Politie heeft geen geschikt back up systeem tegen ransomware

De politie is kwetsbaar voor ransomware aanvallen. Het korps investeert sinds 2021 in nieuwe securitymaatregelen, maar heeft nog steeds geen manier om na een ransomware aanval te herstellen. Dat blijkt uit een kamerbrief van Dilan Yesilgoz, de verantwoordelijke minister van Justitie en Veiligheid.

Nederlandse bedrijven en overheidsinstanties zijn wettelijk veprlicht om securitymaatregelen te treffen. De regels verschillen per bedrijf en instantie. De politie moet sinds 2017 aan de Regeling informatiebeveiliging politie voldoen.

De korpschef, het landelijke hoofd van de politie, bepaalde een beleid. Het beleid behandelt de systemen en leveranciers waar de politie mee werkt, evenals securityrisico s en maatregelen. Het beleid hoort ervoor te zorgen dat de politie is opgewassen tegen aanvallen en datalekken. Dat blijkt niet het geval.

Op dit moment zijn de IT-systemen van de politie in staat om de meeste aanvallers tegen te gaan. In het jaarverslag van 2021 deelde de politie dat meerdere aanvallers probeerden in te breken, maar niemand succesvol binnenkwam. Dit betekent echter niet dat de systemen veilig zijn. Uit een nieuwe kamerbrief (IV Rapportage) van minister Dilan Yesilgoz (Justitie en Veiligheid) blijkt dat de politie geen waterdicht back-upplan heeft.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen