Skip to main content

AIVD en MIVD moeten definitief data verwijderen

De Algemene en Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst, AIVD en MIVD, moeten data van miljoenen Nederlandse burgers vernietigen. De toezichthouder gaf de diensten daarvoor de opdracht. In een brief aan Bits of Freedom bevestigt het kabinet dat ze hiervoor uiterlijk drie maanden de tijd hebben.

Dat schrijft de burgerrechtenorganisatie in een persverklaring.

Minister legt advies toezichthouder naast zich neer

De AIVD en MIVD zijn in het leven geroepen op te waken over de nationale veiligheid van ons land. Om deze taak te vervullen, verzamelen de inlichtingendiensten grote hoeveelheden data van miljoenen Nederlandse burgers. Daarvoor gebruiken ze een techniek die snapshotten heet. De internetkabel wordt dan twee uur lang afgetapt.

Deze berg aan informatie bevat een hoop niet-relevante gegevens. Maar gezien de hoeveelheid aan gegevens kunnen de veiligheidsdiensten daar niet zomaar over oordelen: ze hebben tijd nodig om de bulkdata te analyseren. In de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv 2017) staat dat ze daar anderhalf jaar de tijd voor hebben. Vervolgens moeten ze binnen twee weken aangeven hoe en wanneer ze overbodige gegevens gaan vernietigen.

De inlichtingendiensten hebben de bewaartermijn meerdere malen overschreden. De Commissie van Toezicht op Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) tikte de AIVD en MIVD hiervoor op de vingers, maar zonder succes. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren greep niet in.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Slimme camera s schudden retail op
Verder lezen
Vijf stappen om je bedrijf te wapenen tegen opkomende cybercrime met AI
Verder lezen
Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen