Zorgen om privacy werknemers bij wet Werken waar je wilt

D66 maakt zich zorgen om de privacyrisico s die het wetsvoorstel Werken waar je wilt met zich meebrengt. Dat blijkt uit een debat over het voorstel dat de Wet flexibel werken moet wijzigen. Het voorstel zorgt ervoor dat werkgevers verzoeken van een werknemer om niet op locatie te werken niet meer zomaar af mogen wijzen. Alleen als er sprake is van zwaarwegende bedrijfs of dienstbelangen zou dit nog mogen.

Hoewel de wet afkomstig is van GroenLinks en D66, zijn er binnen de tweede partij zorgen over. Aan de ene kant geeft het werknemers namelijk de keuzevrijheid om thuis te werken. Aan de andere kant liggen er privacyrisico s op de loer. D66-kamerlid Van Beukering-Huijbregts: Hoe kunnen we voorkomen dat werkgevers te veel inbreuk gaan maken op de privacy van werknemers met bijvoorbeeld toezichtsoftware.

Zorgen bij andere partijen

GroenLinks en PvdA hebben ook hun zorgen geuit over het wetsvoorstel. Zij wezen hierbij op het recht van onbereikbaarheid, waarvan de Partij van de Arbeid zegt dat dit ook wettelijk geregeld moet worden. De partijen maken zich namelijk zorgen dat het lastiger is om je grenzen te bewaken tijdens het thuiswerken. PvdA-Kamerlid Kathmann stelt dat de werkgever en werknemers met elkaar in overleg dienen te gaan om afspraken te maken over die bereikbaarheid buiten werktijd.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.
Implementatie van BCM – voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat je kritische bedrijfsprocessen stilvallen, is het slim om potentiële bedreigingen vroegtijdig in kaart te brengen en een inschatting te maken van het effect van elke bedreiging op deze kritische processen. Dit proces noemen we ook wel Bedrijfs Continuïteits Management (BCM) of Bedrijfscontinuïteit. Maar hoe ga je hier mee aan de slag?
Voldoe je als gemeente aan de AVG?
Veel gemeenten hebben zich de afgelopen jaren met de AVG beziggehouden om ervoor te zorgen dat zij AVG-proof zijn. Met de AVG ben je alleen nooit ‘klaar’. Privacy is namelijk een continu proces. Maar hoe weet je of je als gemeente voldoet aan de AVG?

Meer recente berichten

Zo bereid je je voor op Russische cyberaanval
Verder lezen
Privacy gebruikers van sommige zelfhulpapps onder de maat
Verder lezen
Ambitieus plan voor Europees patientendossier
Verder lezen
DTC waarschuwt ruim 300 keer voor kwetsbare Atlassian Confluence systemen
Verder lezen
IT bedrijf niet aansprakelijk voor gevolgen ransomware
Verder lezen
Zorgen om privacy werknemers bij wet Werken waar je wilt
Verder lezen
Inperking privacy door cyberwet legitiem
Verder lezen
Risico op verwarring tijdens cybercrises door wetsvoorstel
Verder lezen
Pointer: Tienduizenden routers in Nederland slecht beveiligd
Verder lezen
Toezichthouders willen verbeteringen Data Act
Verder lezen