Ondanks kritiek van de Raad van State wil het kabinet zorgen dat banken meer gegevens van clienten met elkaar kunnen uitwisselen om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan. Al in 2021 uitte de RvS kritiek op het plan, omdat enkele maatregelen leiden tot vergaande inbreuken op de vertrouwelijkheid van gegevens van mogelijk miljoenen burgers en bedrijven.
Het idee achter het kabinetsplan is om zo de druk op banken te verlichten. Die moeten nu uitvoerige controles doen naar ongebruikelijke transactiepatronen en transacties van clienten met een hoger risicoprofiel, opsporen en melden. Toezichthouders controleren of banken zich hieraan houden. Volgens de banken is er veel geld gemoeid met de transactiemonitoring. Als er een gezamenlijke monitoring is, zou dat schelen in tijd, energie en kosten.
Ook meer mogelijkheden voor makelaars en belastingadviseurs
Jorden Bailey, juridisch adviseur en privacydeskundige bij ICT Recht, deelt de kritiek van de RvS deels. Hij zegt dat het plan van het kabinet onder voorwaarden mogelijk zou moeten zijn. Er moet nagedacht worden welke gegevens worden uitgewisseld, hoe vaak en van wie.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.