Zorgen om privacy werknemers bij wet Werken waar je wilt

D66 maakt zich zorgen om de privacyrisico s die het wetsvoorstel Werken waar je wilt met zich meebrengt. Dat blijkt uit een debat over het voorstel dat de Wet flexibel werken moet wijzigen. Het voorstel zorgt ervoor dat werkgevers verzoeken van een werknemer om niet op locatie te werken niet meer zomaar af mogen wijzen. Alleen als er sprake is van zwaarwegende bedrijfs of dienstbelangen zou dit nog mogen.

Hoewel de wet afkomstig is van GroenLinks en D66, zijn er binnen de tweede partij zorgen over. Aan de ene kant geeft het werknemers namelijk de keuzevrijheid om thuis te werken. Aan de andere kant liggen er privacyrisico s op de loer. D66-kamerlid Van Beukering-Huijbregts: Hoe kunnen we voorkomen dat werkgevers te veel inbreuk gaan maken op de privacy van werknemers met bijvoorbeeld toezichtsoftware.

Zorgen bij andere partijen

GroenLinks en PvdA hebben ook hun zorgen geuit over het wetsvoorstel. Zij wezen hierbij op het recht van onbereikbaarheid, waarvan de Partij van de Arbeid zegt dat dit ook wettelijk geregeld moet worden. De partijen maken zich namelijk zorgen dat het lastiger is om je grenzen te bewaken tijdens het thuiswerken. PvdA-Kamerlid Kathmann stelt dat de werkgever en werknemers met elkaar in overleg dienen te gaan om afspraken te maken over die bereikbaarheid buiten werktijd.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Informatiemanagement op school, het belang van informatiebeveiliging en privacy
Verder lezen
Ransomware en malware steeds meer gebruikt in aanloop naar fysieke oorlog
Verder lezen
Handreiking AT helpt bij voorbereiding op telecom of IT uitval
Verder lezen
Geen camera s in Park16hoven, D66: privacy, privacy, privacy
Verder lezen
AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen