Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht

Multi tenant datacenters en grote DNS dienstverleners vallen voortaan onder de Wet Beveiliging Netwerk en Informatiesystemen, Wbni. De bedrijven worden wettelijk verplicht om incidenten te melden en uitval te voorkomen. Dat maakt minister Micky Adriaansens, EZK, in een kamerbrief bekend.

Cybersecurity is zelden een keuze. Nederlandse overheidsinstanties moeten volgens de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) aan een minimaal securityniveau voldoen. Sommige organisaties vallen onder de Wet Beveiliging Netwerk- en Informatiesystemen (Wbni).

De Wbni geldt voor twee soorten bedrijven: vitale aanbieders en digitale dienstverleners. Een energieleverancier kan een vitale aanbieder zijn. Onder digitale dienstverleners vind je grote cloudproviders. Vallen de ICT-systemen van dergelijke bedrijven uit, dan wordt een groot deel van Nederland geraakt. Vandaar zijn de bedrijven wettelijk verplicht om uitval tegen te gaan.

Micky Adriaansens, de minister van Economische Zaken en Klimaat, is ontevreden met de wet. Op dit moment vallen sommige datacenter- en DNS-dienstverleners buiten de boot. Adriaansens vindt de diensten essentieel voor de Nederlandse infrastructuur. De continuiteit van datacenters acht ik van vitaal belang, schrijft de minister in een kamerbrief. Het Domain Name System (DNS) is een essentieel onderdeel van de infrastructuur van het internet.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen
Cyberbeveiliging: Parlement neemt nieuwe wet aan om veerkracht EU te versterken
Verder lezen
Raad van State uit kritiek op wet voor delen data door overheid
Verder lezen
Impactstudie CSIRT s in het kader van de herziening van de NIB richtlijn
Verder lezen
NCSC: meer onderzoek naar impact van encryptie
Verder lezen
Privacytoets vergeten: onderzoek naar verkeersstromen in Enschede ligt stil
Verder lezen
PEGA commissie wil Europese regels voor inzet spyware
Verder lezen