Ethiek is kritische factor voor succes ai

Door de opkomst van artificiele Intelligentie, ai, is ethiek in het centrum van de belangstelling gekomen. Zo wint het besef terrein dat ethische kernwaarden zoals privacy meteen in het ontwerp van ai modellen moeten worden meegenomen. Beantwoord vooraf de vraag wat je met die modellen wil gaan doen, in welke context, met welke data. En of er bias in de dataset zit. Nieuwe wet en regelgeving van de Europese Commissie brengt dit nog eens in een stroomversnelling, waarna iedereen er uiteindelijk mee te maken krijgt.

De nieuwe Nationale AI en Ethiek cursus, die vandaag start, is dan ook geen overbodige luxe, een logisch vervolg op de Nationale AI-Cursus. Negen experts op dit gebied doen op het Amsterdam Science Center de aftrap. 

Een van de sprekers is Jeroen van den Hoven, hoogleraar ethiek en techniek aan de TU Delft. De tijd is voorbij dat over ethiek lacherig werd gedaan, stelt hij. Dit wordt nu terecht serieus genomen. Om te voldoen aan de privacywetgeving hebben veel organisaties zich gewend tot consultancy-bedrijven. Datzelfde zie je thans gebeuren met ai en ethiek. De toepassing van ai brengt veel ethische vragen met zich mee. Het is zaak hier in een vroeg stadium over na te denken. Bereid je goed voor, adviseert de Delftse hoogleraar. 

Van den Hoven: Probleem met ethiek is dat veel begrippen niet eenduidig zijn gedefinieerd. Neem bijvoorbeeld fairness. Hier zijn wel twintig definities van. Je moet eerlijk zijn met algoritmes. Zo is selectie naar etnische afkomst uit den boze. De vraag is welke definitie van fairness je het beste kunt gebruiken en waarom. Informatici hebben hier niet voor doorgeleerd. Daarom is het nog vrij lastig abstracte ethische begrippen te vertalen naar concrete vereisten waaraan een algoritme of ai-toepassing moet voldoen. De duivel zit in de details.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen
Cyberbeveiliging: Parlement neemt nieuwe wet aan om veerkracht EU te versterken
Verder lezen