Skip to main content

Hackers stelen 23 TB aan data van Chinese politie

Onbekende hackers zeggen privegegevens van ten minste een miljard Chinezen te hebben gestolen. De data zijn afkomstig uit een database van de politie van Shanghai. De daders zeggen ruim 23 TB aan gegevens te hebben buitgemaakt. Beveiligings en privacyexperts zeggen dat het mogelijk om de grootste datadiefstal gaat in de geschiedenis van het land.

Dat schrijft persbureau Bloomberg.

Onduidelijk hoe de hack kon plaatsvinden

De groep die de diefstal opeist via een hackersforum, zegt onder meer namen, woonadressen, geboorteplaatsen, telefoonnummers, kopieen van identiteitsbewijzen en informatie over strafzaken te hebben ontvreemd. De hackers, die werkten onder de pseudoniem ChinaDan, eisten 10 Bitcoin aan losgeld, wat tegen de huidige koers een waarde van net geen 200.000 euro is.

The Wall Street Journal heeft de authenticiteit van de dataset bevestigd. De Amerikaanse krant belde een aantal mensen op de lijst waarvan het telefoonnummer bekend was. Volgens de redactie gaat een deel van de buitgemaakte data terug naar 1995.

Het is onbekend hoe de daders toegang hebben weten te krijgen tot de database van de politie van Shanghai en gegevens wisten te exfiltreren. Het gerucht gaat dat de datadiefstal kon plaatsvinden via een cloudaanbieder, zoals Alibaba, Tencent of Huawei.

De autoriteiten van Shanghai hebben niet publiekelijk gereageerd op de hack. Experts zeggen dat het om de grootste datadiefstal in de geschiedenis van het land gaat.

China wil gedrag van burgers maximaal controleren en beheersen

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen