Skip to main content

Is een cloudtransitie versnellen wel zo verstandig?

Organisaties voelen de druk om over te stappen naar de cloud, en willen het liefst die transitie versnellen. Daar is veel voor te zeggen, want cloudgebaseerd werken biedt voordelen. Denk aan kostenbesparingen, een hogere productiviteit en schaalbaarheid, maar ook het vereenvoudigen van technische innovaties. Toch kleven er uitdagingen aan de overstap naar de cloud, laat staan de versnelling ervan.

Belangrijke vragen die vooraf aan de migratie gesteld moeten worden zijn welke applicaties of infrastructuur je als organisatie naar de cloud wil brengen, wat hiervoor nodig is en hoelang elke  stap mag duren. Daarnaast moet worden nagedacht over hoe je de efficientie tijdens de implementatie waarborgt en de kosten in de cloud onder controle houdt. En hoe garandeer je compliance en security?

Onvoorspelbare kosten

Op dit moment omarmen tal van organisaties de cloud zonder doordachte reden over welke voordelen de cloud zou moeten brengen en welke elementen daarvoor minimaal op orde moeten zijn. Het niet voldoende doordenken, leidt tot onvoorspelbare kosten en een grote kans op een cloud-implementatie die niet brengt wat er vooraf van werd verwacht.

Daarnaast is ook het moment dat je overstapt naar de cloud van invloed. Een logisch moment is bijvoorbeeld wanneer je als bedrijf hard groeit en behoefte hebt aan schaalbare diensten. Of wanneer je kiest voor innovatieve diensten die gebruik maken van complexe technologie zoals artificial intelligence. Dat geldt ook voor het moment waarop je genoodzaakt bent om een keuze voor nieuwe hardware te maken. Dat moment dient zich doorgaans eens in de drie tot vijf jaar aan.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen