Google schendt privacywet met aanmeldproces voor nieuw account

Europese consumentenorganisaties willen dat privacytoezichthouders stappen ondernemen tegen Google. Het bedrijf zou gebruikers bij het aanmaken van accounts bewust naar de opties sturen die de minste privacy bieden.

De coalitie van Europese consumentenorganisaties BEUC noemt het taalgebruik van Google bij het registratieproces voor nieuwe accounts onduidelijk, onvolledig en misleidend. Consumenten zouden daardoor veel vaker voor opties kiezen waarbij Google meer gegevens over hen mag verzamelen. Dat zorgt er volgens BEUC voor dat tientallen miljoenen European minder privacy hebben als ze Google-accounts gebruiken.

In vijf EU-landen zijn zogenaamde handhavingsverzoeken ingediend waarbij privacytoezichthouders wordt gevraagd actie tegen Google te ondernemen. De Consumentenbond heeft volgens een woordvoerder ook de Autoriteit Persoonsgegevens ingelicht, maar is inhoudelijk niet bij de zaak betrokken.

Tien stappen

Als gebruikers kiezen voor een registratie met een stap, de express personalisatie, krijgen ze instellingen waarmee Google volgens BEUC veel informatie mag verzamelen. Bovendien kunnen ze niet alle instellingen ook met een klik weer uitzetten. In plaats daarvan komen ze volgens BEUC in een lang proces met onduidelijke en misleidende opties. Er zijn vijf klikken en tien stappen nodig om de trackers uit te schakelen die Google op een nieuw account wil activeren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen