Ethiek is kritische factor voor succes ai

Door de opkomst van artificiele Intelligentie, ai, is ethiek in het centrum van de belangstelling gekomen. Zo wint het besef terrein dat ethische kernwaarden zoals privacy meteen in het ontwerp van ai modellen moeten worden meegenomen. Beantwoord vooraf de vraag wat je met die modellen wil gaan doen, in welke context, met welke data. En of er bias in de dataset zit. Nieuwe wet en regelgeving van de Europese Commissie brengt dit nog eens in een stroomversnelling, waarna iedereen er uiteindelijk mee te maken krijgt.

De nieuwe Nationale AI en Ethiek cursus, die vandaag start, is dan ook geen overbodige luxe, een logisch vervolg op de Nationale AI-Cursus. Negen experts op dit gebied doen op het Amsterdam Science Center de aftrap. 

Een van de sprekers is Jeroen van den Hoven, hoogleraar ethiek en techniek aan de TU Delft. De tijd is voorbij dat over ethiek lacherig werd gedaan, stelt hij. Dit wordt nu terecht serieus genomen. Om te voldoen aan de privacywetgeving hebben veel organisaties zich gewend tot consultancy-bedrijven. Datzelfde zie je thans gebeuren met ai en ethiek. De toepassing van ai brengt veel ethische vragen met zich mee. Het is zaak hier in een vroeg stadium over na te denken. Bereid je goed voor, adviseert de Delftse hoogleraar. 

Van den Hoven: Probleem met ethiek is dat veel begrippen niet eenduidig zijn gedefinieerd. Neem bijvoorbeeld fairness. Hier zijn wel twintig definities van. Je moet eerlijk zijn met algoritmes. Zo is selectie naar etnische afkomst uit den boze. De vraag is welke definitie van fairness je het beste kunt gebruiken en waarom. Informatici hebben hier niet voor doorgeleerd. Daarom is het nog vrij lastig abstracte ethische begrippen te vertalen naar concrete vereisten waaraan een algoritme of ai-toepassing moet voldoen. De duivel zit in de details.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen