AIVD en MIVD moeten definitief data verwijderen

De Algemene en Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst, AIVD en MIVD, moeten data van miljoenen Nederlandse burgers vernietigen. De toezichthouder gaf de diensten daarvoor de opdracht. In een brief aan Bits of Freedom bevestigt het kabinet dat ze hiervoor uiterlijk drie maanden de tijd hebben.

Dat schrijft de burgerrechtenorganisatie in een persverklaring.

Minister legt advies toezichthouder naast zich neer

De AIVD en MIVD zijn in het leven geroepen op te waken over de nationale veiligheid van ons land. Om deze taak te vervullen, verzamelen de inlichtingendiensten grote hoeveelheden data van miljoenen Nederlandse burgers. Daarvoor gebruiken ze een techniek die snapshotten heet. De internetkabel wordt dan twee uur lang afgetapt.

Deze berg aan informatie bevat een hoop niet-relevante gegevens. Maar gezien de hoeveelheid aan gegevens kunnen de veiligheidsdiensten daar niet zomaar over oordelen: ze hebben tijd nodig om de bulkdata te analyseren. In de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv 2017) staat dat ze daar anderhalf jaar de tijd voor hebben. Vervolgens moeten ze binnen twee weken aangeven hoe en wanneer ze overbodige gegevens gaan vernietigen.

De inlichtingendiensten hebben de bewaartermijn meerdere malen overschreden. De Commissie van Toezicht op Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) tikte de AIVD en MIVD hiervoor op de vingers, maar zonder succes. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren greep niet in.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen
Cyberbeveiliging: Parlement neemt nieuwe wet aan om veerkracht EU te versterken
Verder lezen
Raad van State uit kritiek op wet voor delen data door overheid
Verder lezen
Impactstudie CSIRT s in het kader van de herziening van de NIB richtlijn
Verder lezen
NCSC: meer onderzoek naar impact van encryptie
Verder lezen
Privacytoets vergeten: onderzoek naar verkeersstromen in Enschede ligt stil
Verder lezen
PEGA commissie wil Europese regels voor inzet spyware
Verder lezen