dat er met deze 28 lekken bij IT-leveranciers vorig jaar in totaal minimaal zeven miljoen slachtoffers zijn. Lang niet ieder slachtoffer werd hierover geinformeerd en dat is een grote zorg voor de privacywaakhond.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Russische hackers vallen ziekenhuizen aan om steun aan Oekraine
Verder lezen
Dag van de Privacy: Mag iemand een foto van mij op social media plaatsen?
Verder lezen
Onduidelijkheid over Google Analytics duurt voort: Complexe zaak
Verder lezen
Cisco legt pijnlijk probleem bloot door lekken in oudere routers te negeren
Verder lezen
Wat betekent NIS2 voor Nederlandse organisaties?
Verder lezen
Ministers van Financien EU: Digitale Euro moet privacy beschermen
Verder lezen
EC komt deze zomer met wetsvoorstel digitale euro
Verder lezen
Politiek wil mkb keurmerk voor cyber security leveranciers
Verder lezen
Kritiek op niet naleven securityregels overheidswebsites: geen rocketscience
Verder lezen
AP wordt landelijk coordinator algoritmetoezicht
Verder lezen