Skip to main content

AP: Miljoenen slachtoffers door datalekken bij IT leveranciers

De Autoriteit Persoonsgegevens schat dat zo n zeven miljoen mensen het afgelopen jaar slachtoffer werden van in totaal 28 verschillende datalekken bij IT leveranciers. De waakhond verlegt daarom steeds meer de focus naar IT leveranciers. Door onder meer angst voor reputatieschade falen zij in het tijdig inlichten van slachtoffers.

In algemene zin nam het aantal datalekmeldingen het afgelopen jaar met 4 procent toe tot bijna 25.000, zo blijkt uit de Datalekkenrapportage 2021 van de Autoriteit Persoonsgegevens. Opvallend daarbij is dat het aantal datalekmeldingen door cyberaanvallen zoals phishing en malware bijna is verdubbeld. Cyberaanvallen veroorzaakten vorig jaar nog 5 procent van alle meldingen, dit jaar is dat 9 procent. 

IT-leveranciers spelen bij deze datalekken een sleutelrol, omdat zij een steeds meer gewild doelwit zijn voor hackers. Ze slaan gegevens op en leveren softwarepakketten of digitale werkplekken. Zo zijn ze verbonden aan enorm veel organisaties, die na een geslaagde aanval worden meegetrokken, zo lichten privacy-experts van de AP tijdens de presentatie van de rapportage toe. IT-leveranciers zijn daarom voor criminelen goud waard en een populairder wordend doelwit.

IT-bedrijven lichten slachtoffers niet in

In totaal zijn er in 2021 28 meldingen gemaakt van datalekken bij IT-leveranciers. Dat zorgde weer voor 18.000 meldingen van organisaties die zakendoen met de IT-leveranciers in kwestie. De schatting van de AP is dat er met deze 28 lekken bij IT-leveranciers vorig jaar in totaal minimaal zeven miljoen slachtoffers zijn. Lang niet ieder slachtoffer werd hierover geinformeerd en dat is een grote zorg voor de privacywaakhond.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Slimme camera s schudden retail op
Verder lezen
Vijf stappen om je bedrijf te wapenen tegen opkomende cybercrime met AI
Verder lezen
Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen