Opinie: Leg wettelijk vast dat experts onderzoek mogen doen naar gaten in cyberbeveiliging

Cybersecurity gaat niet alleen over het dichten van gaten, het gaat ook over het vinden van gaten. Toch blijft het gevaarlijk voor een expert om onderzoek te doen naar informatiebeveiliging, en om hierover te publiceren.

Op 10 oktober kwam de nieuwe Nederlandse cybersecuritystrategie uit. Volgens minister Dilan Yesilgoz van Veiligheid en Justitie neemt de digitale dreiging fors toe: buitenlandse mogendheden en criminelen bedreigen onze belangen, ook in het digitale domein. En minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat onderstreept bij publicatie dat digitale weerbaarheid echt belangrijk is.

De strategie zit bomvol goede voornemens. Zo moet informatie over dreigingen beter worden gedeeld, slachtoffers beter worden geinformeerd, het bedrijfsleven beter worden beschermd en digitale producten beter worden beveiligd. Daar worden in de komende jaren miljoenen voor uitgetrokken, miljoenen die hard nodig zijn, want ik ben het met ze eens: onze digitale infrastructuur is slecht beveiligd. Kijk maar naar de stroom datalekken en aanvallen met ransomware waarover we wekelijks lezen.

Ethisch hacken

Maar het gekke is: voor een expert blijft het gevaarlijk om onderzoek te doen naar informatiebeveiliging en om hierover te publiceren. Soms is het strafbaar dit soort onderzoek te doen en hierover te publiceren. Nu heeft het Openbaar Ministerie in Nederland gelukkig aangegeven dat ze ethische hackers niet zal vervolgen, mits die hun hacks op een nette manier uitvoeren. Maar niet alle hackers vertrouwen die toezegging, en nog belangrijker: je moet altijd rekening blijven houden met een bedrijf dat een rechtszaak tegen je aanspant, zelfs als het Openbaar Ministerie heeft besloten geen strafzaak te beginnen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen