Vroeger had de dief een breekijzer, nu een laptop

Organisaties moeten niet meer, maar slimmer investeren om het risico op cyberaanvallen te beperken. Dit betoogt Sander Zeijlemaker, managing director van het Disem Institute. Hij promoveerde in maart op dit onderwerp aan de Radboud Universiteit. Organisaties moeten snappen dat het inrichten van cyber security een dynamisch proces is.

Organisaties die getroffen worden door cybercrime, het onderwerp is aan de orde van de dag. Miljarden euro s schade worden er jaarlijks geleden. Het is een wereld waarin de aanvaller continu zijn aanpak evolueert en innoveert, maar organisaties doen dat nog te weinig. Cyber security is een vraagstuk waarbij je vandaag een besluit neemt om morgen veilig te zijn, zegt Zeijlemaker. Bestuurders die hierin keuzes moeten maken, worden ondersteund door allerlei standaarden, raamwerken en vergelijkingen met andere organisaties. Na elk incident, bij jezelf of bij andere organisaties, worden er nieuwe maatregelen opgesteld om het in de toekomst te voorkomen. Veel organisaties baseren hun investeringen in cyber security op basis van problemen uit het verleden. Maar dat is een vrij statische aanpak. Je moet juist naar de toekomst kijken.

Systeemdynamica

In zijn onderzoek, waarvoor al in 2015 de eerste piketpaaltjes werden geslagen, keek Zeijlemaker naar een aanpak gebaseerd op systeemdynamica. Op het gebied van cyber security wordt die aanpak nog nauwelijks gebruikt. Het is een aanpak waarbij je eerst alle factoren inclusief hun samenhang in kaart brengt die meespelen bij het nemen van strategische besluiten op het gebied van cyber security. Daarbij moet je denken aan de ontwikkeling van de aanvaller, het gedrag van medewerkers en de doeltreffendheid van maatregelen. Deze informatie met alle relevante data wordt gebruikt voor het maken van computergestuurde simulatiemodellen.

Geen gemeengoed

Er zijn volgens Zeijlemaker grote verschillen tussen organisaties in hoever zij zijn met cyber security. Sommige organisaties zijn vrij ver met het inschatten van risico s, maar ik durf wel te zeggen dat het merendeel bijna niet vooruitkijkt en de betreffende stappen neemt. Er zijn ook nog organisaties die uberhaupt nog geen goede securitystrategie hebben geimplementeerd. De gevaren liegen er niet om. Als je als MKB-organisatie getroffen wordt door een zware cyberaanval, is de kans zestig procent dat je de volgende zes maanden niet overleeft.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen