Datalek gemeente Veenendaal veroorzaakt door menselijke fout

Het datalek bij de gemeente Veenendaal is niet het gevolg van een hackaanval. Uit onderzoek blijkt dat het lek is ontstaan door een technische handeling van de softwareleverancier. Het lek werd in maart gedicht en is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Dat schrijft het College van B&W in een brief (PDF) aan de gemeenteraad.

Alerte burger meldt datalek

Eind maart werd de gemeente Veenendaal getroffen door een datalek. Een inwoner ontdekte dat er in het raadsinformatiesysteem geheime documenten en stukken met persoonsgegevens van voor 2019 zichtbaar waren voor iedereen. In het systeem worden rapporten, verslagen en andere raadsstukken opgeslagen. Daarop trok hij aan de bel en waarschuwde hij de burgemeester en griffier.

Zij kwamen direct in actie en meldden het voorval bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Tevens werd er een onderzoek naar het incident ingesteld. Dat onderzoek is inmiddels afgerond. De raadsleden zijn deze week op de hoogte gebracht van de belangrijkste bevindingen.

Acht personen hebben vertrouwelijke gegevens ingezien

Het goede nieuws is dat niet een hacker het netwerk van de gemeente heeft gekraakt. De cybersecurity was dus op orde. Uit het onderzoek blijkt dat het lek veroorzaakt is door een menselijke fout. Door een technische handeling van de leverancier van het raadsinformatiesysteem stonden geheime documenten en papieren met persoonlijke gegevens van inwoners tijdelijk online.

In totaal hebben acht IP-adressen documenten uit 2016 ingezien. Een van die IP-adressen is van degene die het lek meldde. Het actief verspreiden, publiceren of op enige manier openbaar maken van geheime informatie van de gemeenteraad is strafbaar, waarschuwt de gemeente. Ze roept dan ook iedereen op die deze informatie bezit om daar zorgvuldig mee om te gaan.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen
1 op de 3 mkb bedrijven onbekend met privacyregels
Verder lezen