Hackers stelen 23 TB aan data van Chinese politie

Onbekende hackers zeggen privegegevens van ten minste een miljard Chinezen te hebben gestolen. De data zijn afkomstig uit een database van de politie van Shanghai. De daders zeggen ruim 23 TB aan gegevens te hebben buitgemaakt. Beveiligings en privacyexperts zeggen dat het mogelijk om de grootste datadiefstal gaat in de geschiedenis van het land.

Dat schrijft persbureau Bloomberg.

Onduidelijk hoe de hack kon plaatsvinden

De groep die de diefstal opeist via een hackersforum, zegt onder meer namen, woonadressen, geboorteplaatsen, telefoonnummers, kopieen van identiteitsbewijzen en informatie over strafzaken te hebben ontvreemd. De hackers, die werkten onder de pseudoniem ChinaDan, eisten 10 Bitcoin aan losgeld, wat tegen de huidige koers een waarde van net geen 200.000 euro is.

The Wall Street Journal heeft de authenticiteit van de dataset bevestigd. De Amerikaanse krant belde een aantal mensen op de lijst waarvan het telefoonnummer bekend was. Volgens de redactie gaat een deel van de buitgemaakte data terug naar 1995.

Het is onbekend hoe de daders toegang hebben weten te krijgen tot de database van de politie van Shanghai en gegevens wisten te exfiltreren. Het gerucht gaat dat de datadiefstal kon plaatsvinden via een cloudaanbieder, zoals Alibaba, Tencent of Huawei.

De autoriteiten van Shanghai hebben niet publiekelijk gereageerd op de hack. Experts zeggen dat het om de grootste datadiefstal in de geschiedenis van het land gaat.

China wil gedrag van burgers maximaal controleren en beheersen

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen