Overheid werkt aan databescherming tegen kwantumgeweld

Voor een bescherming tegen store now, decrypt later aanvallen met de kwantumcomputer is de overheid begonnen aan een veelzijdig programma voor de bescherming van staatsgeheimen en andere informatie die langere tijd beschermd moet worden.

Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Alexandra van Huffelen, Digitale Zaken, op Kamervragen van VVD-parlementarier Queeny Rajkowski naar aanleiding van het artikel NIST kiest wapens tegen kwantumcomputer als cryptokraker van AG Connect uit juli dit jaar.

De kwantumcomputer vormt een serieuze bedreiging waar nu al actie op ondernomen moet worden. Naar verwachting zijn kwantumcomputers binnen vijf tot tien jaar in voldoende mate beschikbaar en in staat tot het kraken van veel encryptietechnologie die nu wordt gebruikt. Nu wordt nog veel geheime informatie versleuteld rondgestuurd in de verwachting dat die beschermd is. Maar waar die versleutelde informatie allemaal wordt gekopieerd en opgeslagen, is vaak niet duidelijk. Die informatie is dan zodra de kwantumcomputer voor kwaadwillenden beschikbaar is, makkelijk alsnog in te zien.

Hoe ver is de overheid?

De AIVD waarschuwt al sinds eind 2021 voor dit gevaar, maar Rajkowski wilde weten in hoeverre de overheid zelf is gevorderd met plannen om staatsgeheime informatie te beschermen tegen deze dreiging. Voor de rijksoverheid en medeoverheden, maar ook voor de private sector, betekent dit dat zij zullen moeten migreren naar kwantumveilige systemen en technologieen. Deze migratie is omvangrijk en zal zo snel mogelijk gestart moeten worden om op tijd voorbereid te zijn op de dreiging van quantumcomputers, schrijft Van Huffelen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Toezichthouders van SDT breiden samenwerking in digitaal toezicht uit
Verder lezen
Checklist voor IT contracten onder DORA
Verder lezen
Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen