Skip to main content

Datalek bij gemeente Groningen door menselijke fout

Door een menselijke fout door een medewerker van de gemeente Groningen, zijn de e mailadressen van 450 inwoners op straat komen te liggen. De persoon in kwestie wilde deelnemers aan het traject Ondernemen vanuit de bijstand een e mail sturen. De mailadressen werden echter niet in het bcc veld geplaatst, maar per ongeluk naar het cc veld gekopieerd.

Medewerker verwart cc- en bcc-veld

Om Groningers die in de bijstand zitten uit hun situatie te helpen, startte de gemeente vorig jaar het traject Ondernemen vanuit de bijstand. Iedereen die het afgelopen jaar had deelgenomen aan het initiatief, ontving begin september een e-mail van de gemeente. Daarin wilde het gemeentebestuur deelnemers informeren over evenementen, webinars en andere relevante zaken.

Om toegang te krijgen tot alle relevante documenten, had de gemeente Groningen een online omgeving opgezet via Microsoft Teams. De gemeente waarschuwde deelnemers dat hun e-mailadres zichtbaar was bij anderen en dat deelname dus vrijwillig was.

Daarbij ging het goed mis. In plaats van de e-mail met deze waarschuwing in het bcc-veld te plaatsen, belandde de mails in het cc-veld. Bcc staat voor blind carbon copy, cc voor carbon copy. Het grote verschil tussen beide invoervelden is dat de e-mailadressen in het bcc-veld onzichtbaar zijn. De mailadressen die bij cc worden ingevoerd, zijn zichtbaar voor alle ontvangers.

Gemeente meldt datalek bij Autoriteit Persoonsgegevens

Doordat een medewerker per ongeluk de e-mails kopieerde naar het cc-veld in plaats van het bcc-veld, belandden 450 e-mailadressen op straat. Technisch gesproken is er dan sprake van een datalek. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat er melding is gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

NIS2: tijdig voorbereid op Europese wettelijke cybersecurity regels
Verder lezen
Enschede probeert opnieuw onder boete van 6 ton voor privacy schending uit te komen
Verder lezen
Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen