Skip to main content

Politie heeft geen geschikt back up systeem tegen ransomware

De politie is kwetsbaar voor ransomware aanvallen. Het korps investeert sinds 2021 in nieuwe securitymaatregelen, maar heeft nog steeds geen manier om na een ransomware aanval te herstellen. Dat blijkt uit een kamerbrief van Dilan Yesilgoz, de verantwoordelijke minister van Justitie en Veiligheid.

Nederlandse bedrijven en overheidsinstanties zijn wettelijk veprlicht om securitymaatregelen te treffen. De regels verschillen per bedrijf en instantie. De politie moet sinds 2017 aan de Regeling informatiebeveiliging politie voldoen.

De korpschef, het landelijke hoofd van de politie, bepaalde een beleid. Het beleid behandelt de systemen en leveranciers waar de politie mee werkt, evenals securityrisico s en maatregelen. Het beleid hoort ervoor te zorgen dat de politie is opgewassen tegen aanvallen en datalekken. Dat blijkt niet het geval.

Op dit moment zijn de IT-systemen van de politie in staat om de meeste aanvallers tegen te gaan. In het jaarverslag van 2021 deelde de politie dat meerdere aanvallers probeerden in te breken, maar niemand succesvol binnenkwam. Dit betekent echter niet dat de systemen veilig zijn. Uit een nieuwe kamerbrief (IV Rapportage) van minister Dilan Yesilgoz (Justitie en Veiligheid) blijkt dat de politie geen waterdicht back-upplan heeft.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen
Rechtszaak: Stichting Data Bescherming Nederland beschuldigt Amazon van schending privacy rechten Nederlandse consumenten
Verder lezen