BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde

Nederlandse gemeenten houden zich niet aan privacywetgeving AVG die alweer 4 jaar oud is, meldt Bits of Freedom, BoF. De digitale burgerrechtenorganisatie heeft de tien grootste gemeenten onderzocht op AVG compliance en komt tot tegenvallende conclusies. De basis is niet op orde, vaak is er onwetendheid over dataverwerking en over de risico s daarbij.

Het is slecht gesteld met de privacy van burgers bij gemeenten, waarschuwt BoF die daaraan toevoegt dat miljoenen burgers risico lopen qua hun gegevens. Data- en privacywet AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) is op 25 mei 2018 in werking getreden. Nederland had zelf een jaar eerder al een verplichte meldplicht voor datalekken, en liep daarmee dus al wat voor op de Europese totstandkoming van de AVG (ook bekend in het Engels: GDPR, General Data Protection Regulation).

Intern toezicht schiet tekort

Ondanks dat de privacywet nu vier jaar bestaat, blijkt uit de onderzoeksresultaten dat gemeenten de basis niet op orde hebben, vaak niet weten welke gegevens ze mogen verwerken en welke risico s daarbij komen kijken, concludeert BoF. Daarnaast worden de privacyverzoeken van burgers onvoldoende in behandeling genomen.

Verder mankeert het ook wat betreft het interne toezicht bij gemeenten op hun eigen dataverwerking. Daar gaat volgens BoF nog veel mis: Gemeenteraden worden niet geinformeerd en interne toezichthouders en privacyteams hebben onvoldoende capaciteit. Hierdoor is er sprake van onnodig groot risico op privacyinbreuken, zoals een datalek of onrechtmatige gegevensdeling voor burgers.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen