Hackers stelen 23 TB aan data van Chinese politie

Onbekende hackers zeggen privegegevens van ten minste een miljard Chinezen te hebben gestolen. De data zijn afkomstig uit een database van de politie van Shanghai. De daders zeggen ruim 23 TB aan gegevens te hebben buitgemaakt. Beveiligings en privacyexperts zeggen dat het mogelijk om de grootste datadiefstal gaat in de geschiedenis van het land.

Dat schrijft persbureau Bloomberg.

Onduidelijk hoe de hack kon plaatsvinden

De groep die de diefstal opeist via een hackersforum, zegt onder meer namen, woonadressen, geboorteplaatsen, telefoonnummers, kopieen van identiteitsbewijzen en informatie over strafzaken te hebben ontvreemd. De hackers, die werkten onder de pseudoniem ChinaDan, eisten 10 Bitcoin aan losgeld, wat tegen de huidige koers een waarde van net geen 200.000 euro is.

The Wall Street Journal heeft de authenticiteit van de dataset bevestigd. De Amerikaanse krant belde een aantal mensen op de lijst waarvan het telefoonnummer bekend was. Volgens de redactie gaat een deel van de buitgemaakte data terug naar 1995.

Het is onbekend hoe de daders toegang hebben weten te krijgen tot de database van de politie van Shanghai en gegevens wisten te exfiltreren. Het gerucht gaat dat de datadiefstal kon plaatsvinden via een cloudaanbieder, zoals Alibaba, Tencent of Huawei.

De autoriteiten van Shanghai hebben niet publiekelijk gereageerd op de hack. Experts zeggen dat het om de grootste datadiefstal in de geschiedenis van het land gaat.

China wil gedrag van burgers maximaal controleren en beheersen

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen