Skip to main content

Deze gemeenten blijven kwetsbaar voor hackers: We staan op achterstand

De bescherming van persoonsgegevens in Arnhem is nog altijd niet op orde, blijkt uit onderzoek. De gemeente deelt dezelfde uitvoeringsorganisatie met Rheden en Renkum. Uitgangspunten zouden niet helder zijn, er ontbreekt een goed systeem om te checken hoe het er voor staat en echt beleid ontbreekt. Het bewustzijn binnen de gemeentelijke organisatie is bovendien laag en er zijn veel te weinig mensen in dienst om goed uitvoering te geven aan privacybeleid.

Uit onderzoek in 2018 bleek ook al dat privacygevoelige informatie binnen de gemeente eenvoudig te hacken is. Arnhem laat weten dat de kritieke punten uit dat rapport zouden zijn opgelost, maar dat er door de digitale ontwikkelingen nieuwe kwetsbaarheden zijn ontstaan.

De gemeente was zelf al tot de conclusie gekomen dat er fikse verbeterslagen noodzakelijk zijn. Dat wordt bevestigd door dit onderzoek. Dat toont aan dat we op achterstand staan, schrijft wethouder Maurits van de Geijn aan de gemeenteraad.

Samenwerking geeft vertraging

De onderzoekers constateren dat het feit dat de drie gemeenten op dit gebied samenwerken en het daarbij altijd over alles eens moeten zijn, vertraging oplevert. Dat geeft een vergroot risico op het achterblijven van effectieve beveiligingsmaatregelen.

Processen zouden onvoldoende beschreven zijn, waardoor medewerkers niet goed weten wat er van hen wordt verwacht. Ook verwachtingen tussen de gemeente en uitvoeringsorganisatie de Connectie zijn niet helder, zien de onderzoekers.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen