Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS

Nederlandse gemeenten lopen op het hete kolen, maar de Autoriteit Persoonsgegevens heeft geen grond om in te grijpen.

Meerdere gemeenten sturen onbewust persoonsgegevens naar de Verenigde Staten. Dat blijkt uit onderzoek van AG Connect, Binnenlands Bestuur en iBestuur.

Ongeveer twee op de vijf gemeenten werken met Analytics, terwijl het onduidelijk is of de gegevens van websitebezoekers worden geanonimiseerd. Dit is wettelijk verplicht. Analytics is niet per definitie illegaal, maar gebruikers moeten weten hoe de software werkt.

Het probleem met Analytics

De meest populaire versie van Analytics heet Universal Analytics. De standaardinstellingen van Universal Analytics zorgen ervoor dat de IP-adressen van websitebezoekers worden opgeslagen. Google verwerkt de data van Analytics in Amerikaanse datacenters. Amerikaanse wetgeving bepaalt dat inlichtingendiensten toegang moeten hebben tot gegevens die in de Verenigde Staten worden opgeslagen.

Gebruikt een Nederlands bedrijf de standaardinstellingen van Universal Analytics, dan kunnen Amerikaanse inlichtingendiensten de identiteit van bezoekers achterhalen. Dat is verboden onder de AVG/GDPR. Europese persoonsgegevens moeten in Europa blijven. Daar zien nationale privacy-autoriteiten op toe, waaronder de Autoriteit Persoonsgegevens.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen