Politie heeft geen geschikt back up systeem tegen ransomware

De politie is kwetsbaar voor ransomware aanvallen. Het korps investeert sinds 2021 in nieuwe securitymaatregelen, maar heeft nog steeds geen manier om na een ransomware aanval te herstellen. Dat blijkt uit een kamerbrief van Dilan Yesilgoz, de verantwoordelijke minister van Justitie en Veiligheid.

Nederlandse bedrijven en overheidsinstanties zijn wettelijk veprlicht om securitymaatregelen te treffen. De regels verschillen per bedrijf en instantie. De politie moet sinds 2017 aan de Regeling informatiebeveiliging politie voldoen.

De korpschef, het landelijke hoofd van de politie, bepaalde een beleid. Het beleid behandelt de systemen en leveranciers waar de politie mee werkt, evenals securityrisico s en maatregelen. Het beleid hoort ervoor te zorgen dat de politie is opgewassen tegen aanvallen en datalekken. Dat blijkt niet het geval.

Op dit moment zijn de IT-systemen van de politie in staat om de meeste aanvallers tegen te gaan. In het jaarverslag van 2021 deelde de politie dat meerdere aanvallers probeerden in te breken, maar niemand succesvol binnenkwam. Dit betekent echter niet dat de systemen veilig zijn. Uit een nieuwe kamerbrief (IV Rapportage) van minister Dilan Yesilgoz (Justitie en Veiligheid) blijkt dat de politie geen waterdicht back-upplan heeft.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen
Cyberbeveiliging: Parlement neemt nieuwe wet aan om veerkracht EU te versterken
Verder lezen
Raad van State uit kritiek op wet voor delen data door overheid
Verder lezen
Impactstudie CSIRT s in het kader van de herziening van de NIB richtlijn
Verder lezen
NCSC: meer onderzoek naar impact van encryptie
Verder lezen
Privacytoets vergeten: onderzoek naar verkeersstromen in Enschede ligt stil
Verder lezen
PEGA commissie wil Europese regels voor inzet spyware
Verder lezen