Datalek gemeente Veenendaal veroorzaakt door menselijke fout

Het datalek bij de gemeente Veenendaal is niet het gevolg van een hackaanval. Uit onderzoek blijkt dat het lek is ontstaan door een technische handeling van de softwareleverancier. Het lek werd in maart gedicht en is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Dat schrijft het College van B&W in een brief (PDF) aan de gemeenteraad.

Alerte burger meldt datalek

Eind maart werd de gemeente Veenendaal getroffen door een datalek. Een inwoner ontdekte dat er in het raadsinformatiesysteem geheime documenten en stukken met persoonsgegevens van voor 2019 zichtbaar waren voor iedereen. In het systeem worden rapporten, verslagen en andere raadsstukken opgeslagen. Daarop trok hij aan de bel en waarschuwde hij de burgemeester en griffier.

Zij kwamen direct in actie en meldden het voorval bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Tevens werd er een onderzoek naar het incident ingesteld. Dat onderzoek is inmiddels afgerond. De raadsleden zijn deze week op de hoogte gebracht van de belangrijkste bevindingen.

Acht personen hebben vertrouwelijke gegevens ingezien

Het goede nieuws is dat niet een hacker het netwerk van de gemeente heeft gekraakt. De cybersecurity was dus op orde. Uit het onderzoek blijkt dat het lek veroorzaakt is door een menselijke fout. Door een technische handeling van de leverancier van het raadsinformatiesysteem stonden geheime documenten en papieren met persoonlijke gegevens van inwoners tijdelijk online.

In totaal hebben acht IP-adressen documenten uit 2016 ingezien. Een van die IP-adressen is van degene die het lek meldde. Het actief verspreiden, publiceren of op enige manier openbaar maken van geheime informatie van de gemeenteraad is strafbaar, waarschuwt de gemeente. Ze roept dan ook iedereen op die deze informatie bezit om daar zorgvuldig mee om te gaan.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen