Skip to main content

Vroeger had de dief een breekijzer, nu een laptop

Organisaties moeten niet meer, maar slimmer investeren om het risico op cyberaanvallen te beperken. Dit betoogt Sander Zeijlemaker, managing director van het Disem Institute. Hij promoveerde in maart op dit onderwerp aan de Radboud Universiteit. Organisaties moeten snappen dat het inrichten van cyber security een dynamisch proces is.

Organisaties die getroffen worden door cybercrime, het onderwerp is aan de orde van de dag. Miljarden euro s schade worden er jaarlijks geleden. Het is een wereld waarin de aanvaller continu zijn aanpak evolueert en innoveert, maar organisaties doen dat nog te weinig. Cyber security is een vraagstuk waarbij je vandaag een besluit neemt om morgen veilig te zijn, zegt Zeijlemaker. Bestuurders die hierin keuzes moeten maken, worden ondersteund door allerlei standaarden, raamwerken en vergelijkingen met andere organisaties. Na elk incident, bij jezelf of bij andere organisaties, worden er nieuwe maatregelen opgesteld om het in de toekomst te voorkomen. Veel organisaties baseren hun investeringen in cyber security op basis van problemen uit het verleden. Maar dat is een vrij statische aanpak. Je moet juist naar de toekomst kijken.

Systeemdynamica

In zijn onderzoek, waarvoor al in 2015 de eerste piketpaaltjes werden geslagen, keek Zeijlemaker naar een aanpak gebaseerd op systeemdynamica. Op het gebied van cyber security wordt die aanpak nog nauwelijks gebruikt. Het is een aanpak waarbij je eerst alle factoren inclusief hun samenhang in kaart brengt die meespelen bij het nemen van strategische besluiten op het gebied van cyber security. Daarbij moet je denken aan de ontwikkeling van de aanvaller, het gedrag van medewerkers en de doeltreffendheid van maatregelen. Deze informatie met alle relevante data wordt gebruikt voor het maken van computergestuurde simulatiemodellen.

Geen gemeengoed

Er zijn volgens Zeijlemaker grote verschillen tussen organisaties in hoever zij zijn met cyber security. Sommige organisaties zijn vrij ver met het inschatten van risico s, maar ik durf wel te zeggen dat het merendeel bijna niet vooruitkijkt en de betreffende stappen neemt. Er zijn ook nog organisaties die uberhaupt nog geen goede securitystrategie hebben geimplementeerd. De gevaren liegen er niet om. Als je als MKB-organisatie getroffen wordt door een zware cyberaanval, is de kans zestig procent dat je de volgende zes maanden niet overleeft.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen
Rechtszaak: Stichting Data Bescherming Nederland beschuldigt Amazon van schending privacy rechten Nederlandse consumenten
Verder lezen