Vroeger had de dief een breekijzer, nu een laptop

Organisaties moeten niet meer, maar slimmer investeren om het risico op cyberaanvallen te beperken. Dit betoogt Sander Zeijlemaker, managing director van het Disem Institute. Hij promoveerde in maart op dit onderwerp aan de Radboud Universiteit. Organisaties moeten snappen dat het inrichten van cyber security een dynamisch proces is.

Organisaties die getroffen worden door cybercrime, het onderwerp is aan de orde van de dag. Miljarden euro s schade worden er jaarlijks geleden. Het is een wereld waarin de aanvaller continu zijn aanpak evolueert en innoveert, maar organisaties doen dat nog te weinig. Cyber security is een vraagstuk waarbij je vandaag een besluit neemt om morgen veilig te zijn, zegt Zeijlemaker. Bestuurders die hierin keuzes moeten maken, worden ondersteund door allerlei standaarden, raamwerken en vergelijkingen met andere organisaties. Na elk incident, bij jezelf of bij andere organisaties, worden er nieuwe maatregelen opgesteld om het in de toekomst te voorkomen. Veel organisaties baseren hun investeringen in cyber security op basis van problemen uit het verleden. Maar dat is een vrij statische aanpak. Je moet juist naar de toekomst kijken.

Systeemdynamica

In zijn onderzoek, waarvoor al in 2015 de eerste piketpaaltjes werden geslagen, keek Zeijlemaker naar een aanpak gebaseerd op systeemdynamica. Op het gebied van cyber security wordt die aanpak nog nauwelijks gebruikt. Het is een aanpak waarbij je eerst alle factoren inclusief hun samenhang in kaart brengt die meespelen bij het nemen van strategische besluiten op het gebied van cyber security. Daarbij moet je denken aan de ontwikkeling van de aanvaller, het gedrag van medewerkers en de doeltreffendheid van maatregelen. Deze informatie met alle relevante data wordt gebruikt voor het maken van computergestuurde simulatiemodellen.

Geen gemeengoed

Er zijn volgens Zeijlemaker grote verschillen tussen organisaties in hoever zij zijn met cyber security. Sommige organisaties zijn vrij ver met het inschatten van risico s, maar ik durf wel te zeggen dat het merendeel bijna niet vooruitkijkt en de betreffende stappen neemt. Er zijn ook nog organisaties die uberhaupt nog geen goede securitystrategie hebben geimplementeerd. De gevaren liegen er niet om. Als je als MKB-organisatie getroffen wordt door een zware cyberaanval, is de kans zestig procent dat je de volgende zes maanden niet overleeft.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen
Cyberbeveiliging: Parlement neemt nieuwe wet aan om veerkracht EU te versterken
Verder lezen
Raad van State uit kritiek op wet voor delen data door overheid
Verder lezen
Impactstudie CSIRT s in het kader van de herziening van de NIB richtlijn
Verder lezen
NCSC: meer onderzoek naar impact van encryptie
Verder lezen
Privacytoets vergeten: onderzoek naar verkeersstromen in Enschede ligt stil
Verder lezen
PEGA commissie wil Europese regels voor inzet spyware
Verder lezen