AIVD en MIVD moeten definitief data verwijderen

De Algemene en Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst, AIVD en MIVD, moeten data van miljoenen Nederlandse burgers vernietigen. De toezichthouder gaf de diensten daarvoor de opdracht. In een brief aan Bits of Freedom bevestigt het kabinet dat ze hiervoor uiterlijk drie maanden de tijd hebben.

Dat schrijft de burgerrechtenorganisatie in een persverklaring.

Minister legt advies toezichthouder naast zich neer

De AIVD en MIVD zijn in het leven geroepen op te waken over de nationale veiligheid van ons land. Om deze taak te vervullen, verzamelen de inlichtingendiensten grote hoeveelheden data van miljoenen Nederlandse burgers. Daarvoor gebruiken ze een techniek die snapshotten heet. De internetkabel wordt dan twee uur lang afgetapt.

Deze berg aan informatie bevat een hoop niet-relevante gegevens. Maar gezien de hoeveelheid aan gegevens kunnen de veiligheidsdiensten daar niet zomaar over oordelen: ze hebben tijd nodig om de bulkdata te analyseren. In de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv 2017) staat dat ze daar anderhalf jaar de tijd voor hebben. Vervolgens moeten ze binnen twee weken aangeven hoe en wanneer ze overbodige gegevens gaan vernietigen.

De inlichtingendiensten hebben de bewaartermijn meerdere malen overschreden. De Commissie van Toezicht op Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) tikte de AIVD en MIVD hiervoor op de vingers, maar zonder succes. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren greep niet in.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen