IT bedrijf niet aansprakelijk voor gevolgen ransomware

ICT bedrijf PS Logic uit Berkel en Rodenrijs is niet aansprakelijk voor de gevolgen van de ransomware aanval die Stichting Zabawas vorig jaar trof. De advocaat van de stichting vond het zinloos om een deskundigenonderzoek te laten uitvoeren, omdat zijn client niet langer werkt met de toenmalige ICT omgeving. Zodoende kan de rechter niet vaststellen of het PS Logic tekort is geschoten in deze zaak.

Dat blijkt uit het definitieve vonnis van de rechtbank in Rotterdam.

Alleen oude back-up beschikbaar

Stichting Zabawas sloot in 2013 een all-inclusive ICT-beheer contract af met PS Logic. Daarin was afgesproken dat het ICT-bedrijf zich zou inzetten voor proactief beheren, onderhouden en bewaken van de ICT-infrastructuur, 24/7 monitoring van service, back-ups en netwerk, eventuele herinstallatie van werkplekken, netwerken, servers en printers. De werkovereenkomst betrof vier computers, een server en een printer. Voor deze diensten betaalde de stichting maandelijks een bedrag van 130 euro (exclusief BTW).

In april 2018 werd een van de systemen van Zabawas geinfecteerd met ransomware: gijzelsoftware waarmee hackers alle digitale bestanden als het ware achter slot en grendel plaatsen. Door de besmetting kwam de bedrijfsvoering tijdelijk stil te liggen. Bij de herstelwerkzaamheden bleek dat er enkel een back-up van juli 2017 beschikbaar was. De stichting was zodoende veel data kwijt.

Kwetsbaarheden komen voort uit beginnersfouten

Na het voorval liet de stichting haar ICT-omgeving onderzoeken. Beveiligingsspecialisten van Baaten Security concludeerde dat er veel beginnersfouten waren gemaakt. Verschillende kwetsbaarheden (afwijkingen van de norm) komen voort uit beginnersfouten, slordigheid, en onverstandige inrichtingskeuzes die een normaal en redelijk handelend ICT-leverancier (groot of klein) ondanks ontbrekende beveiligingsafspraken niet mag maken.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen