IT bedrijf niet aansprakelijk voor gevolgen ransomware

ICT bedrijf PS Logic uit Berkel en Rodenrijs is niet aansprakelijk voor de gevolgen van de ransomware aanval die Stichting Zabawas vorig jaar trof. De advocaat van de stichting vond het zinloos om een deskundigenonderzoek te laten uitvoeren, omdat zijn client niet langer werkt met de toenmalige ICT omgeving. Zodoende kan de rechter niet vaststellen of het PS Logic tekort is geschoten in deze zaak.

Dat blijkt uit het definitieve vonnis van de rechtbank in Rotterdam.

Alleen oude back-up beschikbaar

Stichting Zabawas sloot in 2013 een all-inclusive ICT-beheer contract af met PS Logic. Daarin was afgesproken dat het ICT-bedrijf zich zou inzetten voor proactief beheren, onderhouden en bewaken van de ICT-infrastructuur, 24/7 monitoring van service, back-ups en netwerk, eventuele herinstallatie van werkplekken, netwerken, servers en printers. De werkovereenkomst betrof vier computers, een server en een printer. Voor deze diensten betaalde de stichting maandelijks een bedrag van 130 euro (exclusief BTW).

In april 2018 werd een van de systemen van Zabawas geinfecteerd met ransomware: gijzelsoftware waarmee hackers alle digitale bestanden als het ware achter slot en grendel plaatsen. Door de besmetting kwam de bedrijfsvoering tijdelijk stil te liggen. Bij de herstelwerkzaamheden bleek dat er enkel een back-up van juli 2017 beschikbaar was. De stichting was zodoende veel data kwijt.

Kwetsbaarheden komen voort uit beginnersfouten

Na het voorval liet de stichting haar ICT-omgeving onderzoeken. Beveiligingsspecialisten van Baaten Security concludeerde dat er veel beginnersfouten waren gemaakt. Verschillende kwetsbaarheden (afwijkingen van de norm) komen voort uit beginnersfouten, slordigheid, en onverstandige inrichtingskeuzes die een normaal en redelijk handelend ICT-leverancier (groot of klein) ondanks ontbrekende beveiligingsafspraken niet mag maken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.
Implementatie van BCM – voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat je kritische bedrijfsprocessen stilvallen, is het slim om potentiële bedreigingen vroegtijdig in kaart te brengen en een inschatting te maken van het effect van elke bedreiging op deze kritische processen. Dit proces noemen we ook wel Bedrijfs Continuïteits Management (BCM) of Bedrijfscontinuïteit. Maar hoe ga je hier mee aan de slag?
Voldoe je als gemeente aan de AVG?
Veel gemeenten hebben zich de afgelopen jaren met de AVG beziggehouden om ervoor te zorgen dat zij AVG-proof zijn. Met de AVG ben je alleen nooit ‘klaar’. Privacy is namelijk een continu proces. Maar hoe weet je of je als gemeente voldoet aan de AVG?

Meer recente berichten

Zo bereid je je voor op Russische cyberaanval
Verder lezen
Privacy gebruikers van sommige zelfhulpapps onder de maat
Verder lezen
Ambitieus plan voor Europees patientendossier
Verder lezen
DTC waarschuwt ruim 300 keer voor kwetsbare Atlassian Confluence systemen
Verder lezen
IT bedrijf niet aansprakelijk voor gevolgen ransomware
Verder lezen
Zorgen om privacy werknemers bij wet Werken waar je wilt
Verder lezen
Inperking privacy door cyberwet legitiem
Verder lezen
Risico op verwarring tijdens cybercrises door wetsvoorstel
Verder lezen
Pointer: Tienduizenden routers in Nederland slecht beveiligd
Verder lezen
Toezichthouders willen verbeteringen Data Act
Verder lezen