Skip to main content

Deze gemeenten blijven kwetsbaar voor hackers: We staan op achterstand

De bescherming van persoonsgegevens in Arnhem is nog altijd niet op orde, blijkt uit onderzoek. De gemeente deelt dezelfde uitvoeringsorganisatie met Rheden en Renkum. Uitgangspunten zouden niet helder zijn, er ontbreekt een goed systeem om te checken hoe het er voor staat en echt beleid ontbreekt. Het bewustzijn binnen de gemeentelijke organisatie is bovendien laag en er zijn veel te weinig mensen in dienst om goed uitvoering te geven aan privacybeleid.

Uit onderzoek in 2018 bleek ook al dat privacygevoelige informatie binnen de gemeente eenvoudig te hacken is. Arnhem laat weten dat de kritieke punten uit dat rapport zouden zijn opgelost, maar dat er door de digitale ontwikkelingen nieuwe kwetsbaarheden zijn ontstaan.

De gemeente was zelf al tot de conclusie gekomen dat er fikse verbeterslagen noodzakelijk zijn. Dat wordt bevestigd door dit onderzoek. Dat toont aan dat we op achterstand staan, schrijft wethouder Maurits van de Geijn aan de gemeenteraad.

Samenwerking geeft vertraging

De onderzoekers constateren dat het feit dat de drie gemeenten op dit gebied samenwerken en het daarbij altijd over alles eens moeten zijn, vertraging oplevert. Dat geeft een vergroot risico op het achterblijven van effectieve beveiligingsmaatregelen.

Processen zouden onvoldoende beschreven zijn, waardoor medewerkers niet goed weten wat er van hen wordt verwacht. Ook verwachtingen tussen de gemeente en uitvoeringsorganisatie de Connectie zijn niet helder, zien de onderzoekers.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen