Skip to main content

Opinie: Leg wettelijk vast dat experts onderzoek mogen doen naar gaten in cyberbeveiliging

Cybersecurity gaat niet alleen over het dichten van gaten, het gaat ook over het vinden van gaten. Toch blijft het gevaarlijk voor een expert om onderzoek te doen naar informatiebeveiliging, en om hierover te publiceren.

Op 10 oktober kwam de nieuwe Nederlandse cybersecuritystrategie uit. Volgens minister Dilan Yesilgoz van Veiligheid en Justitie neemt de digitale dreiging fors toe: buitenlandse mogendheden en criminelen bedreigen onze belangen, ook in het digitale domein. En minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat onderstreept bij publicatie dat digitale weerbaarheid echt belangrijk is.

De strategie zit bomvol goede voornemens. Zo moet informatie over dreigingen beter worden gedeeld, slachtoffers beter worden geinformeerd, het bedrijfsleven beter worden beschermd en digitale producten beter worden beveiligd. Daar worden in de komende jaren miljoenen voor uitgetrokken, miljoenen die hard nodig zijn, want ik ben het met ze eens: onze digitale infrastructuur is slecht beveiligd. Kijk maar naar de stroom datalekken en aanvallen met ransomware waarover we wekelijks lezen.

Ethisch hacken

Maar het gekke is: voor een expert blijft het gevaarlijk om onderzoek te doen naar informatiebeveiliging en om hierover te publiceren. Soms is het strafbaar dit soort onderzoek te doen en hierover te publiceren. Nu heeft het Openbaar Ministerie in Nederland gelukkig aangegeven dat ze ethische hackers niet zal vervolgen, mits die hun hacks op een nette manier uitvoeren. Maar niet alle hackers vertrouwen die toezegging, en nog belangrijker: je moet altijd rekening blijven houden met een bedrijf dat een rechtszaak tegen je aanspant, zelfs als het Openbaar Ministerie heeft besloten geen strafzaak te beginnen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen