Skip to main content

Cybersecurity krijgt krachtige impuls

Het kabinet investeert fors in de doorontwikkeling van het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC. In 2023 krijgt deze organisatie er zestien miljoen euro bij: 23 miljoen euro tegen zeven miljoen euro dit jaar. In 2024 vervijfvoudigt het budget naar 36 miljoen euro.

Deze stijging weerspiegelt het grotere belang van cybersecurity. Ook de implementatie van de NIB2-richtlijn voor netwerk- en informatiebeveiliging brengt veel werk met zich mee. Hetzelfde geldt voor de Europese richtlijn voor Critical Entities Resilience, CER. Deze richtlijn gaat aanbieders van vitale processen beschermen door verhoging van hun weerbaarheid en veerkracht. Onder deze nieuwe richtlijn vallen meer sectoren dan alleen energie en transport, zoals bij de oude richtlijn het geval was. Ook bijvoorbeeld de voedselvoorziening, zorg, bankwezen, digitale infrastructuur en  overheidsdiensten krijgen hiermee te maken.

Minister Dilan Yesilgoz-Zegerius, Justitie en Veiligheid, schrijft in haar begroting het NCSC verder te willen ontwikkelen naar een toekomstbestendig cybersecurity-stelsel. Onlangs werd bekend dat het NCSC, het Digital Trust Center, DTC en het Cyber Security Incident Response Team voor digitale dienstverleners, CSIRT-DSP, in 2026 samen een centraal expertisecentrum en informatieknooppunt gaan vormen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Slimme camera s schudden retail op
Verder lezen
Vijf stappen om je bedrijf te wapenen tegen opkomende cybercrime met AI
Verder lezen
Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen