Datalek gemeente Veenendaal veroorzaakt door menselijke fout

Het datalek bij de gemeente Veenendaal is niet het gevolg van een hackaanval. Uit onderzoek blijkt dat het lek is ontstaan door een technische handeling van de softwareleverancier. Het lek werd in maart gedicht en is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Dat schrijft het College van B&W in een brief (PDF) aan de gemeenteraad.

Alerte burger meldt datalek

Eind maart werd de gemeente Veenendaal getroffen door een datalek. Een inwoner ontdekte dat er in het raadsinformatiesysteem geheime documenten en stukken met persoonsgegevens van voor 2019 zichtbaar waren voor iedereen. In het systeem worden rapporten, verslagen en andere raadsstukken opgeslagen. Daarop trok hij aan de bel en waarschuwde hij de burgemeester en griffier.

Zij kwamen direct in actie en meldden het voorval bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Tevens werd er een onderzoek naar het incident ingesteld. Dat onderzoek is inmiddels afgerond. De raadsleden zijn deze week op de hoogte gebracht van de belangrijkste bevindingen.

Acht personen hebben vertrouwelijke gegevens ingezien

Het goede nieuws is dat niet een hacker het netwerk van de gemeente heeft gekraakt. De cybersecurity was dus op orde. Uit het onderzoek blijkt dat het lek veroorzaakt is door een menselijke fout. Door een technische handeling van de leverancier van het raadsinformatiesysteem stonden geheime documenten en papieren met persoonlijke gegevens van inwoners tijdelijk online.

In totaal hebben acht IP-adressen documenten uit 2016 ingezien. Een van die IP-adressen is van degene die het lek meldde. Het actief verspreiden, publiceren of op enige manier openbaar maken van geheime informatie van de gemeenteraad is strafbaar, waarschuwt de gemeente. Ze roept dan ook iedereen op die deze informatie bezit om daar zorgvuldig mee om te gaan.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen
Cyberbeveiliging: Parlement neemt nieuwe wet aan om veerkracht EU te versterken
Verder lezen
Raad van State uit kritiek op wet voor delen data door overheid
Verder lezen
Impactstudie CSIRT s in het kader van de herziening van de NIB richtlijn
Verder lezen
NCSC: meer onderzoek naar impact van encryptie
Verder lezen
Privacytoets vergeten: onderzoek naar verkeersstromen in Enschede ligt stil
Verder lezen
PEGA commissie wil Europese regels voor inzet spyware
Verder lezen