Skip to main content

Opinie: Leg wettelijk vast dat experts onderzoek mogen doen naar gaten in cyberbeveiliging

Cybersecurity gaat niet alleen over het dichten van gaten, het gaat ook over het vinden van gaten. Toch blijft het gevaarlijk voor een expert om onderzoek te doen naar informatiebeveiliging, en om hierover te publiceren.

Op 10 oktober kwam de nieuwe Nederlandse cybersecuritystrategie uit. Volgens minister Dilan Yesilgoz van Veiligheid en Justitie neemt de digitale dreiging fors toe: buitenlandse mogendheden en criminelen bedreigen onze belangen, ook in het digitale domein. En minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat onderstreept bij publicatie dat digitale weerbaarheid echt belangrijk is.

De strategie zit bomvol goede voornemens. Zo moet informatie over dreigingen beter worden gedeeld, slachtoffers beter worden geinformeerd, het bedrijfsleven beter worden beschermd en digitale producten beter worden beveiligd. Daar worden in de komende jaren miljoenen voor uitgetrokken, miljoenen die hard nodig zijn, want ik ben het met ze eens: onze digitale infrastructuur is slecht beveiligd. Kijk maar naar de stroom datalekken en aanvallen met ransomware waarover we wekelijks lezen.

Ethisch hacken

Maar het gekke is: voor een expert blijft het gevaarlijk om onderzoek te doen naar informatiebeveiliging en om hierover te publiceren. Soms is het strafbaar dit soort onderzoek te doen en hierover te publiceren. Nu heeft het Openbaar Ministerie in Nederland gelukkig aangegeven dat ze ethische hackers niet zal vervolgen, mits die hun hacks op een nette manier uitvoeren. Maar niet alle hackers vertrouwen die toezegging, en nog belangrijker: je moet altijd rekening blijven houden met een bedrijf dat een rechtszaak tegen je aanspant, zelfs als het Openbaar Ministerie heeft besloten geen strafzaak te beginnen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen
Rechtszaak: Stichting Data Bescherming Nederland beschuldigt Amazon van schending privacy rechten Nederlandse consumenten
Verder lezen