Cybersecurity krijgt krachtige impuls

Het kabinet investeert fors in de doorontwikkeling van het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC. In 2023 krijgt deze organisatie er zestien miljoen euro bij: 23 miljoen euro tegen zeven miljoen euro dit jaar. In 2024 vervijfvoudigt het budget naar 36 miljoen euro.

Deze stijging weerspiegelt het grotere belang van cybersecurity. Ook de implementatie van de NIB2-richtlijn voor netwerk- en informatiebeveiliging brengt veel werk met zich mee. Hetzelfde geldt voor de Europese richtlijn voor Critical Entities Resilience, CER. Deze richtlijn gaat aanbieders van vitale processen beschermen door verhoging van hun weerbaarheid en veerkracht. Onder deze nieuwe richtlijn vallen meer sectoren dan alleen energie en transport, zoals bij de oude richtlijn het geval was. Ook bijvoorbeeld de voedselvoorziening, zorg, bankwezen, digitale infrastructuur en  overheidsdiensten krijgen hiermee te maken.

Minister Dilan Yesilgoz-Zegerius, Justitie en Veiligheid, schrijft in haar begroting het NCSC verder te willen ontwikkelen naar een toekomstbestendig cybersecurity-stelsel. Onlangs werd bekend dat het NCSC, het Digital Trust Center, DTC en het Cyber Security Incident Response Team voor digitale dienstverleners, CSIRT-DSP, in 2026 samen een centraal expertisecentrum en informatieknooppunt gaan vormen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.
Waarom is privacy eigenlijk belangrijk?
In onze huidige maatschappij, met alle computertechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. In deze blog lees je waarom privacy zo belangrijk is, wat de gevaren zijn bij een gebrek eraan en hoe je als organisatie de privacy kan beschermen. Want, je hebt misschien niets te verbergen, maar wel altijd iets te beschermen…

Meer recente berichten

NCSC helpt met centraal securitymeldpunt: security.txt
Verder lezen
Kwart organisaties handelt inzageverzoeken niet goed af
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
Deze lessen leerde Ticketcounter na datalek en afpersing
Verder lezen
NCSC ontvouwt plannen voor 2023
Verder lezen
WODC onderzoek: overheden blijven privacywetgeving overtreden
Verder lezen
Dataprivacy is geen ICT feestje: weet waarom je het doet en zoek de juiste mensen erbij
Verder lezen
Recordjaar voor cryptohackers die enkele miljarden aan dollars stelen
Verder lezen
Na een jaar oorlog in Oekraine trekt het NCSC vier belangrijke cybersecuritylessen
Verder lezen
Utrecht doet aangifte van niet bezorgde stempassen
Verder lezen