Deze gemeenten blijven kwetsbaar voor hackers: We staan op achterstand

De bescherming van persoonsgegevens in Arnhem is nog altijd niet op orde, blijkt uit onderzoek. De gemeente deelt dezelfde uitvoeringsorganisatie met Rheden en Renkum. Uitgangspunten zouden niet helder zijn, er ontbreekt een goed systeem om te checken hoe het er voor staat en echt beleid ontbreekt. Het bewustzijn binnen de gemeentelijke organisatie is bovendien laag en er zijn veel te weinig mensen in dienst om goed uitvoering te geven aan privacybeleid.

Uit onderzoek in 2018 bleek ook al dat privacygevoelige informatie binnen de gemeente eenvoudig te hacken is. Arnhem laat weten dat de kritieke punten uit dat rapport zouden zijn opgelost, maar dat er door de digitale ontwikkelingen nieuwe kwetsbaarheden zijn ontstaan.

De gemeente was zelf al tot de conclusie gekomen dat er fikse verbeterslagen noodzakelijk zijn. Dat wordt bevestigd door dit onderzoek. Dat toont aan dat we op achterstand staan, schrijft wethouder Maurits van de Geijn aan de gemeenteraad.

Samenwerking geeft vertraging

De onderzoekers constateren dat het feit dat de drie gemeenten op dit gebied samenwerken en het daarbij altijd over alles eens moeten zijn, vertraging oplevert. Dat geeft een vergroot risico op het achterblijven van effectieve beveiligingsmaatregelen.

Processen zouden onvoldoende beschreven zijn, waardoor medewerkers niet goed weten wat er van hen wordt verwacht. Ook verwachtingen tussen de gemeente en uitvoeringsorganisatie de Connectie zijn niet helder, zien de onderzoekers.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen