AP: Miljoenen slachtoffers door datalekken bij IT leveranciers

De Autoriteit Persoonsgegevens schat dat zo n zeven miljoen mensen het afgelopen jaar slachtoffer werden van in totaal 28 verschillende datalekken bij IT leveranciers. De waakhond verlegt daarom steeds meer de focus naar IT leveranciers. Door onder meer angst voor reputatieschade falen zij in het tijdig inlichten van slachtoffers.

In algemene zin nam het aantal datalekmeldingen het afgelopen jaar met 4 procent toe tot bijna 25.000, zo blijkt uit de Datalekkenrapportage 2021 van de Autoriteit Persoonsgegevens. Opvallend daarbij is dat het aantal datalekmeldingen door cyberaanvallen zoals phishing en malware bijna is verdubbeld. Cyberaanvallen veroorzaakten vorig jaar nog 5 procent van alle meldingen, dit jaar is dat 9 procent. 

IT-leveranciers spelen bij deze datalekken een sleutelrol, omdat zij een steeds meer gewild doelwit zijn voor hackers. Ze slaan gegevens op en leveren softwarepakketten of digitale werkplekken. Zo zijn ze verbonden aan enorm veel organisaties, die na een geslaagde aanval worden meegetrokken, zo lichten privacy-experts van de AP tijdens de presentatie van de rapportage toe. IT-leveranciers zijn daarom voor criminelen goud waard en een populairder wordend doelwit.

IT-bedrijven lichten slachtoffers niet in

In totaal zijn er in 2021 28 meldingen gemaakt van datalekken bij IT-leveranciers. Dat zorgde weer voor 18.000 meldingen van organisaties die zakendoen met de IT-leveranciers in kwestie. De schatting van de AP is dat er met deze 28 lekken bij IT-leveranciers vorig jaar in totaal minimaal zeven miljoen slachtoffers zijn. Lang niet ieder slachtoffer werd hierover geinformeerd en dat is een grote zorg voor de privacywaakhond.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Help! Een dataclassificatie, DPIA en een BIA?!
Vanuit de AVG en BIO zijn er diverse (verplichte) maatregelen waarmee je als gemeente in kaart brengt wat je relevante systemen zijn en/of data is en waar de risico’s liggen met betrekking tot het gebruik ervan, zoals een dataclassificatie, DPIA en BIA. Maar wat is de onderlinge samenhang en hoe kan je profijt hebben als je een van deze onderdelen al gedaan hebt?
Verantwoordelijkheden van de proceseigenaar binnen de BIO
Informatiebeveiliging is binnen de BIO een verantwoordelijkheid van de proceseigenaar. Maar waar ben je dan precies verantwoordelijk voor en wat houdt die verantwoordelijkheid in
De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.

Meer recente berichten

Patiente krijgt 2000 euro omdat secretaresse ziekenhuis haar dossier bekeek
Verder lezen
De werking van de CLOUD Act bij dataopslag in Europa
Verder lezen
Begroting 23: Gegevensuitwisseling in de zorg speerpunt voor VWS
Verder lezen
Privacylaksheid Big Tech is kans voor Europa
Verder lezen
GroenLinks kritisch op cameratoezicht parkeergarage Dronten
Verder lezen
Politie gebruikt niet goedgekeurde commerciele hacksoftware
Verder lezen
IT professionals voorstander van verplichte basisbeveiliging
Verder lezen
Privacyfunctionarissen pessimistischer over gedragsverandering
Verder lezen
Hoogleraar: Herbezinning openbare registers noodzakelijk
Verder lezen
Verhaal achter cyberaanval op Hoppenbrouwers Techniek te lezen in boek Hack
Verder lezen