Skip to main content

Opinie: Leg wettelijk vast dat experts onderzoek mogen doen naar gaten in cyberbeveiliging

Cybersecurity gaat niet alleen over het dichten van gaten, het gaat ook over het vinden van gaten. Toch blijft het gevaarlijk voor een expert om onderzoek te doen naar informatiebeveiliging, en om hierover te publiceren.

Op 10 oktober kwam de nieuwe Nederlandse cybersecuritystrategie uit. Volgens minister Dilan Yesilgoz van Veiligheid en Justitie neemt de digitale dreiging fors toe: buitenlandse mogendheden en criminelen bedreigen onze belangen, ook in het digitale domein. En minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat onderstreept bij publicatie dat digitale weerbaarheid echt belangrijk is.

De strategie zit bomvol goede voornemens. Zo moet informatie over dreigingen beter worden gedeeld, slachtoffers beter worden geinformeerd, het bedrijfsleven beter worden beschermd en digitale producten beter worden beveiligd. Daar worden in de komende jaren miljoenen voor uitgetrokken, miljoenen die hard nodig zijn, want ik ben het met ze eens: onze digitale infrastructuur is slecht beveiligd. Kijk maar naar de stroom datalekken en aanvallen met ransomware waarover we wekelijks lezen.

Ethisch hacken

Maar het gekke is: voor een expert blijft het gevaarlijk om onderzoek te doen naar informatiebeveiliging en om hierover te publiceren. Soms is het strafbaar dit soort onderzoek te doen en hierover te publiceren. Nu heeft het Openbaar Ministerie in Nederland gelukkig aangegeven dat ze ethische hackers niet zal vervolgen, mits die hun hacks op een nette manier uitvoeren. Maar niet alle hackers vertrouwen die toezegging, en nog belangrijker: je moet altijd rekening blijven houden met een bedrijf dat een rechtszaak tegen je aanspant, zelfs als het Openbaar Ministerie heeft besloten geen strafzaak te beginnen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen