Skip to main content

IT bedrijf niet aansprakelijk voor gevolgen ransomware

ICT bedrijf PS Logic uit Berkel en Rodenrijs is niet aansprakelijk voor de gevolgen van de ransomware aanval die Stichting Zabawas vorig jaar trof. De advocaat van de stichting vond het zinloos om een deskundigenonderzoek te laten uitvoeren, omdat zijn client niet langer werkt met de toenmalige ICT omgeving. Zodoende kan de rechter niet vaststellen of het PS Logic tekort is geschoten in deze zaak.

Dat blijkt uit het definitieve vonnis van de rechtbank in Rotterdam.

Alleen oude back-up beschikbaar

Stichting Zabawas sloot in 2013 een all-inclusive ICT-beheer contract af met PS Logic. Daarin was afgesproken dat het ICT-bedrijf zich zou inzetten voor proactief beheren, onderhouden en bewaken van de ICT-infrastructuur, 24/7 monitoring van service, back-ups en netwerk, eventuele herinstallatie van werkplekken, netwerken, servers en printers. De werkovereenkomst betrof vier computers, een server en een printer. Voor deze diensten betaalde de stichting maandelijks een bedrag van 130 euro (exclusief BTW).

In april 2018 werd een van de systemen van Zabawas geinfecteerd met ransomware: gijzelsoftware waarmee hackers alle digitale bestanden als het ware achter slot en grendel plaatsen. Door de besmetting kwam de bedrijfsvoering tijdelijk stil te liggen. Bij de herstelwerkzaamheden bleek dat er enkel een back-up van juli 2017 beschikbaar was. De stichting was zodoende veel data kwijt.

Kwetsbaarheden komen voort uit beginnersfouten

Na het voorval liet de stichting haar ICT-omgeving onderzoeken. Beveiligingsspecialisten van Baaten Security concludeerde dat er veel beginnersfouten waren gemaakt. Verschillende kwetsbaarheden (afwijkingen van de norm) komen voort uit beginnersfouten, slordigheid, en onverstandige inrichtingskeuzes die een normaal en redelijk handelend ICT-leverancier (groot of klein) ondanks ontbrekende beveiligingsafspraken niet mag maken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen
Rechtszaak: Stichting Data Bescherming Nederland beschuldigt Amazon van schending privacy rechten Nederlandse consumenten
Verder lezen