Executives Guide: Penetration Testing and Ethical Hacking

SALT Cyber Security schrijft regelmatig via de Executives Guide van security blogger Thomas van den Nieuwenhoff over de beveiligingsmaatregelen die je al jaren geleden had moeten implementeren, om ongevallen te voorkomen waar je waarschijnlijk momenteel niet direct door bedreigd wordt. Het is iets wat Cyber Security Specialisten vaker doen: de vinger op de wond leggen. We zijn als specialisten opgeleid in het herkennen van beveiligingsrisico s en gebruiken onze ervaring en kennis om hier oplossingen voor te bedenken. Het enige wat we dan nog missen is de wijde implementatie van die oplossingen, om in onze ogen de wereld veiliger te maken. SALT Cyber Security wil met behulp van dit blog eens een ander geluid laten horen. Niet een van angst en beschaming, maar van kansen en mogelijkheden.

De wereld van technologie is vele dingen: vernieuwend, innovatief, een oneindige cash cow, een redder, maar ook relatief jong, altijd veranderend, duur en gevaarlijk. Daarom willen wij als securityspecialisten orde scheppen in de chaos, om je te kunnen vertellen over het oplossen, of nog liever voorkomen van catastrofale beveiligingsincidenten. In dit artikel behandelt SALT Cyber Security pentesting en ethical hacking, een efficiente stap naar betere bescherming van je organisatie en je medewerkers.

Pentesten: wat is het?
Penetratietesten, ook wel pentesten genoemd, is het proces waarbij een applicatie of netwerk wordt aangevallen om de beveiligingsstatus te evalueren (bron: Forbes). Het doel is om kwetsbaarheden, beveiligingsbugs die kunnen worden aangevallen, te identificeren en te verhelpen voordat kwaadwillende actoren ze misbruiken. Waarom is dit belangrijk voor jouw organisatie? Een simpele reden: pentesten is hetgeen wat onvolwassen organisaties onderscheidt van de volwassenen. Met deze onderscheiding breek ik eigenlijk meteen al een van mijn belangrijkste doelen voor deze serie: geen beschamende taal gebruiken. Maar, het gevecht tussen hackers en security professionals is een ongelijke strijd, er moet constant geanticipeerd worden op het veranderende IT- en business landschap. Door actief bezig te zijn met aanvallen van je eigen bedrijf, blijf je deze kwade actoren voor.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen
Cyberbeveiliging: Parlement neemt nieuwe wet aan om veerkracht EU te versterken
Verder lezen
Raad van State uit kritiek op wet voor delen data door overheid
Verder lezen
Impactstudie CSIRT s in het kader van de herziening van de NIB richtlijn
Verder lezen
NCSC: meer onderzoek naar impact van encryptie
Verder lezen
Privacytoets vergeten: onderzoek naar verkeersstromen in Enschede ligt stil
Verder lezen
PEGA commissie wil Europese regels voor inzet spyware
Verder lezen