Cybersecurity krijgt krachtige impuls

Het kabinet investeert fors in de doorontwikkeling van het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC. In 2023 krijgt deze organisatie er zestien miljoen euro bij: 23 miljoen euro tegen zeven miljoen euro dit jaar. In 2024 vervijfvoudigt het budget naar 36 miljoen euro.

Deze stijging weerspiegelt het grotere belang van cybersecurity. Ook de implementatie van de NIB2-richtlijn voor netwerk- en informatiebeveiliging brengt veel werk met zich mee. Hetzelfde geldt voor de Europese richtlijn voor Critical Entities Resilience, CER. Deze richtlijn gaat aanbieders van vitale processen beschermen door verhoging van hun weerbaarheid en veerkracht. Onder deze nieuwe richtlijn vallen meer sectoren dan alleen energie en transport, zoals bij de oude richtlijn het geval was. Ook bijvoorbeeld de voedselvoorziening, zorg, bankwezen, digitale infrastructuur en  overheidsdiensten krijgen hiermee te maken.

Minister Dilan Yesilgoz-Zegerius, Justitie en Veiligheid, schrijft in haar begroting het NCSC verder te willen ontwikkelen naar een toekomstbestendig cybersecurity-stelsel. Onlangs werd bekend dat het NCSC, het Digital Trust Center, DTC en het Cyber Security Incident Response Team voor digitale dienstverleners, CSIRT-DSP, in 2026 samen een centraal expertisecentrum en informatieknooppunt gaan vormen.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen