Ethiek is kritische factor voor succes ai

Door de opkomst van artificiele Intelligentie, ai, is ethiek in het centrum van de belangstelling gekomen. Zo wint het besef terrein dat ethische kernwaarden zoals privacy meteen in het ontwerp van ai modellen moeten worden meegenomen. Beantwoord vooraf de vraag wat je met die modellen wil gaan doen, in welke context, met welke data. En of er bias in de dataset zit. Nieuwe wet en regelgeving van de Europese Commissie brengt dit nog eens in een stroomversnelling, waarna iedereen er uiteindelijk mee te maken krijgt.

De nieuwe Nationale AI en Ethiek cursus, die vandaag start, is dan ook geen overbodige luxe, een logisch vervolg op de Nationale AI-Cursus. Negen experts op dit gebied doen op het Amsterdam Science Center de aftrap. 

Een van de sprekers is Jeroen van den Hoven, hoogleraar ethiek en techniek aan de TU Delft. De tijd is voorbij dat over ethiek lacherig werd gedaan, stelt hij. Dit wordt nu terecht serieus genomen. Om te voldoen aan de privacywetgeving hebben veel organisaties zich gewend tot consultancy-bedrijven. Datzelfde zie je thans gebeuren met ai en ethiek. De toepassing van ai brengt veel ethische vragen met zich mee. Het is zaak hier in een vroeg stadium over na te denken. Bereid je goed voor, adviseert de Delftse hoogleraar. 

Van den Hoven: Probleem met ethiek is dat veel begrippen niet eenduidig zijn gedefinieerd. Neem bijvoorbeeld fairness. Hier zijn wel twintig definities van. Je moet eerlijk zijn met algoritmes. Zo is selectie naar etnische afkomst uit den boze. De vraag is welke definitie van fairness je het beste kunt gebruiken en waarom. Informatici hebben hier niet voor doorgeleerd. Daarom is het nog vrij lastig abstracte ethische begrippen te vertalen naar concrete vereisten waaraan een algoritme of ai-toepassing moet voldoen. De duivel zit in de details.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen
1 op de 3 mkb bedrijven onbekend met privacyregels
Verder lezen
Politie Nederland deed mee met actie tegen botnet dat 700.000 pc s infecteerde
Verder lezen
Russische cybercrimebende Trickbot harder aangepakt door VS en VK
Verder lezen
Poging tot invoeren verplicht online ID sneuvelt bij Amerikaanse rechter
Verder lezen
Antwerpen worstelt met gevolgen hack
Verder lezen
Nulmeting Normenkader IBP: waar staat het funderend onderwijs met informatiebeveiliging?
Verder lezen