Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS

Nederlandse gemeenten lopen op het hete kolen, maar de Autoriteit Persoonsgegevens heeft geen grond om in te grijpen.

Meerdere gemeenten sturen onbewust persoonsgegevens naar de Verenigde Staten. Dat blijkt uit onderzoek van AG Connect, Binnenlands Bestuur en iBestuur.

Ongeveer twee op de vijf gemeenten werken met Analytics, terwijl het onduidelijk is of de gegevens van websitebezoekers worden geanonimiseerd. Dit is wettelijk verplicht. Analytics is niet per definitie illegaal, maar gebruikers moeten weten hoe de software werkt.

Het probleem met Analytics

De meest populaire versie van Analytics heet Universal Analytics. De standaardinstellingen van Universal Analytics zorgen ervoor dat de IP-adressen van websitebezoekers worden opgeslagen. Google verwerkt de data van Analytics in Amerikaanse datacenters. Amerikaanse wetgeving bepaalt dat inlichtingendiensten toegang moeten hebben tot gegevens die in de Verenigde Staten worden opgeslagen.

Gebruikt een Nederlands bedrijf de standaardinstellingen van Universal Analytics, dan kunnen Amerikaanse inlichtingendiensten de identiteit van bezoekers achterhalen. Dat is verboden onder de AVG/GDPR. Europese persoonsgegevens moeten in Europa blijven. Daar zien nationale privacy-autoriteiten op toe, waaronder de Autoriteit Persoonsgegevens.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen
Cyberbeveiliging: Parlement neemt nieuwe wet aan om veerkracht EU te versterken
Verder lezen
Raad van State uit kritiek op wet voor delen data door overheid
Verder lezen
Impactstudie CSIRT s in het kader van de herziening van de NIB richtlijn
Verder lezen
NCSC: meer onderzoek naar impact van encryptie
Verder lezen
Privacytoets vergeten: onderzoek naar verkeersstromen in Enschede ligt stil
Verder lezen
PEGA commissie wil Europese regels voor inzet spyware
Verder lezen