Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht

Multi tenant datacenters en grote DNS dienstverleners vallen voortaan onder de Wet Beveiliging Netwerk en Informatiesystemen, Wbni. De bedrijven worden wettelijk verplicht om incidenten te melden en uitval te voorkomen. Dat maakt minister Micky Adriaansens, EZK, in een kamerbrief bekend.

Cybersecurity is zelden een keuze. Nederlandse overheidsinstanties moeten volgens de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) aan een minimaal securityniveau voldoen. Sommige organisaties vallen onder de Wet Beveiliging Netwerk- en Informatiesystemen (Wbni).

De Wbni geldt voor twee soorten bedrijven: vitale aanbieders en digitale dienstverleners. Een energieleverancier kan een vitale aanbieder zijn. Onder digitale dienstverleners vind je grote cloudproviders. Vallen de ICT-systemen van dergelijke bedrijven uit, dan wordt een groot deel van Nederland geraakt. Vandaar zijn de bedrijven wettelijk verplicht om uitval tegen te gaan.

Micky Adriaansens, de minister van Economische Zaken en Klimaat, is ontevreden met de wet. Op dit moment vallen sommige datacenter- en DNS-dienstverleners buiten de boot. Adriaansens vindt de diensten essentieel voor de Nederlandse infrastructuur. De continuiteit van datacenters acht ik van vitaal belang, schrijft de minister in een kamerbrief. Het Domain Name System (DNS) is een essentieel onderdeel van de infrastructuur van het internet.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen