Deze gemeenten blijven kwetsbaar voor hackers: We staan op achterstand

De bescherming van persoonsgegevens in Arnhem is nog altijd niet op orde, blijkt uit onderzoek. De gemeente deelt dezelfde uitvoeringsorganisatie met Rheden en Renkum. Uitgangspunten zouden niet helder zijn, er ontbreekt een goed systeem om te checken hoe het er voor staat en echt beleid ontbreekt. Het bewustzijn binnen de gemeentelijke organisatie is bovendien laag en er zijn veel te weinig mensen in dienst om goed uitvoering te geven aan privacybeleid.

Uit onderzoek in 2018 bleek ook al dat privacygevoelige informatie binnen de gemeente eenvoudig te hacken is. Arnhem laat weten dat de kritieke punten uit dat rapport zouden zijn opgelost, maar dat er door de digitale ontwikkelingen nieuwe kwetsbaarheden zijn ontstaan.

De gemeente was zelf al tot de conclusie gekomen dat er fikse verbeterslagen noodzakelijk zijn. Dat wordt bevestigd door dit onderzoek. Dat toont aan dat we op achterstand staan, schrijft wethouder Maurits van de Geijn aan de gemeenteraad.

Samenwerking geeft vertraging

De onderzoekers constateren dat het feit dat de drie gemeenten op dit gebied samenwerken en het daarbij altijd over alles eens moeten zijn, vertraging oplevert. Dat geeft een vergroot risico op het achterblijven van effectieve beveiligingsmaatregelen.

Processen zouden onvoldoende beschreven zijn, waardoor medewerkers niet goed weten wat er van hen wordt verwacht. Ook verwachtingen tussen de gemeente en uitvoeringsorganisatie de Connectie zijn niet helder, zien de onderzoekers.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Toezichthouders van SDT breiden samenwerking in digitaal toezicht uit
Verder lezen
Checklist voor IT contracten onder DORA
Verder lezen
Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen