Executives Guide: Penetration Testing and Ethical Hacking

SALT Cyber Security schrijft regelmatig via de Executives Guide van security blogger Thomas van den Nieuwenhoff over de beveiligingsmaatregelen die je al jaren geleden had moeten implementeren, om ongevallen te voorkomen waar je waarschijnlijk momenteel niet direct door bedreigd wordt. Het is iets wat Cyber Security Specialisten vaker doen: de vinger op de wond leggen. We zijn als specialisten opgeleid in het herkennen van beveiligingsrisico s en gebruiken onze ervaring en kennis om hier oplossingen voor te bedenken. Het enige wat we dan nog missen is de wijde implementatie van die oplossingen, om in onze ogen de wereld veiliger te maken. SALT Cyber Security wil met behulp van dit blog eens een ander geluid laten horen. Niet een van angst en beschaming, maar van kansen en mogelijkheden.

De wereld van technologie is vele dingen: vernieuwend, innovatief, een oneindige cash cow, een redder, maar ook relatief jong, altijd veranderend, duur en gevaarlijk. Daarom willen wij als securityspecialisten orde scheppen in de chaos, om je te kunnen vertellen over het oplossen, of nog liever voorkomen van catastrofale beveiligingsincidenten. In dit artikel behandelt SALT Cyber Security pentesting en ethical hacking, een efficiente stap naar betere bescherming van je organisatie en je medewerkers.

Pentesten: wat is het?
Penetratietesten, ook wel pentesten genoemd, is het proces waarbij een applicatie of netwerk wordt aangevallen om de beveiligingsstatus te evalueren (bron: Forbes). Het doel is om kwetsbaarheden, beveiligingsbugs die kunnen worden aangevallen, te identificeren en te verhelpen voordat kwaadwillende actoren ze misbruiken. Waarom is dit belangrijk voor jouw organisatie? Een simpele reden: pentesten is hetgeen wat onvolwassen organisaties onderscheidt van de volwassenen. Met deze onderscheiding breek ik eigenlijk meteen al een van mijn belangrijkste doelen voor deze serie: geen beschamende taal gebruiken. Maar, het gevecht tussen hackers en security professionals is een ongelijke strijd, er moet constant geanticipeerd worden op het veranderende IT- en business landschap. Door actief bezig te zijn met aanvallen van je eigen bedrijf, blijf je deze kwade actoren voor.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen